Hesabım
    BAFTA Ödül Töreni'ne Joaquin Phoenix ve Rebel Wilson Damgasını Vurdu!

    BAFTA Ödül Töreni'nde neler oldu?

    Joel C Ryan/Invision/AP - BBC

    73. BAFTA Ödülleri, dün gece düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Geceye, Joker filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün sahibi olan Joaquin Phoenix ile En İyi Yönetmen kategorisini sunmak üzere orada bulunan komedyen Rebel Wilson damgasını vurdu. Phoenix ırkçılık üzerine, Wilson ise cinsiyet eşitsizliği üzerine vurucu birer konuşma gerçekleştirdi.

    Akademi Ödülleri'nden hemen önceki basamak olarak kabul edilen ve İngiliz Akademi Ödülleri olarak tanınan 73. BAFTA Ödülleri'nde En İyi Film Ödülü ile birlikte toplamda 7 kategoride ödülün sahibi 1917 oldu. Kategorilere aday olan ve farklı kültürlere ya da ırklara ait olan film, oyuncu, yönetmen bulunmuyordu. Ayrıca En İyi Yönetmen kategorisinde de bu yıl birçok önemli kadın yönetmenin filmlerine rağmen kadın yönetmen bulunmuyordu. Bu duruma sesini çıkaran isimler Joaquin Phoenix ve Rebel Wilson oldu. Phoenix, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alırken yaptığı konuşmada #BAFTASoWhite sloganının ortaya çıkmasıyla ilgili konuştu: "Sistemsel ırkçılığı gerçekten anlayabilmek için sıkı çalışmamız gerek. Baskı düzenini yaratan, sürdüren ve faydalanan insanların onu yok eden olma yükümlülüğü vardır. Bu bize bağlı."

    Rebel Wilson ise BAFTA yönetmen adayları arasında kadınların yer almamasından mizahi bir dille dem vurdu. Öncelikle rol aldığı Cats filminin başarısızlığıyla dalga geçen Wilson, yönetmen kategorisinde bulunan Sam Mendes, Quentin Tarantino, Bong Joon HoTodd Phillips ve Martin Scorsese'nin ismini anons ettikten sonra "Onların yaptıkları şeyi yapabileceğimi düşünmüyorum. Çünkü ben erkek değilim." sözleriyle ödül törenlerindeki cinsiyet eşitliğinden yakındı.

    BAFTA'daki tek uluslu düzen konusunda daha önce de Steve McQueen açıklama yapmış ve yönetimi eleştirmişti. Cinsiyet eşitsizliği konusunda ise uzun süredir birçok festival ve ödül töreni için yükselen sesler bulunuyor. Ancak yine de dikkate alınmadığı ve eşitsizlik geleneğinin sürdürüldüğü görülüyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top