Bu film bir Alfred Hitchcock başyapıtı. Bir korku-gerilim şaheseri. Hitchock'un en sevdiğim filmi hiç şüphesiz budur. Kendisi gerçekten de büyük bir yönetmen. Öyle ki bir filmde görüntüden Hitchock'un filmi olduğunu anlayabiliyorum. Kendine has bir sinema anlayışı var. Bu filmde; Marion sevgilisi Sam ile ancak otelde görüşebilen bir kadındır. Onunla evlenmeyi ister ama şartlar izin vermez. Bir gün ofisteyken Marion'un patronun arkadaşı Marion'a 40,000 dolar para verir. Hayatından bıkmış olan Marion bu para ile yeni bir hayat kurma düşüncesine kapılır. Arabayla Sam'in yanına gitmek için yola koyulur. Norman Bates adlı birinin oteline gelir. Norman annesiyle yaşayan tuhaf bir insandır. Marion ile biraz sohbet eder. Sonra Marion banyo yaparken Norman'ın annesi tarafından bıçaklanarak öldürülür. Bu sahne sinema tarihinin en efsane sahnelerinden biridir. Sonradan bir dedektif, Marion'un kız kardeşi Lila ve Sam, Marion'dan uzun bir süre haber alınamaması üzerine onu aramaya koyulurlar. Sonunda çıkan sonuç aslında Norman'ın annesinin olmadığı cinayetleri Norman'ın işlediğidir. Ama Norman'ın bedeninde iki karakter vardır. Annesi de Norman'ın içindedir. Küçükken babasının ölümü üzerine psikolojisi bozulmaya başlayan Norman'ın annesi başka bir adama aşık olması sonucunda annesi ve onun sevdiğini öldürür. Annesini öldürmesine rağmen onun yokluğunu kabul edemez. Ve onu kendi kafasında yaşatır. O kadar ki annesinin bedenini evinde tutar. Norman iki kişi olarak hayatına devam eder. Ve filmin sonunda Norman sadece anne karakterine bürünmüş olur. 1960 yılına göre bence müthiş, devrinin ötesinde bir film. Bu tarz filmler o zamanlar yaygın değildi. Hitchock bu film ile sinemada bir devrim yapmış diyebiliriz bence. Müzikler de filme çok uygundu. Görüntü yönetmenliği muazzamdı. Kamera açıları çok iyiydi. Filme ayrı bir tat kattı. Oyunculuklar da o döneme uygun. Çok gerçekçi oyunculuk o dönemde bence tam olarak gelişmemişti. Senaryo gerçekten çok güzel. Diyalogları beğendim. Filmin sürükleyici bir yapısı var.
Film, sonuyla insanı dumura uğratan en sevdiğim gerilim filmlerinden olan bir Alfred Hitchcock başapıtıydı.
Filme verdiğim puan= 9