Film kesinlikle bir Kadın-Erkek ilişkisi için çekilmemiş. Bu filmi izledikten sonra, "Kadın-erkek ilişkisi beyazperdelere çok iyi bir şekilde aktarılmış" tarzında yorumda bulunan bir kişi, Filmin çekilme amacını zaten anlamamıştır. Film'in çekim süresi 4 yıl gibi bir süreçtir; Bu da demek oluyor ki filmde kullanılan her objenin, her sahnenin ve her diyalogun ayrı ayrı anlamları var. Zaten film'i izlerken bunları az çok algılayabiliyorsunuz. Film bittikten sonra filmde verilen gerçek mesajı anlamamanız gayet doğal. Açıkçası film'i Michael Sikkofield nickli arkadaşın yazdığı yazıları okumadan izlemeye koyulmuştum, Maskeli balo'nun Rothschild ailesi'nin Malikanesinde yapılması, Film'in başındaki iki adet kolon, Church of LaVeyan Satan'ın kurucusu olan "Macar"lı Anton Szandor LaVey göndermesi ve Bill ile Alice çiftinin katıldığı balo'nun duvarlarındaki sekizgen yıldız fazlasıyla dikkatimi çekmişti. Film bittikten sonra anladım mı? Tabikide anlamadım. O ayrı konu, neyse. damlatas isimli arkadaşımızın attığı linkteki yazıları okuyunca o detayların bir tek benim gözüme çarpmadığını gördüm. 2 buçuk saatin nasıl geçtiğini anlamadım, sonuna kadar merakla ve sıkılmadan izledim. Film'i Warner Bros.'a teslim ettikten 4 gün sonra usta yönetmenin kalp krizi teşhisiyle ölmesi de benim için ayrıca şaibelidir. Sikkofield isimli arkadaşa verdiği önemli bilgiler için ayriyeten teşekkür ediyorum, o olmasa muhtemelen filmdeki ince detayları tam olarak anlayamayacaktık.. Kubrick'in filmografsine göz attığımızda; önceki çektiği filmlere nazaran daha konuya önem verilmeyen ve formalite bir konunun bulunduğu bir film'i görüyoruz. 70 Yaşında böylesine gizli, üstü örtülü ve tartışmalı bir film çektiği için Kubrick ustayı ayakta alkışlıyorum..