MojoRising
21 Ağustos 2011 tarihinde eklendi
Hitchcock'un en iyi filmlerinden birisi. Ilk izledigimde tek kelime ile sok geçirmistim finali yüzünden :) Ismin ''Yükseklik Korkusu'' olmasi psikoloji temali bir film izleyeceginizi düsündürmesin. Çok kaliteli bir polisiye, dedektiflik öyküsü gelecek karsiniza çünkü. Her arsivde bulunmasi gereken, enfes bir klasik.
Bunuda Okul gösteriminde yeni izleme fırsatım oldu..Gerçekten çok iyi bir film. Sürpriz sonlu filmlerin ilk başı sanırım :) yeni izlediğime çok üzüldüm :(
Ne James Stewart ne de Alfred Hitchcock un işini eksik yaptığı söylenebilir.. Geçmişte yükseklik korkusu olmuş olan beni, bir hayli etkilemiş bir yapım.. Yerli yerinde aksiyonu ve usta işi oyunculukları ile kesinlikle başyapıt mertebesinde...
Alfred Hitchcock 1966 Torn Curtaini Paul Newman ve Julie Andrews , 1969 da Topaz gibi önemli gfilmlerini çeker.Hitchcock , her çalıştığı oyuncuyu kadın - erkek demeden bire bir ilgilenir , ve filmin okadar iyi olmasını sağlardı. Hitchcock , kendine has bir gelenek üstlenmiş , ve her filminde , kısa bir 5 saniye gibi gözüküp , yok olma özelliği meşhurdur.Son yıllarında ise , İngiltereye dönüp , yine eski yıllarını aramaya başladı ve 1972 senesinde , çok bilindik olmayan oyuncularla Frenzy adlı filmi çekti. Yine kendine has Hitchcock tarzı ile anlatılmış film , Hitchcockun iyi filmlerinden biri olamadı. Bu filmden 4 sene sonra , ki kendisinin son filmi olacak Family Plot adlı filmi çeker ve bu filmde kadroyu biraz daha sağlam tutacaktır. Bruce Dern ve Karen Black gibi o dönemin sağlam oyuncularından , hızı ağır gibi gözüken , ama eski günlerinde olduğu gibi akıllıca tasarlanmış bir gizemli casus filmi ortaya çıkarır ve kariyerinin son filmini başarı ile noktalar. Genellikle tüm Yönetmenlerin son kariyer filmleri başarısız ve sönük olmuşlardır. Bu tezi yıkan yine Ünlü Yönetmen Alfred Hitchcock olmuş , ve 1976 senesinde bile 77 yaşında bile hala eski tarzını nasıl iyi yansıtabildiğini göstermiştir.Alfred Hitchcock, 19 Nisan 1980de Los Angeles, ABDde hayata veda etti. Cenazesi yakılmıştır.
İnanılmaz sürükleyici ve gösterim tarihine tahminimce damgasını vurmuş olan Hitchcock klasiği.Çekimler ve tabii ki ilkler olağanüstü, teknik güzellikler dışında filmde taş gibi sağlam.9/10
sinema tarihinin gerilim üstaadı alfred hitchcock un çoğu kişiye göre en iyi filmi...bana göre psycho çok dahi iyiydi ama bu da gerçekten merak-gizem kavramlarını en iyi yansıttığı filmlerinden biri...james stewart ın dedektif,kim novak ın ise gizemli güzel karakterlerinin hakkını fazlasıyla vermişler... film teknik olarak kusursuz bir yapım...başlangıçtaki zekice hazırlanmış jeneriğiyle başlayan ve zamanına göre harika dekorlara,kostümlere ve efektlere uzanan bir gidişatı var... son sahneye kadar gizem ve merak artarak hiç eksilmeden ilerliyor ve bundaki en önemli etken kuşkusuz hitchcock...vertigo hissine kapıldığımız o muhteşem zoom tekniği ise sinemada dewrim niteliğinde... müthiş bir gizemin yanında müthişte bir aşk öyküsünü anlatıyor film...stewartla novak ın öpüştüğü o malum sahne ise sinema tarihinin en şık sahnesi seçildiğini hatırlatalım... bir çok önemli listelerde ön sıralarda gördüğümüz ve zamanında bir kaç oscar adaylığıda kapan bu filmi her sinemasever dostlarıma tavsiye ediyor ve arşivlerinde bu filmde yer vermelerini öneriyorum :D...
Bir Hitchcock fanı olarak ustanın en beğendiğim filmlerinden biridir Vertigo...Tipik bir dedeftiklik hikaye çatısı altında değişik bezemelerle dolu bir gerilim şölenidir bu film...Hitchcock kadar sinemayı zevkle yapan bir yönetmen yoktur desem yeridir...
hitchcock sinemasında ne varsa hepsinin yer aldığı tipik bir filmdir.ki yönetmen sinema literatürüne gerilim diye bir tür katmıştır bana göre,gerilim büyük ölçüde hitchcock ile başlamıştır diyebiliriz sanırım.izlenmesi gereken klasiklerdendir tabii ki,günümüzde aynı etkiyi vermiyor diyen de vardır,günümüzde daha da fazla etkiliyor diyen de.merak edenler izleyip kendileri karar verebilirler.kim novak güzelliği ve oyunculuğuyla özellikle ayrı bir büyüler insanı.