Yücel MAVİ
1 değerlendirme
5 Şubat 2021 tarihinde eklendi
Bin film üzerinde film izleyen bir arkadaşım ısrarla izlememi tavsiye etti. Cok film kulturum olmadığı icin buyuk bir beklenti ile filmi izledim. Filmi hiç beğenmedim.Film yorumlarıni okuyunca yanlış film izlediğimi düşünmedim değil. Yesil Yol, PK, Esaretin Bedeli, Üç Salak Öğrenci filmlerini çok beğenmiştim, tavsiye edebilirim.
Cinayet, katil, bıçak, ip filan iyiydi de bu kuşlar nerden çıktı babacım? Sadist misin, medeni dünyayı yok etmek mi istiyorsun? Doğa şöyle demektedir: Ben istediğim zaman dışarı çıkarsınız, istemezsem evde kalırsınız. Artık ben özgür siz kafes, siz hapis...
Usta'nın diğer filmleri kadar iyi olduğunu düşünmüyorum ama kuşlarla yaratılan gerilim açısından takdiri hak ediyor belki bir mantıklı açıklamaya bağlansa fena olmazdı ama bu haliyle de iyi olduğunu düşünüyorum
Bence Hitchcock klasiklerini göz önüne aldığımızda, çok da güçlü bir film değil. Gerilimi doğaüstü güçler veya yaşayan ölüler gibi konularda değil de, günlük yanılgılar, yanlış anlamalar, şüpheler gibi konular üzerinden işleyen büyük yönetmen, bu sefer çok radikal bir karar ile, kuşlar üzerinden, evet bildiğimiz kuşlar üzerinden yakalamaya çalışmış. Oyunculuklar, özellikle de Tippi Hedren'in performansı, başarılı. Filmden biraz uzaklaşmamın nedeni yer yer gerçek dışı sahneler ve olaylar barındırması. Bu zorlu denemede Hitchcock genel olarak başarılı diyebiliriz belki, ancak bazı olaylar ve sahneleri kesinlikle kabullenemedim. En başta bahsettiğim klasiklerinin hiçbirinde aklımızda soru işaretine yer vermemişti yönetmen. "Kuşlar"da ise inandırıcılık yer yer kayboldu benim için. Gerilimin kaynağını bir kenara koyarsak, hikaye anlatımı, mekan ve kamera kullanımları yine kusursuz. Tabii ki sinema tarihinde önemli bir yere sahip, ancak bana sorarsanız, "Rear Window", "Psycho" veya "North by Northwest"ten çok uzakta.
Şımarık oerkek delisi bir zangin kızı, kasıntı ruhunu satmış bir avukat, sapık filmini hatırlatan arıza bir anne berbat efekler, hiç bir mantıklı açıklamada bulunulmayan(çalışılmayan bile) olaylar kötü oyunculuklarıda ekleyince unutmak istiyeceğiniz bir film ortaya çıkıyor. Filmin tek iyi sahnesi telefon kulubesinden kuşalarla mücadele eden insanları gösterdiği sahne.
Çok çekici bir Tippi Hedren,yakışıklı klas Rod Taylor ve yüzlerce kuşların oluşturduğu gerilim.Abartıldığını düşünenelerin aksine çöp film olmaya yatkın bu konudan ustanın çok iyi gerilimli sahnler çektiği kanısındayım.Bu filmi izledikten sonra kuşlardan ürkmemek elde değil.9/10
Kular, ( The Birds ) 1963 yapm bir Alfred Hitchcock filmidir. Barollerde Tippi Hedren ve Rod Taylorn oynad film, Kuzey Kalifoniyada tatil yapan Hitchcockun o blgede kularn insanlara saldrdna dair bir gazete haberi okumasyla ortaya kar. Bu gazate haberini, daha nce de kitaplarndan uyarlamalar yapt Daphne du Maurierin ayn adl ksa hikyesi ile birletiren Hitchcock, sinema tarihinin en n filmlerinden birine imza atm olur. Bu film kendisinden sonra gelecek doann insandan almas temal filmleri byk lde etkilemi ve bir klasik haline gelmitir.
Hitchcock bu filmde cameosunu evcil hayvan dkknnda yapar ve kapda Tippi Hedrenn yanndan kpekleriyle geer Zengin, gzel ve mark bir gen kadn olan Melanie Daniels (Tippi Hedren), San Francisco'daki bir evcil hayvan dkknnda yakkl ve ilgin biri olan avukat Mitch Brenner (Rod Taylor) ile tanr. Melanie, Mitchin bu dkknda ona oynad kk oyuna kzsa da ondan holanr. O gn Mitchin, kzkardeinin doum gn iin arad fakat bulamad kular satn alr ve bunlar hediye olarak Mitchin Pasifik kysndaki kk bir kasaba olan Bodego Baydeki evine gtrmeye karar verir. Kasabadaki hayat ilk balarda Melanieye normal gzkse birka gn sonra kasaba ve evresindeki kular tuhaf davranmaya ve sebepsiz bir ekilde insanlara saldrmaya balar. Kularn saldrlar ksa bir sre iinde lmcl olacak, insanlara yaptklar saldrlar sertleecektir. Zira bir iftinin evinin camn krarak ieri girer ve iftiyi gzlerini oyup ldrrler; keza Melanienin tant gen kadn da onlarn kurban olacaktr. Her trden kuun yaratt bu olaylar karsnda korkan ve ne yapacan bilemeyen kasaba halk kafesteki kular gibi evlerine, dkknlarna snr ve bir anlamda ieride hapis kalrlar
O yıla göre böylesine gerçekçi bir film çekmek oldukca zor olmalı..Usta bu filmde artık kamerayı o kadar iyi kullanmışki insanları bir tuhaf yansıtıyor ekrana kullandığı ışıklarlamı ilgili bilemiyorum nede olsa usta demişler...olayın geçtiği yerede hayran kaldım çok güzel bir sahil kasabası..birde cafetaryanın içinde insanların kuşlardan bahsettikleri sahnedeki diyaloglar çok akıcıydı sanki tiyatro gibi..kısacası..mutlaka izlenmeli
1963 yapımı müthiş bir alfred hitchcock filmi...zamanının çok çok ötesinde efektlere sahhip...ve kuş efektleri günümüze göre bile sırıtmıyor...ayrıca hitchcock filmde müzik olarak sadece kuşların seslerini kullanmış ve bu filme gerçekçilik le beraber gerilim katmış... oyunculuk olarakta çok başarılı bir yapım...(zaten genellikle hitchcock filmlerinde sarışın bir efet :D ve geniş omuzlu yakışıklı bir adam vardır...bu filmdede afeti rippi hadren yakışıklı erkeğide rod taylor oynamış... )tippi hadren,rod taylor ve jessica tandy rollerinin hakkını fazlasıyla vermişler... senaryo başlarda biraz sarktı gibi olsada sonlara doğru toparlanıor ve başyapıt statüsüne ulaşıyor...sonu da sade ama etkileyici bitiyor... yönetim e laf söylemek gereksiz...hitchccock zekasını,manzaralara olan düşkünlüğünü ve sırıtmayan gerçekçi efektleriyle yine döktürmüş... genel olarak izlediğim en iyi en sağlam gerilim filmlerinden...10/9
İşte yaratıcılık,işte zeka,işte şov.Sizi germekten bitiren sahneler mahsur kalma yerlerinde seçilen muhteşem dialoglar ve o ortam.Hepsi neredeyse kusursuz 8/10