bize ne kadar yakın bir senaryosu var.Aynı Karadeniz ' de çekilmiş gibi, kendi geleneklerimize ve yaşantımıza yakın kesitler görüyorsunuz.Gözleri görmeyen küçük bir çocuğun hayata tanıma bakış açısı son derece duygulandırıyor.Farkındalık yaratmak adına da etkileyici bir film.
Açıkçası film beklediğimin altındaydı, ve çekim olarak ta beklediğimin üstündeydi, tipik iran sineması ama çekimi iran sinemasından ziyade biraz farklıydı, oyunculuk olarak baba karakteri hem mimik hemde diğer konular bakımından çok iyidi nine figürü keza yine öyle ama senaryo duygu bakımından biraz sönüktü, laf dolandırılmamış ne anlatılmak isteniyorsa direk o anlatılmış,10\7.5
Muhammed karakterini canlandıran çocuğun gerçek hayatta da kör olması görme yeteneğinin sadece gözle değil kalple de mümkün olduğunu yansıtmıştır. Muhammedin dünyaya bu eksiklikle gelmesinin onun için bir engel olmadığını bizlere kanıtlamıştır. Filmin aldığı bütün ödülleri hak ettiğini düşünüyorum.(Gerçeğin mayası gözle görülmez.)
Açıkçası filmi pek beklediğim gibi çıkmadı. Film iran sinemasının tipik özelliklerini taşıyor. Simgesel anlatım (özellikle hayvanlar üzerinden), minimalist sinema, çocuk karakterler var. Ama filmin işçiliği zayıftı.
Görme yeteneğinin bazı kişilerde sadece bir hiç olduğunu, asıl gerekliliğin yürekten görmeyi gerektirdiğini anlatan bir film. Ve hala muhammedin yüzünü unutamadığım bir film..
Muhammed, Tahran'da körler okulunda yatılı olarak kalmaktadır. Okulu yazın tatile girdiğinde babası onu okuldan almak istemez; çünkü oğlunun kendisine ayak bağı olacağını düşünmektedir. Muhammed'in annesi ölmüştür ve ona bakacak yaşlı annesinden başka kimsesi de yoktur. Üstelik babası yeninde evlenmek için hazırlık yapmaktadır ve kör bir çocuk bu işin önünde bir engel oluşturabilmektedir. Okuldan çocuğu almak zorunda kalan baba onu köyüne götürür. Köyde onu yaşlı babaannesi ve iki küçük kız çocuğu beklemektedir.
Küçük çocuk dünyayı göremediği için her şeyi elleriyle hissetmekte ve anlamaya çalışmaktadır. Allah’ı bulmak için ona ulaşmak için doğada gezip, her yerde onu arayan Muhammed, onu görmek için ellerini kullanmaktadır.
Kurak olarak bildiğimiz bu toprakların aslında ne kadar bereketli ve güzel olduğunu Cennetin Rengi ile görüyoruz. Bu kadar güzel bir dünyada küçük bir çocuğun bu güzellikleri görememesi; ama tam içinde yaşaması ne kadar acı bir durum. Yönetmen Majid Majidi, bize bir yandan tüm güzelliklerden uzak bir çocuğu, diğer yandan ise görme engelli bir adamın marangozluk yeteneğini ve de görme engelli küçük bir çocuğun yaşıtlarından çok daha iyi okuyabildiğini gösteriyor.
Cennetin Renginde, başta baba olmak üzere kimseye kızamıyorsunuz. Baba kendine yeni bir hayat istiyor. Dünyada bir yetim olarak yaşamış, eşini genç yaşta kaybetmiş ve çocuğu engelli olarak doğmuş. Üstelik oğlundan ve onun kör olmasından çok utanıyor.
Peki, filmde ağlıyor musunuz? Hayır, ben ağlamadım, son derece dramatik bir sonu olmasına rağmen ağlamıyorsunuz. Sonuyla sizi hüzünlendiriyor; ama diğer taraftan da umut veriyor. İnsan ve onu yaratan arasındaki bağı görüyorsunuz. Cennetin Rengi asla unutamayacağınız türden bir film.
IMDB’den 8,0 puan almış. Başka söze gerek yok.
NOT: Küçük Muhammed rolünde gördüğümüz Mohsen Ramezani gerçek hayatta da kördür.
Ödüller:
Awards: En İyi Yabancı Film / Best Foreign Language Film Boston Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri-Boston Society of Film Critics Awards; Jüri Özel Ödülü, Genç Jüri Özel Ödülü / Special Jury Award, Special Prize of the Young Jury Gijon; İzleyici Ödülü, Amerika Büyük Ödülü / People’s Choice Award, Grand Prix des Ameriques Montreal; En İyi Yabancı Film / Best Foreign Language Film San Diego Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri / San Diego Film Critics Society Awards; En İyi Film / Best Fiction Film Award Çevre Filmleri Festivali-Fransa / Environmental Film Festival-France; En İyi Yönetmen / Best Director Isfahan-İran; En İyi Film / Crystal Simorgh for Best Film Fajr-İran
Hikaye etkileyici, masalsı bir dille sunulmuş. Oyuncular müthiş. Sanat filmlerinde sıkça karşılaştığımız manzara görüntüleri filme o kadar güzel serpiştirilmiş ve hikayeyle harmanlanmış ki gözlerinizi ayırmadan izlemek isteyeceksiniz..Oyuncuların ruh hali de güzel anlatılmış dolayısıyla herbirini anlayıp kimselere kızamayacaksınız..İzlenmesi gerekenler arasında..
iran sinemasının şu yanını çok seviyorum : Mütevazı, Kısa Ve Öz olmaları... Bu film de gayet başarılıydı.Doğa insan bütünleşmesi ve özellikle o anlam yüklü sahneler insanı gerçekten etkileyecek türdendi.Zaten oyunculuğa diyecek laf yok. İzlenmeli... 10/8.3
Etkili bir iran filmi daha.. çok sade ve çok etkili bir anlatım.. muhammed karakterinin doğa ile etkileşimi şiir gibiydi.. aldığı ödülleri fazlasıyla hak ediyor yönetmen majid majidi.. ve tabiki başroldeki çocuk oyuncu harika.. 10/10
çk dramatik bilm görüntüler çok filmi izlerken kimseye kızamıyorsun empati kurdurabilen bi film..bikaç sahnesi mıh gibi aklımda..izlemeye değer hem de çok
Görme engelli Mohammadın, bir kadınla evlenmek isteyen babası tarafından istenmemesi ve sonrasında gelişen olaylar gayet duygu yüklü bir anlatımla verilmiş. Finali çok duygusaldı ve iç acıtıcıydı... Film Uruguay, Montreal, San Diego dahil olmak üzere birçok festivalde ödül kazanmıştır...
Tanrı kul ilişkisine dair duygu yüklü bir yapım..Önce oyunculuklara ve sonrada yönetmene büyük bir alkış..işlerini çok iyi yapmışlar.Son derece doğal,tüm yaşamı ilgilendiren,mesaj verirken saçmalamayan,her sahnesinde dram yüklü bir film.Bu filmden etkilenmeyecek insan yoktur...Mucizeler hep gerçekleşir.9/10
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.