Aslında benim yazabileceğim herşeyi "ucarken takla atan güvercin " adlı kullanıcı uzun uzun yazmış.. Bana da kendi zevkim öngörüldüğünce onu tsstik etmek düştü.
Gurur ve Önyargı kitabını bitirir bitirmez kitabın o kadar etkisinde kaldım ki, internetten kitapta geçen yerleri, kitapla ilgili uyarlamaların olup olmadığını araştırmaya koyuldum.. Karşıma bu uyarlama çıkınca da izlemek istedim.
Izlemeye başladığımda aslında film kitabın bire bir kopyası cumlelerle, betimlemelerinin canlandirilmasiyla devam ediyordu.. Ama nedenine bir türlü anlam veremediğim şekilde herşey o kadar hızlı akıyordu ki eğer kitabı okumamış olsam hiçbirşey anlamayacaktım.. Bir sahneden ötekine geçiş birini kavramadan öbür sahneyi anlamaya çalışmak okumayan birinin beynini yorar ve filmi en net sekilde anlaması için dört beş kez izlemesi gerekir..
Hani demistim ya bu hızlı akışın nedenini anlayamadım diye, bunu da yukarıda ismini verdiğim yorumcu arkadaş gayet net anlatmış.. yani yönetmenin gereksiz sahneleri cekip buralara takılıp konuşmaları 4x modunda vermesi büyüyü bozdu..
Yani asla kitabı okurken hissettiğiniz o gerceklik duygusunu filmde bulamıyorsunuz.. Elizabeth ve Darcy kitaptaki kişiliklerinden farklı algılanıyor ve bunda yönetmenin ve senaristin işgüzarlığına pay veriyorum..
Değiştirilen kısımlar yerinde olmamış.
Kitaptaki cumlelerin bire bir kullanılması da kitabı okuyan bir izleyicinin mutlu olacağı türden değil. .
Ha bu arada kitabı okumadan filmi izleyen arkadaslar soylediklerimi anlayamayabilirler fakat bu gözleri bozuk birinin gördüğü kadarinin en iyi ve en net görüş olduğunu sanması gibi birşeydir diyebilirim..
Ayrica bu kitabı okumayanlar içinde filmi bir izleyişte çok iyi kavrayan durdurup geri sarmadan izleyip de anlayıp çok beğenen varsa ben de beynimin algilayisinin sınırlarını, anlayışın en son sınırı zannediyorum demektir:) bu nasıl bir gurur ama degil mi mr darcy殺