OCTOBER SKY ELEŞTİREL METNİ
Öncelikle sıcak ve akan giden bir senaryosu olan kasaba filmi cesaretlendirici idi. Bitirdikten sonra bu duyguyu hissettiğimi söylemeliyim. Başarı denilen olgunun özünün eğitim, kültür, toplum gibi çevresel faktörlerden ziyade bireyin kendisinden kaynaklandı göstermesi bakımından dikkat çekiciydi.
Filmin sonunda, ayrıca, elde edilen bireysel başarı sonucunda Homer'ın ailesi ve sosyal çevresinin tutumlarının olumlu yönde değiştiğine de tanıklık ediyoruz. öte yandan, bireysel başarının tıpkı bireysel refah örneğinde olduğu gibi netice itibariyle toplumda olumlu yönde tutum değişikliğine yol açtığı ve öncü görevi üstlendiğini tespit ediyoruz. Filmi izlerken inek öğrenci, futbolcu gibi klişe amerikan filmi kavramları beni ele geçirirken böyle olmadı. Bu tarz konular işlenmeli fakat yeni soluk ve bakış açısı getirmeli. Bir diğer etkileyici nokta 17 yaşındaki çocuklar 1950 amerikasında bir maden kasabasında yoksulluğa baskıya ve çokça olumsuzluğa rağmen sputnik'ten ilham alıp roket yapmayı düşünebiliyor ve hatta başarabiliyorsa bundan ders çıkarmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bazen hayat olanaksızlıklara rağmen size cesaret dürtüsü verir bu dürtüyü yakalamak sizin elinizde olur önemli olan fırsatı kaçırmamak. Homerın aşama kaydettiği nokta ise insanlara kulak asmamak, en sondaki dönüm noktası ise babasını sevmesine rağmen geleceği için çok ciddi rest koymasıydı. Bu herkesin yapabileceği bir şey değil bu yüzden herkes astronot ya da bilim insanı olmuyor. Gerçek hayat hikayesi olması ise filme daha çok gerçekçilik ve inandırıcılık katıyor. Bu tür filmler zaten bir kurgu romanından alınsaydı bu kadar etkileyici olmazdı. Beni etkileyen son nokta ise sonunda herkesin ne hayat yaşadığı ve ne olduklarını göstermesi bu detay ise filmi daha anlaşılır kılmış.
Homer eminim şimdi o dönemde yaşadığı mücadeleyi özlüyordur. Zor olan ve sonunda başarı olan sonlar her zaman inanılmaz haz verir. O yüzden anın kıymeti bilinmeli
Ali Erşan Tahta