Dün aksam barda tecavüze, iskenceye tanik oldum ve tüm bu çirkinlik karsisinda dehsete kapildim. Barin kapanmasina yakin kizli-erkekli bir grup bir-iki bira daha içmeye karar verir ve o sirada egzozcu, çirak, seyyar köfteci gibi mesleklerden bes kisilik bir grup bardan içeri girer. Bela çikarmaya meyilli olduklari her hallerinden bellidir. Kizlar rahatsiz olup gitmeyi önerirler; ama bir ‘babayigit’ ‘Aman, üç bes serseri için keyfimizi bozmayalim’ diye tutturur. Bilmez ki bu çok talihsiz bir karardir.
Geceye tecavüz, iskence ve kan hakim olur. Iskenceciler, hayatta olamadiklari, olmaya sanslarinin olmadigi her sey için bu ‘bedavacilari’ suçlamaktadir. ‘Yasadiginiz hayat bedava sizin.’ der Selim (Nejat Isler). Onlar çalisir, didinir, adam yerine konmaz, alayci bakislara katlanmak zorunda kalir, bu bar gibi yerlere alinmazlar, bu kizlara yaklasamazlar bile... Tüm bu iskence, tecavüz ve kan aslinda sisteme bir elestiridir. Hayattan bir sey beklemeye, umut etmeye haklari olmayan sistem kurbanlari, kolay hayatlar süren sistem yandaslarinin tüm suçunu bu grupta görmektedir sanki. O nedenle, umutlarini söndürürler bir bir. Biz de onlarin adina insanligimizdan utaniriz.
Filmin sonunda, film boyunca fark etmeden yedigim tirnaklarimi ceketimden temizlemek zorunda kaldim. Nejat Isler’in oyunculuguna tek kelimeyle hayran kaldim. Özellikle elinde döner-ayran oldugu sahnede, yetenek bu olsa gerek diye düsünmeden edemedim. Çagan Irmak, Zeki Demirkubuz ve filmin yönetmeni Serdar Akar’in sahnelerine de ayrica dikkat etmenizi öneririm. Serdar Akar’in Gemide, Dar Alanda Kisa Paslasmalar isimli filmlerinden de izler bulacak ‘Futbol asla sadece futbol degildir’ gibi göndermelere rastlayacaksiniz.
Gerilimi sonuna kadar canli tutan ‘Barda’da, bir ara gençlerden biri ‘babayigit’e ‘Kizlar rahatsiz oldu. Gidelim demistim sana. Suçlu sensin.’ diye bagirmaya baslar. Selim onu susturarak ‘Hayir, bizim oldugumuz ortamda suçlu her zaman biziz.’ der. Genis anlamiyla düsünüldügünde bu sözlerin çok da bos olmadigini görürsünüz. Tek suçlu ‘digerleri’ degildir hiçbir zaman.
Barda, bildigim kadariyla 97 senesinde Ankara GOP’ta gerçeklesen bir olaydan uyarlamadir. Yedi kisinin bir eve girerek kadinli-erkekli bir gruba 17 saat boyunca tecavüz ettigi, elektrik verip dayak attigi, içki almaya gönderilen T.E.Y.nin bakkaldan yardim istedigi; ama bakkalin olaya karismamak için polisi aramadigi bir olaydir bu. Sonrasinda bir mafya babasinin ‘Istersen söyle, hapishanede hepsini öldürteyim’ dedigi; ama çocugun bu teklifi ‘Böyle bir karari veremem. Onlar degil, ama ben bir insanim’ diyerek geri çevirdigi biliniyor. Yalniz hepsine hapishanede tecavüz edilmis oldugu, Rahsan Affi(!) ile de saliverildikleri gazetelerde yazilmistir.
Gerçek olayin magdurlari için hayat asla eskisi gibi olmamis ‘Niye siz? Yoksa sen escinsel misin?’ gibi sorulara maruz kalmislardir.