Ahmet Büke
15 Haziran 2021 tarihinde eklendi
gerçek hikaye.. Fbi in arabistanda ölen abd lilerin intikamını alma filmi.. Sürükleyici.. Orijinal konu.. aksiyon sahneleri inandırıcı ve gayet iyi.. Tabi abd süper iyi insanlar diğerleri kötü kaka yı görmezlikten gelmek kaydıyla..
... Aktorlukten gelme taze yonetmen Peter Berg (filmdeki FBI toplantisi sirasinda da ufaktan kendini gostermis), gunumuzdeki teror saldirilarindan hareketle cekilmis filmin yonetmen koltugunda teknik acidan kusursuz bir is cikarmis gibi gorulebilir ancak politik acidan yanlis bir film oldugu da bir gercek. Suudi Arabistan'da gerceklesen bir bombali saldirida bircok ABD vatandasinin hayatini kaybetmesi ve hemen ardindan olay yerine gelen ekiplerin daha buyuk bir patlamayla onlarca kisinin olmesi FBI'i harekete geciriyor ve olay yerine topu topu 4 kisi gonderilerek bir bakima olenlerin kani yerde kalmiyacak ve bu is kokunden halledilecek mesaji vererek ilerliyor ?The Kingdom?. Peter Berg, filme yapimci olarak imza atan Michael Mann'in stilinden ilerlemeye calismis, seyirciyi hikayenin icinde tutmak icin yakin plan agirlikli bir gorsel calismaya girismis. Buyuk olcude de basarili oldugu soylenebilir, ancak Araplari ve Islam dunyasini terorist olarak gostermekten geri durmayan, ?arada bir aralarindan iyiler de cikar? diye dusunerek kendilerine en cok yardim eden karakter Arap asilli Yuzbasi Faris'i de (Ashraf Barhom) Ingilizce'yi Ingilizce tercume etmek veya Janet'la (Jennifer Garner) diyalog kurarken korkak davranmak gibi numaralarla zavali ve salak konumuna dusuren bir film ?The Kingdom?. ?Kimseye kaybetmeden geri donecegiz? yeminiyle hareket eden Fleury (Jamie Foxx) ve adamlarinin sehrin gobeginde acik alanda koca bir terorist saldirisina maruz kalmasi, tek bir cizik bile almadan kurtulup diger taraftan catidan bacadan cikan onca adami ?Rambo? misali temizlemeleri ise i$i cigirindan cikartiyor acikcasi. Ayrica gozunu kirpmadan adam olduren, saniye bile kaybetmeyen onca deneyimli teroristin bir Amerikalinin canini alacaklari sirada elinin ayaklarinin dolanmasina ne demeli ? Yonetmen Berg iste burada ?Heat? ve ?Clear and Present Danger'a gonderme yaparcasina makinalilarin konustugu bir buyuk catisma sahnesi eklemekten de geri kalmamis. Ancak teknik yonden ne kadar kusursuz gorunse de etkileyicilikten bir hayli uzak. Bir de su var ki; Mann'in muzik kullanimiyla filmlerinde duyguyu nasil on plana cikarttigini dusundugumuzde (Collateral'da Tom Cruise'un trende hayatini kaybedi$ini veya Ali'de Will Smith'in fonda Sauf Keita'nin ?Tomorrow'u calarken Zaire'de cocuklarla kosmasini hatirlayin) Peter Berg, Arap ailelerine ve cocuklarina dair sundugu goruntulerle yapmaya calistigi seyi yuzune gozune bulastiriyor adeta. Bir taraftan ?farketmez, hepsi terorist? diyor, diger taraftan da ?onlar da insan, bakin aileleri var? diyerek kafa karistiriyor. Spielberg bile ?Munich'de tarafsiz olmayi secmisti hatirlarsaniz. ABD ?Islami teror'den bahsederken, Irak savasi basladigindan beri 600.000 sivil halki katlederken gercek terorun kendisi oldugunu nasil oluyor da goremiyor acaba? Sonucta seyirlik bir film ?The Kingdom? ancak bakis acisi fazlasiyla yanlis? (4/10)
burada o kadar izlenmeyecek kötü yapıtlar 8-9 puan almıs ve bu filmin puanı 6.4 anlam vermek imkansız! "film gerek sahneleri gerekse vermek istediği mesajlarla ve aynı zamanda oyuncularıyla saglam bir yapıt" foxx güzel oynamıs ayrıca tüm arablar da muthiş oynamışlar.. filmin tek puan kırılacak yanı 4 amerikalı sanki ölümsüz gibi yani en azından 8-9 amerikalı koyup 3-4 ünü harcamak gerekirdi.. bundan puan kırarsak eger .. filmin notu
sevgili lord, aksiyon olarak elbette başarılıdır. ancak izlerken uyanık olmak her zaman iyidir. sinema izlerken izleyici elbette ister istemez edilgen bir vaziyetdedir. özellikle bu tarz filmler için, ancak biraz önyargı "neler oluyor" burada dedirtir.kaldı ki bazı belgesellere de önyargılı yaklaşmak iyidir :) iyi günler dilerim
Sevgili atistanbul, hadi Kubrick amerikalı değilldi de, Oliver Stone veya Martin Scorsese de mi amerikalı değil?7. sanat bilgine bir diyecek yok bence ama Cemil Meriçin bir sözü vardı.Der ki:En büyük düşmanımız önyargı, en büyük ihtiyacımız diyalogdur... Şimdi eğer senin paradigmandan bakacaksak, o zaman belgesel izlememiz grerekir.Bu ise bir sinema filmidir, belgesel değil.Dediğin gibi sadece seri üretim bir hollywood filmidir, hiçbir yenilik yoktur.Ama bence çok kaliteli bir aksiyondur.Ve unutulmamalı ki sadece bir sinema filmidir, belgesel değil...
Ortadoğu filmler içerisinde bakış açısı yönünden farklı bir yerde duruyor.Amerikan milliyetçiliği yerli yerinde dururken en azından bu sefer Arapların hepsi terörist değil.Ancak bu tür bir konuya sahip hemen her film gibi gişede zarar etti The KingdomFilmin ilginç bir yönü de tam anlamıyla başrol diyebileceğimiz bir karakterinin olmaması.Hadi Jamie Foxx neyse de Garner,Cooper ve Bateman ın filmdeki yerleri yok denecek kadar az.Bunun aksine İsrailli aktör Ashraf Barhom daha ağırlıklı ve kilit bir rolde.
acikcasi film daha iyi bir puani hak ediyor, bazi politik mesajlar barindirdigi bir gercek ama anlatimi ve anlattigi hikayede gercege yakin, aksiyonu da goz ardi etmemek lazim..
Amerikanın orada işi ne diye birşey sorgulanmaz. Bu bir kuraldır. Filme gelince orta eşik o kadar sıkıcı ki? Fünye olayı da ayrı bir estetik katmış. Sıradan bir film. Son 15 dakika counter gibi en seyirlik te zaten bu kısım..
filmde en çok o el- gazi lakaplı sudi polisi beğendim. amerikalılar yine bildik hareketlerinden ödün vermediler.
Filimi şöyle bir kısa özetlersek. zaten aşağıdaki yorumlarda güzel. suudi arabistan hakkında müslümanları biraz gösterdi burası güzel . eee tabiki bunu yapması lazımdıki hepten film reklam propaganda kokmasın değilmi. sonuç ev baskınında küçük kıza şeker uzatıp amerikalı yine şirin gözükmeye çalışıyor. kurt öldürmeden okşamasını biliyor. eeee şimdi ırak böyle bir şeyin olduğunu sanıyormusunuz siz !!!! bunlarıda düşünmek lazım . Şimdi bosna ölen müslümanlara o zaman nasıl dünynın sesi çıkmaış 1000 lerce kişiyi öldürmüşler diyoruz. bu çağa bakın amerika ırakta farklısınımı yapıyor ! kimin sesi çıkıyor ! bunları düşünelim . işte her ne kadar bu filmde şirin gözükmeye çalışsada amerika Görünen köy klavuz istemiyor .