Sinemanın geliştirilmesine yönelik olarak yönetmenler ve senaristler tarafından hazırlanan önerileri barındıran bir bildiri basın ile paylaşıldı. "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklemesi Hakkında Kanun"un güncellenmesine ilişkin sunulan yasa teklifinin bazı maddelerinin yeniden tartışılıp uzlaşmaya varılması için öneriler de bildiri ile birlikte bulunuyor. Sinemanın destek alanlarının genişletilmesinden, dış ortak yapımların kolaylaştırılmasına, sinema salonlarında film gösterim, reklam ve hak dağılımına ilişkin bir çok olumlu önermeyi içermekle birlikte, özellikle “Komisyonca uygun bulunulmayan filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulamaz” maddesi üzerinde tartışması gerekildiği bildiride uzlaşma maddeleri arasında yer alıyor.
Birçok önemli senarist ve yönetmenin imzalayarak destek olduğu bildiri, dağıtım ve gösterim tekelleşmesinin de önüne geçilmesini hedefliyor. Sinema Genel Müdürlüğü ve sinema sektörünün uyumla yürüttüğü ortak çalışmaların zedelenmemesini amaç edinen yönetmenler ve senaristler, olumluluklar içeren yapılan desteklerin geri ödemesize dönüşmesi ve ortak dış yapım desteğinin tanımlanmış olması maddelerine ek olarak “Uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamaz” önermesinin kaldırılması sorunu; film haftaları ve festivallere davet edilen filmlerin sınıflandırmaya tabi tutulması sorunu; komisyona seçilecek olan kişilerin yalnızca üçünün Sinema Birlikleri tarafından seçilecek ve geri kalanının Bakanlık'ın içerisinden ve onların seçtiği kişiler arasından olması sorunu; sektörden gelen “anti tekel yasasına aykırı” itirazlarına rağmen üretim, dağıtım ve salon tekelleşmesi sorunu; büyük salon sahiplerinin bağımsız filmlere kapılarını kapatması sorunu; çekim alanlarında izin, ücret ve güvenlikle ilgili Koordinasyon Kurulları'nın
işleyişi daha açık tanımlamamış olması sorunu gibi sorunların çözümüne ulaşılması yönetmen ve senaristlerin hazırladığı bu önermeler ile sağlanmak isteniyor. Bildirinin genel amacının ise sinema sanatının gelişip güçlenmesi hedeflenerek sinema ile ilgili yapılacak olan kanun teklifi içeriklerinin stratejik bir devlet politikası haline gelmesi üzerine olduğu açıklaması yapılıyor.
Yönetmenlerin Basın Bildirisi'ni destekleyen isimler ise şöyle: Nuri Bilge Ceylan, Çağan Irmak, Yılmaz Erdoğan, Erden Kıral, Ercan Kesal, Tayfun Pirselimoğlu, Kaan Müjdeci, İnan Temelkuran, Ramin Matin, Ezel Akay, Pelin Esmer, Kadir İnanır, Derviş Zaim, Mustafa Şevki Doğan, Ali Özgentürk, Emin Alper, Özcan Alper, Mehmet Eryılmaz, Yeşim Ustaoğlu, Reis Çelik, Mahmut Fazıl Coşkun, Belmin Söylemez, Biket İlhan, Aslı Özge, Murat Düzgünoğlu, Canan Gerede, Cemil Ağacıkoğlu, Selim Evci, Atalay Taşdiken, Onur Saylak, F. Serkan Acar, Ali Aydın, Ferit Karahan, Erdem Tepegöz, Tunç Davut, Yüksel Aksu, Handan Öztürk, Mustafa Kara, Nihat Durak, Semir Aslanyürek, Fikret Reyhan, Hüseyin Karabey, Melik Saraçoğlu, Zeynep Dadak, Aydın Bulut, Turgut Yasalar, Sinan Kesova, Aydın Orak, A. Taner Elhan, Sadullah Şentürk, Bahadır Karataş, Murat Şeker, Ragıp Türk, Erkan Tahhuşoğlu, Gürsel Ateş, Özkan Küçük, Hasan Özgen, Hakkı Kurtuluş, Faysal Soysal, Hikmet Yaşar Yenigün, Nejla Demirci, Fırat Gürsoy, İsmet Arasan, Naci Çelik Berksoy, Dersu Yavuz, Kemal Alptekin, Aliye Uçar, A. Ayben Altunç, Kibar Dağlayan Yiğit, Orhan Oğuz, Mustafa Ünlü, Atıl İnaç, Murat Saraçoğlu, Batur Emin Akyel, Arif Hakverdi
Sinema Filmlerinin Desteklenmesi ve Sınıflandırılması ile ilgili 5224 sayılı kanunun güncellenmesine ilişkin meclise sunulan yasa teklifinin 9 Ocak 2019 tarihinde görüşülmesi bekleniyor.