Bu filmle birlikte Livaneli'nin ne kadar duygu sömürüsüyle beslendiğini bir kez daha görmüş oldum. Film adeta hiçbir yönüyle gerçekliği yansıtmıyor gibi. Kendi ideal hayal dünyasında, bir iskelete dahi oturmayan kolu bacağı ayrı sallanan bir senaryo. Atatürk'ün hayatındaki en dramatize edilebilecek olayları derleyip, onun askeri dehasına zerre dokunmayarak adeta insancıl zaaflarını göstermek istercesine çekilmiş. Oyuncu seçimlerinde yalnızca kadın oyuncular başarılıydı, performanslarıyla da. Hele o son sahnede annesiyle buluşması beni bitirdi bitirdi...
Tarihimizi ,Gazi Mustafa Kemal pasayi ,okudugum ,dinledigim her an gözlerim dolar ağlarim.Film hiç bir duyguyu geciremedi bizlere.Hayallerimizdeki Ataturku bir nebzede olsa bulamadik oyuncularda. Bakislar duruslar hepsi eğreti durmuş üzerlerinde.Bu filmin hiç cekilmemesi daha iyi olurdu kanimca.Okadar uzun olaylarin yarim yamalak seyirciye kostur kostur izleticem derken her bir sahneai eksik kalmis.ne bilgiler tam olmus ne duygular yansitilabilmis.Hele Latife hanimi izlerken oylesine sinirlendimki.o dönemde okumus lisan bilen çagdas kulturlu bir bayanin kulkedisinin uvey kardesleri rolu gibi gosterilmesi cok komikti.Ataturkun kendisine es olarak sectigi bir hanimedinin basit bir ev hanimi gibi gosterilmesi hic hos olmamis.kiligindan durusundan hicbirsekilde okudugumuz latife hanimla ilgisi yoktu.Evet bir takim kaprisleri olmustur fakat bunlarin nedenlerini onun ruh haliyle yansitamadiginiz icin olmamis.
Sayısız birbirinden eksiği yada fazlası olan Atatürk filmleri arasında onun askeri yanından çok insani yanını öne çıkaran veda filminde Selanikten başlayan ölümüne arkadaşlık ,anne sevgisi ,vatan sevgisi, aşk ve kıskançlığın bir liderin hayatının her kilometresinde onu çevrelediğini ve top seslerinden daha fazla etkilediğini görebiliyor, duygu sağanağına uğradığımızı farkediyorsak ,filmin başarıldığına kaniyiz demektir. Teşekkürler Livaneli yazıp yönettiğin ve notalarınla seslendirdiğin yapıtın için.
Filmin tek kazanımı Dolunay Soysert'in oynadığı Zübeyde Hanım karakteri olmuş. Muhacır şivesini mükemmel kullanmış rol yeteneğide süper. Hem gençliğini hemde yaşlılığını göze batmadan sergilemiş. Fakat aynı şeyleri Fikriye Hanım ve Latife Hanım karakterlerini oynayan oyuncular için söyleyemeyeceğim. Çünkü karakterler çok karikatürize edilmiş. Birde çok gereksiz sahneler vardı. Mesela uzuneşşek oyununda Mustafa Kemal'i oynayan oyuncunun ben eğilmem demesi çok komikti. Hangi çocuk bu oynarken eğilmez ki? Sinan Tuzcuoğlu bir nebze Atatürk'e benzetilmeye çalışılmış fakat şu zeybek oyununu keşke oynamasaydı öyle zeybekmi olur ya bakışından ürperdim:). Savaş sahnelerinde de Atatürk hiç bir zaman silahını eline alıp siperden tek başına çıkıp kamikaze askerleri gibi ölüme susamış gibi saldırmamıştır. Anlaşılan Z. Livaneli "Mustafa" filminde Atatürk'ün itibarının zedelendiğini düşünüp burda düzeltmeye çalışmış fakat bu düzeltmeden ziyade fazla abartı derecesinde anlam yükleyerek filmi inandırıcılıktan çıkarmış. Filmin özetine gelirsek; Veda filmi yaver Salih Bozok'un oğluna yazdığı veda mektubu ve Atatürk'ün ölümünde payı olan kalp krizlerinde paydası olan Latife Hanım'ı Zübeyde Hanım ölüm döşeğinde Salih Bozok'a oğluna vasiyet olarak Latife Hanım ile evlenmesini münasip görmediğini beyan ediyor fakat o Atatürk'ün mutluluğu bozulmasın diye söylemeyip olayların geldiği vehamet sonucunda kendisini ihanet etmiş addediyor ve Atatürk'ün rahatsızlanmasında kendinde bir nebze pay çıkararak intihar ediyor. 2010 yılında 1 milyon izleyici barajını aşmış fakat prodüksiyon bence daha iyi olabilirdi kurguda ve senaryoda aksaklıklar var fakat Atatürk'ün yaşamının bir kesitini bizlere gösterdiği için Zülfü Livaneli'yi tebrik ediyorum.
tüm konulara değinmeye çalıştığı için her olay jet hızıyla yaşanıyor, bu da seyirciye verilmesi gereken hisleri engelliyor. yine de kötü denemez tabi ama daha iyisi mutlaka mümkün.
bence de film oyle abartılcak sekilde kotu değil. Ozllikle müziği insanın tuylerinin diken diken ediyor, tabi filmi nasıl bir ses sistemiyle izlediginiz de onemli..
Veda işçiliği iyi ama malzemesi kötü işlere benziyor bence. Çünkü filmde mekanlar, dekorlar, kostümler, çekiimler, görüntüler dört dörtlük ama maalesef en öneml şey olan senaryo kötü. İlkokuldan itibaren öğrenmeye başlaığımız Atatürkün üstüne hiçbir şey koymuyor. O nedenle iyi yanları ve kötü yanları birleşince ortaya vasat bir film çıkıyor.
daha iyisini beklerdim zülfü livaneliden.. dönem filmlerinde o zamana izleyiciyi çekmek çok önemlidir ama ben bu filmde o hissi yeterince alamadım.. kötü değil ama yeterli de değil.. oyunculara gelince sinan tuzcu kesinlikle bu role gitmemiş.. bence hiç benzememiş.. dolunay soysert, özge özpirinççi ve serhat kılıç gayet iyiydiler rollerinde.. sonuç olarak kötü film değil yani izlenmeye değer.. ama kesinlikle beklediğimin çok altında.. 7/10
Mustafa Kemali tarafsız ve objektif bir biçimde, olduğu gibi beyazperdeye aktaramıyoruz. Ya övüp göklere çıkarıyoruz ya da yererek yerin dibine sokmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan bu film beni tatmin etmedi, beğenmedim, beklediğimi alamadım. Konu Mustafa Kemal Atatürk olunca olağanlık, sıradanlık, normallik perdeye yansımıyor. Hayatın içinden, bizler gibi yaşayan Mustafa Kemali sinemaya aktaramıyoruz. Mesela bir sahnede çocuk Mustafa, arkadaşlarıyla birdirbir oynarken dizlerinin üzerine eğilmiyor. Ne kadar da saçma !!! Dünyada hiçbir çocuk birdirbir oynarken - Ben yere eğilmem, bu küçük düşürücü bir durum demez. Sahneler yapmacık duruyor. İçimizden biri olan Mustafa Kemali, doğrularıyla, yanlışlarıyla beyazperdede görmek istiyoruz ...
Gerek müzikleri gerekse oyunculukları ile çok iyi bir sinema filmi. Filmin Salih Bozokun anılarından derlendiğini unutmamanın, film hakkında yanlış kararlar verilmesini önleyeceğini düşünüyorum.
hakikatende olmamış ya:( yani öncelikle Atatürkü canlandıran 4 kişiyide bir türlü Atatürke benzetemedim hiçbir tarafı bencemiyor. hakikatende son osmanlıdaki Atatürk inanılmaz şekilde belniyordu. sırf gözleri mavi diye o oyuncuları koymak zorundaydı zülfü nivalalı.lütfen daha iyi filmler yapın ya bu nedir.10/4
Büyük ümitlerle başladım filme. Bazı sahneleri bizim faküültede çekildi.(BucaEğitimFakültesi)Filmin sonunda gerçekten 'yazık' kelimesi çıktı ağzımdan. Ben oturup Atatürk hakkında bir şeyler yazıp film yapmaya çalışsam o bütçeyle ancak bu kadar kötü olur.Böyle bir insanı anlatıyorsanız milyarlarca defa düşüneceksiniz milyonlarca her şeyi süzeceksiniz ince eleyip sık dokumaktan daha öte gideceksiniz. Bir öğretmen adayı olarak öğrencilerime çocuklarıma asla böyle bir film izlettirmeyeceğim.Son Osmanlı da geçen 2-3 dakikalık Atatürk (Alican Yücesoy) sahnesi Veda filminin tamamından daha etkili yaniGerçekten yazık...
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.