merakla beklediğim filmler arasında.ama sanırım biraz daha bekleyeceğiz.filmin vizyon tarihi aralık 2011e ertelenmiş.savaş sahnelerinin çekimlerine daha mayıs 2011 de başlanacakmış.bence iyi bir filmle çıkacaklar karşımıza.en azından aceleye getirmiyorlar.
bu arada bir kadın ve bir erkeğin flim boyunca birbirine bakıştığı veya aynı ev içinde geçen her zaman konusu bunalım olan sanatsal flimler çekene kadar birleşip sağlam tarihi flimler çekseler nolur, bu arada bir bilen varsa bana söylesin neden sanatsal flimler hep bunalım olur neden komedi aksiyon veya başka bir tür olmaz?
harbiden ya bu nasıl bir afiş böyle ? paint ile yapılsa daha güzel birşey çıkar inanamıyorum şaka mı bu afiş ? resmen bildiğin sağdan soldan resimler kesilip üst üste yapıştırılmış
Filmi dün izledim ve üzülerek söylüyorum malesef ecdada yakışır bir film olmamış. En az muhteşem yüzyıl dizisi kadar ecdada iftira edildiğini düşünüyorum. Filmin başında Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellemin hadis-i şerifi ile başlayıp tarihe ne güzel komutan ve ne güzel asker olarak geçmiş şahsiyetleri zina yapan sinirlenince tesbihi parçalayıp Allaha isyan eden tipler olarak yansıtmışlar. Cennet mekan Fatih Sultan Mehmet Han ve onun kutlu askerlerine çamur at izi kalsın amacını gütmüş gibi geldi bana. Şanlı tarihimizle ilgili yapımların dahada çoğalmasını sonuna kadar destekliyorum lakin bu şekilde iftiralar olacaksa ve tarihi yorumlarken Osmanlıya karşı ön yargılı tarihçilerle çalışılacaksa hiç yapılmasın daha iyi.
filmi merakla bekliyorum fakat bir cesur yürek tadı alacağımızı sanmıyorum fragmana bakarak,böyle büyük bir kahramanlık destanını animasyonla yaparak harcamışlar bence,her ne kadar büyük bütçe gereksede büyük maket gemi gerçek denize montajlamak zor olmasa gerek,birde aklıma gelmişken 1951 yapımı istanbul fethi filmi yapılmıştı nette arayın nasıl yapmışlar imkanlarla görün..
'ihkcrow' arkadaşımız bizim bu filmi yapabilecek teknelojiye sahip olmadığımızı söylüyor doğrudur ama önce araştırsın bu filmin teknik yönü için 'Avatar' filminin teknik ekibi istanbula getirildi ve onlarla çalışıldı ayrıca böyle bir filmin bu kültürün içinden değilde savaşta yenildiği için kuyruk acısı olan bir batılıdan beklemek ne kadar doğrudur bilemiyorumBu arada sadece filmin fragmanından yola çıkarak birkaç tane hata bulabiliriz keşke filme tarihi danışmanlık yapanlar daha iyi seçilse ve bu hatalar yapılmasaydı
Şu an izliyorum biraz daha izlemek için kendimi sıkıyorum neden adam gibi film çekemiyoruz diye üzülüyorum hayır tarihimiz olmasa yeni kurulan bir devlet olsak gam yemem ama bu kadar izlenemez basit ,sıradan ,herkesin İstanbul Türkçesiyle konuştuğu Fatihe hiç benzemeyen biri,Nasrettin Hocaya benzeyen küçük burunlu güleç yüzlü Akşemsettin,maço kılıklı Ulubatlı Hasan,sanki dizi olsun film olsun her yerli yapımda olmasolması gerekiyormuş gibi onun sevgilisi ki babası şahi toplarının dökümcüsü ve kızın kendisi de bir o kadar topçu yaz yaz birmez keşke izlemeyle bitse bitmedi.dayanılır ızdırap değil izlemeye ısrar etmek.yapan yönetmen kimse güzel abicim sen bunu nasıl böyle izlenemez bir şey yapmışsın böyle..çok kötüydü çok.kapat sinema defterini senden ricam olsun.
İzlerken çok etkilendim. Bir çok sahnesinde gözlerim doldu.. Evet bir Truva kalitesi olmayabilir. Ama bunu beklemiyorum ki.. Bizim olduğu için.. bizi anlattığı için ve bu güne kadar ki yapımların içerisinde en iyisi olduğu, çıtamızı yükselttiği için binlerce kez teşekkürler. Yapılan negatif yorumlar da fillmin başarısını kanıtlıyor zaten.. Arif olan anlar...
yaa bırankın allah için şu kötü yorumları adamlar uğraşmış taktirlik bir film yapmışlar siz zaten türk filmlerini avrupa ile kıyaslama gibi bir durum olamaz onların harcadığı paranın haddi hesabı yok türk sinemasının şiddetli bir şekilde ilerlediğini düşünüyorum ve avrupanın çoğu zaman türk yapımcılar kullandığını biliyoruz ve bununla bile gurur duyuyorum türkiyede oynananlar yetiyor bize inan ki bir gün gelecek avrupa bile bizim filmlerimizi oynayacak ki oynuyor çünkü gerçeklerin tam üzerindeyiz onların yaptığının %80i hayal filmler... onların hayal gördüklerini yaşadık çoğu zaman onların %80lik hayalleri bizim %80lik gerçeklerle kıyaslanamaz...
Öncelikle filmi izlemeyenler için bu satirlari yaziyorum.Öyle yada böyle filme gidilmeli.Çünkü kötü bir film degil.Haksizlik etmemek lazim.Okudugum yorumlara göre filme haksiz yere yüklenilmis.Dün heyecanla gittim filme.Filmin animasyonlari çogu yerde iyi.Fatih'in insani duygulari - babacan rolü - siir yazma yetenegi - edebi eser - kitaplar okumasi - dövüs yetenegi - avcilik becerisi - hirsi - imani filmin ilk yarisinda gayet güzel islenmis.Ilk yari için denecek birsey yok bence.Ikinci yarida bazi sikintilar göze çarpiyor.Ben herkes gibi Ulubatli'nin ön plana çiktigini düsünmüyorum.Sonuçta savas meydaninda Fatih düsünür,digerleri kosturur.O kosusturmada ön plana her zaman yardimcilar çikar.Dogal yani.
Buradan sonra yazacaklarimi filmi izleyenler okusa daha iyi olacak.Filmde canimi sikan 3 sey oldu.Ilki Aksemsettinin Aksakalli dede gibi Fatih'e gaz vermesi ve rüyaya yatip ,herseyi pergamber efendimizin sözüne baglamasi.Tipik matrix'teki kahinin neo'ya sen seçilmis kisisin demesi gibi ruhaniydi....Ikincisi gemilerin Haliç'e indirilmesi olayi fetihin en önemli kararidir.Ama Haliç'e indi.O kadar.Sonra gemilerin önemini göremedik.Üçüncü olarak da filmin sonu.Resmen sonu siritmisMasallah herkes türkçeyi söktü 2 dakika da korkusunu yendi.Mehter marsi vs. onlar isin bizle ilgili detaylari.Dünya sinamasinda kimse mehter takimina dikkat etmez.Çok da lüzum degildir.Ama bu söyledigim sahneler çözülse film dört dörtlük olurmus. Filmdeki karakterler siritmiyor.Bence gayet basarililar.Ama Basvezire ne oldugu sonu açikta kaliyor.