Kezban Yemenici
5 Haziran 2022 tarihinde eklendi
Stabil bir sekilde izleyip ,sonunda ki o gülümseme de ağlatan bir oyunculuk ve senaryo ... İçinde olduğun durum yanlışları kabul ettiğin anlamina gelmiyor ... Mutlaka izlenmeli
Mükemmel bir dram filmi çok ama çok sevdim. iyi bir film kendisini aylar seneler sonra bile hatırlatıyor o film iyidir özetle. Dram filmi diye buna derim ben başroldeki oyuncular da olağanüstü performans sergilemişler içinde bulundukları durumu izleyiciye direkt yansıtmaları vs müthiş.
Bir zamanlar locadan izlediği oyunlara şüpheyle yaklaşan,gördüğü halde kör,duyduğu halde sağır olan bir adamın o sanatın içine girince gerçeklerle yüzleşmesi.İyi bir insan olmanın ne olduğunu yaşayarak öğrenmek.Yaşanılan tüm duyguları hissediyor,aynı heyecanı paylaşıyor,üzülüyor ve filmin sonu geldiğinde tüyleriniz diken gibi olmuşken hafif bir tebessümle ekrana bakakalıyorsunuz.
Das Leben Der Anderen bir dönem filmi. Benim film zevkime göre bir dönem filmine başarılı diyebilmem için ilk ölçüt konu edindiği dönemi ne kadar iyi yansıtabildiğidir. Dönemin zihniyeti, giyim-kuşamı, teknolojik aletler vs. Film, konu edindiği dönemin özelliklerini tamamiyle yansıtıyor diyebiliriz bu da onu başarılı yapıyor. Ayrıca çok da güzel bir temaya sahip. Düşünce özgürlüğü! Özgürlük hepimiz için farklı çağrışımlar yaratıyor olabilir ama eminim ki hepimiz için en önemli olanı düşünce özgürlüğüdür. İşte Das Leben Der Anderen bize sahip olduğumuz bu olgunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor...
Her ne kadar biraz fazla abartıldığını düşünsem de dönemini ve yaşananları şiirsel bir anlatımla, akıcı ve sade yapısıyla kaliteli bir Alman filmi. Almanya'nın doğu ve batı olmak üzere ayrıldığı zamanlarda Doğu Almanyada yaşanan baskı ve özgürlüklerin kısıtlanması konusuna değiniyor. Özellikle de yazar ve aydınlara yapılan baskıları ve onların özel hayatlarının hiçe sayılması konusu ön planda.
Düşünün ki evinizin her yerinde dinleme cihazları ile 7/24 ne yaptığınız dinleniyor, kaydediliyor. Her anınız, hatta eşinizle geçirdiğiniz vakitler bile dahil. Böyle bir toplumda yaşamak çok acı verici olsa gerek. Sizi dinleyen kişiler neredeyse sizi daha iyi biliyorlar. Üreten, yazan, eleştiren ve düşünen insanlara yapılan bu dram Almanya'nın bir zamanlar ki durumuna çok güzel ışık tutuyor. Hatta bu iğrenç, pislik huyları günümüzde bile devam ettiğini söyleyebiliriz. Gündemde hala yerini koruyan dinleme skandallarında Almanya Türkiye'yi dinlediğini itiraf etmişti. Huylu huyundan vazgeçmiyor demek ki.
Film daha sakin ve ağır yapısı ile ön plana çıkıyor. Konusu itibari ile de bu şekilde devam etmesi en uygunu olmuş bence. Almanların yaptığı sağlam filmlerden birisi oldu benim için. Finali ile de ayrıca beğenimi kazandı. Sinematografisi çok iyi bir film. Aksiyon ve adrenalin severler siz çok bulaşmayın bu filme. İyi seyirler... 8.0/10
her dakikasına lanet edeceiğiniz bir film kesinlikle izlemeyin alakasız saçma konusuz bir film anlatılmak istenen sadece insanları gizlice dinlemek .. bu filmin nasıl ödül aldığını merak edenler izleyin ve lanet edin
Insancil yaklasimi ve tikir tikir ilerleyen senaryosuna ragmen bu film insanin içine tam olarak sinmiyor.Bunun nedeni de Alman yönetmenin en iyi yabanci filmi Oscarini alayim diye filmde Alman ve Avrupa sinemasi adina en ufak bir çizgi birakmamsi. Film sanki okuldaki ögretmenlere yagcilik yapan sinifin çaliskan çocuguna benziyor. Çocuk aslinda zaten çaliskan kendi halinde olsa da muhtemelen sinif birincisi olur.Ama illa ki huyundan, ögretmenin gözüne girmeye çalisir.Bu film de aynen böyle. Kendi halinde kalsa zaten bu filmi severdik.Illa Oscara uzanicam, Akademi beni sevsin triplerine girmeseydi daha hos olurdu.Bunlara ragmen insancil yaklasimi nedeniyle filme sempati duyabiliyoruz.Iyi seyirler.
Almanyada yaşananları objektif bir dille anlatmış yönetmen.. iyi bir özeleştiri.. bu yönüyle dahi takdir edilmeli.. bunun dışında oyuncular da çok başarılı..ve ayrıca 'teşekkür etmek' davranışının binbir türlü şeklinin olabileceğini gösteren iyi bir film başkalarının hayatı..
Ulrich Mühenin oyunculuğu her zmanki gibi tartışılmaz..Sebastian Koch hayatımda gördüğüm en karizmatik Alman.. Bu da filmi izleyip izlememe konusunda tereddütü olanlara naçizane tavsiye niteliğinde olsun..