2 Eylül 1916 İstanbul doğumlu Ömer Lütfi Akad sinema sektörüne, aslında muhasebeciyken 'tesadüfen' girmişti. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'ndan mezun olan Lütfi Akad yaşamını kaleme aldığı Işıkla Karanlık Arasında adlı anılar kitabında da belirttiği üzere, o dönem sektörün öne çıkan birkaç firmasında muhasebe işlerini yürütüyordu. Bu süreçte sinema camiasıyla gitgide içli dışlı olarak yardımcı asistanlık, yapım yönetmenliği gibi görevler üstlendi. Ardından yönetmen Seyfi Haveri’nin başka bir film yüzünden yarım bıraktığı Damga filmini, yapımcı Hürrem Erman'ın istediği doğrultusunda tamamlayarak yönetmenliğe ilk adımı da attı.
1948 yılında kendi başına çektiği ilk filmi Vurun Kahpeye adlı yapımın ardından Ömer Lütfi Akad ismi hafızalara kazındı. Film sinemalarda gösterime girdiğinde, yeni kurulan film stüdyosu Erman Film'e büyük hasılat kazandırdı. 1952'de gerçek bir olaydan yola çıkılarak çekilen Kanun Namına, Ayhan Işık adını altın harflerle yazdırdı. Bu filmleri takiben gelen Yalnızlar Rıhtımı ve Hudutların Kanunu gibi yapımlar Türk sinemasının mihenk taşları olarak kabul edildi. İç göç soruna eğilen Gelin, Düğün ve Diyet ile Akad topluma eğilen bir sanat anlayışının savunucusu oldu.
Sinema ve televizyon için yaptığı çalışmalardan elini çekince kendisini üniversiteye adayan Akad Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema Televizyon Bölümü'nde 20 seneyi aşkın süre boyunca yüzlerce sinema öğrencisi yetiştirdi.
Ömrünü Türk sinemasına adayan Ömer Lütfi Akad 19 Kasım 2011'de İstanbul'da kendi evinde yaşamını yitirdi.