Hesabım
    Neden Akademi Ödülleri'nin İlgisini Gerçek Hikayelere Dayanan Filmler Çekiyor?

    Son 20 yılda neler değişti?

    Akademi Ödülleri heyecanı yavaş yavaş yaklaşırken, Akademi tarihinde yapılan seçimler de yeniden gözden geçirilmeye başlanıyor. Bu durumda son 20 yıllık süreçte özellikle gerçek yaşamdan ilham alınarak ya da hikayesi doğrudan gerçek olaylara dayanan hikayelerin Akademi üyeleri için özellikle ilgi çekici olduğu görülüyor.

    Variety'nin hazırladığı özel habere göre, Akademi Ödülleri'nin ilgisi 1999 yılından bugüne gerçek yaşamlara dayanan filmlere doğru yöneliyor. 1927'de ilk kez gerçekleştirilen Akademi Ödülleri'nden 1999 yılına kadar toplamda yalnızca 14 otobiyografik ya da biyografik film Oscar Ödülü sahibi olmuştu. 99'dan bugüne gerçek yaşamdan alınan filmlerin Akademi'deki oranı %19'dan %33'e çıktı. Özellikle 2020 yılına bakıldığı zaman, Oscar'a aday olma ihtimali bulunan filmlerin neredeyse tamamı biyografik ya da otobiyografik filmlerden oluşuyor. Bu filmler arasında “The Aeronauts”, “A Beautiful Day in the Neighborhood”, “Bombshell”, “Dark Waters”, “Dolemite Is My Name”, “Ford v Ferrari”, “Harriet”, “A Hidden Life”, “The Irishman”, “Judy”, “Just Mercy”, “The Laundromat”, “Midway”, “The Report”, “Richard Jewell”, “Rocketman”, “Seberg”, “Skin” ve “The Two Popes” gibi biyografik filmler yer alıyor. Ayrıca Pedro Almodovar'ın otobiyografik filmi Acı ve Zafer, Shia LaBeouf'un Honey Boy'u, Noah Baumbach'ın otobiyografik olduğu tahmin edilen Marriage Story'si bunlar arasında bulunuyor.

    Cannes'da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün Antonio Banderas'a gitmesine neden olan Pedro Almodovar imzalı Dolor y Gloria hakkında yönetmene "Gerçekten bu oldu mu?" sorusu yöneltildiğinde "Evet, zihnimde oldu, yani gerçekten oldu." sözleriyle Almodovar adeta bir ders veriyor. Yalnızca hayatımızda olanlardan ibaret olmadığımızı, hayallerimizden de ibaret olduğumuzu aşılıyor. Yani Variety'nin yorumuna göre, Dolor y Gloria, Almodovar'dan daha fazla Almodovar'a benziyor.

    Bundan yıllar önce de Godard, Truffaut döneminde, yönetmenlerin tamamen otobiyografik filmler çekmeseler de, kendi yaşamlarından ögeleri filmlerine aktardıkları görülüyordu. The 400 Blows, I Vitelloni, American Graffiti, All That Jazz, Lady Bird gibi filmler geçmişten günümüze gelen bu geleneğin kanıtı sayılabilir. 

    Bu yıl Akademi Ödülleri için tahminler yapılmaya başlandı. Ancak Akademi üyelerinin yapacağı oylamalar 2 Ocak tarihinde başlayıp 7 Ocak tarihinde sona erecek. Adaylar, 13 Ocak'ta açıklanacak. Bunun ardından da Oscar Ödülleri'nin kimlere verileceği 9 Şubat'ta törenle birlikte belli olacak. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top