Fatih Meral
3 Ocak 2021 tarihinde eklendi
Cristopher Nolan'ın bence unutulmayacaklar ve hatırlanacaklar arasına girecek filmi.Filmin mekânları gotik ve mistik figür ve ögelerle farklı bir çağa götürüyor öncelikli.Filmin görüntü yönetmeni işin hakkını vermiş gerçekten. Oyunculuklar bence gerçekten kaliteli bir ekibin bileşimi olduğunu filmin her anında hissettiriyor. Mesela tadımlık Tesle rolünde David Bowie az sürede güzel performans. Fimin alt temasında Tesla -Edison olayına atıfta bulunması ayrı bir lezzet katmış diyebilirim .Cristian BALE ve Hugh JACKMAN rekabet içindeki iki büyük sihirbazın mücadelesini soluksuz izlettirecek performans çıkarmışlar.Scarlett JOHNSSAN ve Michael CAİNE yan rolde olmalarına rağmen filme damgalarını vurmuşlar. Kısacası oyunculuklar çok üst düzeydi, görüntü ve yansıtılan görüntü teması harikuladeydi. Filmdeki hangisi iyi hangisi kötü karakter düşüncesi zihnimizde sürekli değişiklik göstermiş olabilir. Bence bu sefer Rober ANGİER karakteri iyiydi ama yenildi. Şahsi egolarına kurban düştü de diyebiliriz.Alfred Borden karakterini ne bileyim hiç sevemedim. Başlardaki ANGİER'ın karısının ölümüne yol açması ve güvercini bile incitmekten imtina eden bir adamı biraz da onun karakterinin karanlık yönü kötü yaptı denebilir. Tesla Klonlanma olayı ile yönetmenimiz Nolan yine bilimsel kalite ve etkililik katmış. Sondaki söz ile yani filmin sloganı ile bitirelim :“Siz sırrı çözmek değil, kandırılmak istiyorsunuz.” bu replik çok güzeldi.Bir de birçok şapka imgelemesi klonlamayı yansıtması da güzeldi.
Muhtemelen eleştiriyi yazmak için çok geç eğer hala izlemediysen daha fazla vakit kaybetme gerçekten pişman olmayacağınız bir film süresi biraz uzun gelebilir ama inanın izlerken zaman su gibi akıp gidiyor.Christopher Nolan filmlerine aşinaysanız zaten muhteşem bir kurgu izleyeceğinizi biliyorsunuz ama eğer hiç denk gelmediyseniz size tavsiyem gözünüzü kırpmadan izlemeniz gerekebilir.sonu hala farklı teorilerle dolu olan bu film gerçekten kusursuz ve beklenmedik.İyi seyirler...
Sihirbazların ölümüne müthiş rekabet ve oyunu.Hikayenin sonunda sizi etkileyecek ve şaşırtacak bir final bekliyor.Senaryo da gerçek olan asıl şey gelmiş geçmiş en büyük deha kabul edilen Nicola Tesla ayrıca farklı bir yönü ile karşınıza çıkıyor.İzlemeye değer bir film
Olumsuz yorumları görünce dayanamadım.. Bu filmi beğenmeyen ya dikkatli izlememiştir ya da anlayamamıştır. Bütün düşüncelerimi buraya yazardım ama spoiler vermek istemiyorum, sadece filmin sonu beyin fırtınası gerektiriyor, zaten imdb top 250de iyi seyirler :)
İki kere izlememin yetmeyeceği bir film.tavsiyem bir kere izledikten sonra yorumları detaylı bir şekilde okuyarak , eğer varsa gözden kaçan yerler hakkında fikir sahibi olup ondan sonra ikinci kez izlenmesi gereken bir film.şiddetle tavsiye edilir.
Yıldızlararası dışında (ki o başyapıt) Nolan’ ın diğer filmlerini severek izlemedim.Başlangıç ve Memento da olduğu gibi bu filmde de farklı zamanlarda sahneler alınarak bütünleme yapılmış.Angier eşini öldürdüğü için Borden dan intikam almak istiyor.Borden ın mesleki ve aile hayatında başarılı olmasını haklı olarak hazmedemiyor.Buna hırs ve iki sihirbazın yarışı demek doğru olmaz bence.Ayrıca Angier kişilik olarak Borden dan çok çok üstün kuşları öldürmek istemiyor mesela sonunda o ölmemeliydi.Borden ikiz kardeşlerden birisi değil ikisi de ölmeliydi ve sadece karısının intikamını almak isteyen masum Angier yaşamalıydı.Final iyi değildi bana göre.Kuşların öldürülme sahnesinden acayip rahatsız oldum.Ayrıca Nicole Tesla’nın makinesini test ederken kediyi de şapka gibi bir eşya olarak görüp makinenin içine koyması yani onu kobay olarak kullanması çok sadistçeydi.Böylesine önemli bir bilimadamı ve mucit bu sahnede olmamalıydı.Tüm bu olumsuzluklar dışında filmde Tesla ve Edison un rekabetine değinilmesi güzeldi.