MAALESEFMatrix Reloaded onlarca altmetine sahip flow-mo ve bullet time başta olmak üzere sayısı kolaylıkla saptanamayacak görsel ve ses kurgusu efektlerini yerli yerinde kullanmasını bilen, dövüş sahnelerinde ilgili tür filmlerinin koreografilerine sadık kalarak kurgulanan devrimsel boyutlu bir estetik yapı sağlayabilen, belli felsefe ve mistizm akımlarını yansıtmayı hedefleyen başarılı sayılabilecek bir bilim-kurgu aksiyon filmi? Ama? Markasıyla ve öncesiyle ele alırsak:Postmodern sinemanın ve popüler kültürün en seçkin başyapıtı olan Matrix'in devam filmi olaraktan, selefinin başarısıyla ve takip edilen mükemmel reklam ve pazarlama stratejisiyle en çok beklenen ve merak edilen filmlerden biri olaraktan Matrix Reloaded mükellef bir filmdi. Matrix filminde tamamen temellendirilmiş, üzerine kitap yazılan felsefi verilerin ne şekilde irdeleneceği de bu merak olgusunun çok ayrı bir boyutuydu. Yeniden yüklenen Matrix ile merak duygusu yerini hayalkırıklığına bıraktı. Devam filmlerinin neredeyse bütün hatalarına düşen Matrix Reloaded sığ felsefesiyle de beslenilen iyi niyeti boşa çıkardı. Bunları örneklerle temellendirecek olursak: Devam filmlerinde gişe önemlidir ilk filmin dalkavukluğuyla ceplere rahatlıkla hücum edebileceklerini bilen yapımcılar bu difüzyonu ilk filmde çok tutan öğelerin vurgulanıp tutmayan öğelerin köreltilmesiyle rahatça sağlayabileceğini düşünmektedir. Reloaded bunu filmdeki aksiyon dozajını arttırıp görsel efektlerin defalarca kullanılmasıyla, filmin artık fazlaca laçka tartışmalara bile kapı açan felsefesine zarar vermemek için güdülen çekingen tavrıyla, ilk filmde çok sevilen ve ?cool'luğun üç boyutlu resmidir zannıyla çizilen karakter portrelerinin yerlerini tip resimlerine bırakmasıyla (kısacası kötü, yapmacık ve yakışıksız oyunculuklarla), tam bir devam filmi klişeleri resmi geçidi ile önümüze sunuyor. Filmin temel sorunları bunlarla da kalmıyor. Havada kalan ve çelişen imgelerle (anlaşılamayan ve sırrı çözülemeyen olayları kastetmiyorum) boğuşup , belirli imgelerin de ciddi abartılmasıyla en keyifli yapılabilecek sahnelerden bile sıkılabiliyorsunuz (100 ajanla dövüşme sahnesine bir bakın). İkinci filmin felsefesine de şöyle bir göz atalım. İlk filmde kurgusal olarak mükemmel bir felsefe kurulmuştu. Kapitalist ve dini duygulardan yoksun birinin manevi arayışlarından kaynaklandığı aleni olan bu sapkın felsefenin ?gerçek? kavramını kanıksamış biz Müslümanlara göre ?masal? olduğunu bilsek bile buna kafası takılan bir çok filozofun da olduğu en çok satanlar listesine girebilen bir kitabın adının ?Matrix ve Felsefe? olmasından rahatça anlaşılabiliyordu. Gerçeklik üzerine kurgulanmış bu çarpık felsefeyi incitmekten hayli korkan Wachovski kardeşler filmin sonundaki (Resimde de görülen mekandaki) buluşmaya kadar hiçbir şey ekleyemiyorlardı. Orada eklenen birkaç kırıntıyla Matrix felsefesi bilgimiz de bir hayli derinleşti(!).Açıkçası Matrix'in felsefe boyutu oldukça derin ve tartışmaya açık ama Reloaded hakkındaki gerçek bu felsefenin üzerine belli eklentilerle yenilikler kurgulamayı başaramaması olacaktır Sonuç ve özet olarak: Yer yer uzun ve sıkıcı ama genelde iyi aksiyon sahneleriyle vasatın altındaki felsefe temellendirmesiyle bolca avantür ve görsel efektlerle bunaltılmış sıfır kalite oyunculukla Matrix Reloaded, 1999 yılının naif ve kaliteli The Matrix'ine yakışmıyor.