Ahmet Haldun Dormen, 5 Nisan 1928'de Mersin’de dünyaya gelen tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen ve yazardır. Babası Sait Ömer Bey Kıbrıslı bir işadamı, annesi Nimet Rüştü Hanım ise İstanbul'dan bir paşanın kızıdır. Ailesi, Dormen'in birinci yaş gününden önce Şişli'ye yerleşmiştir. Dormen, ilk sahne deneyimini ortaokul öğrencisiyken Galatasaray Lisesi'nde "Demirbank" adlı oyunda bir karakteri canlandırarak yaşadı. Eğitimini Robert Koleji'nde tamamladı. Akabinde tiyatro eğitimi için ABD'ye giden Dormen, Yale Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. İki yıl boyunca ABD'deki çeşitli tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra Hollywood'daki Pasadena Playhouse'da dört oyunda sahne aldı. İstanbul'a döndüğünde, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye katıldı ve Türk izleyicisi karşısındaki ilk rolünü "Cinayet Var" adlı oyunla aldı. İlerleyen dönemlerde Türk tiyatrosunun pek çok önemli ismini de yetiştiren Dormen Tiyatrosu’nu 1957’de kurdu.
Dormen, 1961 yılında Türkiye'de sahnelenen ilk Batı temalı müzikal olan "Sokak Kızı İrma"yı sahneledi. Bu oyundaki İrma rolü, Türk tiyatrosunun bir diğer önemli ismi olan Gülriz Sururi’nin yıldızının parlamasını sağladı. Dormen Tiyatrosu 1962'de Beyoğlu'ndaki tarihi Ses Tiyatrosu'na taşındı ve burada 10 yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü. Hastalık Hastası, Kantocu, Müfettiş, Onlar Ermiş Muradına gibi onlarca önemli oyunu sergiledikten sonra 1980’li yıllara damgasını vuran "Hisseli Harikalar Kumpanyası" ve "Şen Sazın Bülbülleri" müzikallerini yazıp yönetti ve efsanevi müzikal oyun "Lüküs Hayat"ı İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yeniden sahneledi.Haldun Dormen ayrıca, Belgin Doruk, Ekrem Bora, Nurhan Nur, Müşfik Kenter ve Nedret Güvenç gibi isimler yer aldığı "Bozuk Düzen" (1965) ve "Güzel Bir Gün İçin" (1966) adlı iki sinema filmini yönetti; her iki filmiyle de Altın Portakal Film Festivali'nde pek çok ödüle layık görüldü.
Tiyatroculuğunun yanı sıra sinema ve televizyon oyunculuğu, köşe yazarlığı, eğitmenlik yapan Dormen, Hüdaverdi - Pırtık (1971), Bizimkiler (1971), Yorgun Savaşçı (1979), Gırgıriye (1981), Dadı (2001), Yeşil Işık (2002), Sayın Bakanım (2004), Unutulmayanlar (2006), Aşk Halleri (2012), Şeytan Tüyü (2016), Adım Adım (2016), Her Şey Mümkün (2017), Çukur (2018) gibi yapımlarda kamera karşına geçmiştir. Haldun Dormen, sanat hayatı boyunca "Sürç-ü Lisan Ettikse", "Antrakt", "İkinci Perde", "Nerede Kalmıştık" gibi pek çok kitap da kalem almış, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Nişantaşı Akademisi gibi farklı eğitim kurumlarında tiyatro ve müzikal dersleri de vermiştir. Sanat yaşamı boyunca Türk tiyatrosuna yaptığı katkılar ve başarılarından ötürü onlarca ödüle layık görülen Haldun Dormen, 1998 yılında Devlet Sanatçısı ünvanını almıştır. Türkiye'de iletişim ve halkla ilişkiler alanının temellerini atan Betül Mardin ile 1959 yılında hayatını birleştiren Dormen’in bu evliliğinden 1961 yılında Ömer (Dormen) ismini verdikleri oğulları dünyaya gelmiştir. Betül Mardin ve Haldun Dormen çifti 1967 yılında boşanmalarına rağmen ömür boyu dost kalmışlardır.