metin kılıç
1 değerlendirme
6 Nisan 2023 tarihinde eklendi
Sırf bu filme yorum yazmak icin kayıt oldum, haytimda bu kadar sıkıcı bir film görmedim. Buna ödül verenin aklindan şüphe ederim. çoğu kişi yazmis birde bunu anlamayan kitle çok herkese hitap etmeyebilir ,ama ne anlatilmak istediğini kimse de yazamamış, çünkü kendileri de bilmiyor:)))diyeceklerim bu kadar.
sinemada makinistlik yaptığım dönemde oynatmıştım 3 kere baştan sona izledim sadece yapmak için yapılan bir flim birde bildim kadarıyla festivale yollandı bu flim :D
Bu filmi anlayan beri gelsin. başroldeki adamın Deniz Gezmiş bıyıkları bile filmi kurtarmaya yetmemiş. Belli ki yönetmenin solculara kötü bir eleştirisi var, ama nedir? Solcular bu toplumu tanımak zorunda mı? Kaldı ki solcular bu halkın tüm kültürünü (türküsünü, sanatını v.s) benimsemiş insanlar. O yüzden filmdeki kahramanın (Nejat İşler'in) böyle bir filmde yer alması bildiğin bir kötü tuzaktan başka bir şey değil. Ayrıca karakterdeki oturmamışlık da işin cabası. Elinden Tolstoy (yada her neyse) düşürmeyen bir entellektüel, birden bire filmin sonlarında kurban kesip alnına sürecek kadar mutasyona uğramış. Bir filmdeki kahramanlardaki değişimler her zaman minimumda olur. Bu aynı evrim gibi temel kanundur. Film ayrıca o kadar saçma bir yapısı var ki, bir tarlanın ortasında başlatıp, birdenbire bir kitapçıya geçiyor, elinde şarapla dolaşan bir kız (nasıl bir batı partisi ise artık) şarapla kitabı değiştiriyor. Yani Semih Kaplanoğlu, bir köy yerinde böyle bir kültürü anlatıyorsan, o kültürü de yakından bilmen tanıman lazım. Köyde elinde şarapla dolaşan bir kız olamaz. Bu aptalca bir bakıştır. Ayrıca yumurta ne alaka? sevgiler
Oyunculuklar müthiş.Sonu acaba nasıl bitecek diye pek düşündürtmeyen, diyaloglar olmadan sadece mimiklerle anı yaşatan, farklı, etkileyici, oldukça başarılı bir film
Boşa giden 92 dk. Bu filmi izleten tek şey oyuncu kadrosu. Senaryo ve yönetmen vasat altı. Bu Yusuf rolünü de Nejat İşler den başkası oynayamazmış. Buda bı gerçek. Ayla rolü de cuk oturmuş.
Filmden bir anlam çıkaramadım . Siz ne anlarsınız sanattan diyerek artistlik yapan kesim , filmden ne anladığını yazsaydı bir işe yaramış olurlardı. Ben şahsen hiçbir şey anlamadım film pat diye bitti bir şey anlamadım. Acaba burada anlatılmak istenen hayatın kısa oluşu mu... Çünkü iki saat film izledim, biri izlediysen bana anlat dese anlatacak bir şey yok. Sigara içmek, çay içmek, araba sürmek.....
"meleğin düşüşü" beni çok sıkmıştı.günümüzde "sanat filmi" tabir edilen filmlere o filmle birlikte bayağı bir soğumuştum.dakikalarca izlediğimiz gereksiz yemek yeme sahneleri,belli başlı bir konu işlemeyen,pat diye anlamsızca biten finaller vs. vs. bilirsiniz işte sanat filmlerinin özelliklerini.fakat geçenlerde semih kaplanoğlu'nun bu çok ses getirmiş "yusuf üçlemesi"ni ne pahasına olursa olsun görmem gerektiğini düşündüm ve "yumurta" ile başladım.inanın çok beğendim.yani az önce bahsettiğim karakteristiklerin hemen hemen hepsi yine mevcut,ancak bu sefer belki de konunun benim açımdan daha ilgi çekici oluşuydu filmi beğenmeme sebep olan.benim açımdan ilgi çekici derken,yetişkin bir insanın uzun süre sonra yurduna dönmesi ve değişik duygular,özlemler içine girmesi her zaman ilgimi çekmişti.buna en güzel örnek olarak "cinema paradiso"yu verebilirim.onu da mutlaka izlemenizi öneririm hatta.yusuf karakterine ısınmamın bir diğer nedeni de nejat işler'in rolüne oturması diyebilirim.saadet ışıl aksoy da öyle.oyuncuların filmi beğenmemdeki etkisi büyük.beni sinemada en fazla etkileyen şeylerden biri de metaforlar.yönetmen filminde ara sıra bu yönteme başvuruyor (açılış sahnesinden başlayarak).beğenmediğim veya kendimce eksik gördüğüm şeyler de var aslında filmle ilgili.ancak beğendiklerim kesinlikle çok daha fazla.üçlemenin geri kalanını büyük bir merakla izleyeceğim.eğer "sanat filmi" çekilecekse işte böyle çekilsin.
zgrklck ve bob_earth90 arkadaşlarımın yorumlarına tamamen katılıyorum ve ikisinide tebrik ediyorum .her sinema izleyicisi anlayamaz semih kaplanoğlunun ve nuri bilge ceylanın filmlerini . film az diyalogla çok şey anlatıyor betimlemeler oldukça başarılı ve görselleik tabi buda oyunculuğu daha çok önplana çıkarıyor.bu yüzden bu tarz filmler ödüleri uluslarası alanda topluyor. eleştri yapan arkadaşlar normaldir.tarzlarına uygun değilse sıkıcı gelebilir. tam bir kült film 10/10
ben bu tür filmleri acımasızca eleştiren arkadaşları anlayamıyorum ne olmalı her film de kötü iyiyi kovalasınmı hepöi aynı olsun zaten bunu çeken adamda bu filmi kimlerin izleyeceğini bile bile çekiyo.kervanlar yürüyo kısaca
Semih Kaplanoğlunun Yusuf Üçlemesinin ilki olan Yumurta, bir hikayenin sondan başa anlatıldığı ilk film. Bu bakımdan diğer filmleri izlemediğim için Üçleme ile ilgili konuşmak erken. Ancak Yumurta ile ilgili bir şeyler denebilir. Meleğin Düşüşüne göre hikaye bakımından daha flu bir film olmuş. Film sessizce bir şeyler anlatma gayretinde. Yalnızlık, ayrılış, dönüş, bağların kopuşu vs. Filmde bir yerde "Ankaradayken her şey özlenir." diyor İstanbullu Yusuf. İstanbuldan Ankaraya, taşradan Ankaraya bakınca Ankaranın karası görünüyor herhal. Filmde görüntüler kadar sesler de ilgi çekici. İlk sahnedeki yaşlı kadının yürüyüşünde arka planda derinden gelen sesler ve filmin son sahnesindeki yağmur sesleri etkileyiciydi. Filmle ilgili yorumlara değinmeden geçmek olmayacak. Öyle eğlenceli ki gülmek ağır kaçıyor.Genelde izleyiciler sıkılmış filmden, mektepte öğretilen sıkıcı giriş, gelişme, sonuç kompozisyonuna alışıklar için zor elbet. Bir hikaye dört başı mamur anlatılmayınca zahmet buyurup kim düşünecek, anlamaya çalışacak. Filmlerde size her şeyi ince ince düşünülmüş hikayeler sunulacak siz de sadece izleyeceksiniz, beğeneceksiniz, ne anlatılıyorsa ne bir eksik ne bir fazla, sadece anlatılanı anlayacaksınız. Edilgen, koltuklarınızda hoşça vakit geçireceksiniz. Yalnızlığı, kopuşu, dönememeyi iki arada kalmayı anlatmaya çalışan biri bunu sizin alışık olduğunuz formatta nasıl yapacak? Yazık ki bu yumurtadan sizin için civciv çıkmıyor. Başka eğlenceye...
reha erdem, yeşim ustaoğlu, nuri bilge ceylan, zeki demirkubuz gibi sanat filmleri çeken yönetmenleri sevdiğim halde semih kaplanoğlunun tarzını sevdiğimi söyleyemem.. en azından 2 filmini izlemiş biri olarak.. meleğin düşüşü çok sıkıcıydı.. yumurta o kadar kötü değil ama bu filmden de yeterince zevk almadım yeterince etkilenmedim.. en fazla 6/10.. inşallah altın ayı ödüllü bal filminden etkilenirim