Hitchcock'un Vertigo filmi Orson Welles'in "Yurttaş Kane" filmini tahtından ederek tüm zamanların en iyi filmi oldu.
İngiliz Film Enstitüsü'nün (BFI) "Sight and Sound" dergisinin her on yılda bir yaptığı ankette Vertigo en iyi film seçildi.
Vertigo bir Fransız romanına dayanır. Hitchcock bu hikaye üzerinde yardımcılarıyla iki yıla yakı çalıştıktan sonra senaryoyu yazması için senarist tutar ve onunla birlikte bir yıla yakın daha çalışır. Sonuçta ortaya çıkan metin, diyaloglar kafasındakileri yeterince yansıtamaz. Bir senarist daha tutup bu kez da onunla birlikte senaryo üzerinde yine aylarca çalışır. Böylelikle senaryo kısmı hazır olur.
Film daha çekilmeye başlanmamıştır ama senaryoya bunca emek vererek filmin başarısını neredeyse yüzde 50-60 garantiye almıştır, en azından sağlam temeller üzerinde bina inşa etme aşamasına gelmiştir. Merak, çatışma ve ana karakter(ler)in değişimi hep senaryodan gelir.
Kostüm ve Dekor anlamında ne istediği ise kesindir. Hangi sahnede hangi renkler kullanılacak, Kim Novak nasıl bir kostüm giyecek, ne renk olacak bellidir. Örneğin Kim Novak'ın kuleden atlayacağı sahnede gri giymesini katiyetle istemiştir.
Hitchcock'un 'içimizden biri' hissi yaratan bir yüzü olduğu düşüncesiyle birçok filminde severek başrol oynattığı James Stewart Rear Window, Rope gibi filmlerinde olduğu gibi Vertigo'da da başroldedir ve Amerikan Film Enstitüsü'ne göre tüm zamanların en iyi aktörleri arasında 3. sırada yer alır. Hitchcock'un 'Masum ve klas suratının altında yatan fahişe ruh ifadesine sahip olması" nedeniyle kadın başrole seçtiği Kim Novak ise rol için düşünülen ilk isim değildir. İlk isimden vazgeçilince, filmde önemli bir yer tutan büyük boyutlardaki tablo, Kim Novak'a uygun olacak şekilde yeniden yaptırılmıştır.
Doruk noktasının çekildiği kilisenin beyaz kulesi, Hitchcock ve ekibi tarafından uzun uğraşlar sonunda seçilmiş, yangından hasar görmüş olduğu için yeniden inşa ettirilmiş, kuleye tırmanan merdivenler yükseklik korkusunu azami şekilde verebilmek için önce dar yaptırılmış, sinema gereçleri-çekim için alan dar gelince yıkılıp daha geniş biçimde tekrar inşa edilmiştir.
Vertigo benim için de unutulmaz filmler arasındadır.