Hesabım
    20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali’ne Coşkulu Açılış!

    20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali görkemli bir törenle başladı.

    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ile Anadolu Üniversitesi ve İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Eskişehir Uluslararası Film Festivali görkemli bir gece ile başladı.

    Anadolu Üniversitesi’nde yer alan Sinema Anadolu Salonu’nda düzenlenen gala gecesine 27. Dönem CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı, İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Festival Başkanı Prof. Dr. Erhan Eroğlu, Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Gülseren Yücel, Festival Başkan Yardımcısı ve Festival Yönetmeni Doç. Dr. S. Serhat Serter, Festival Başkan Yardımcıları Prof. Dr. N. Aysun Akıncı Yüksel ile Yaprak Büyükerşen İşçibaşı ve birçok değerli basın mensubu ile sinema televizyon dünyasının önemli isimlerinin aralarında yer aldığı çok sayıda davetli katıldı.

    Açılış töreni, festival için hazırlanan tanıtım videosunun gösterilmesi ve Festival Başkan Yardımcısı ve Festival Yönetmeni Doç. Dr. S. Serhat Serter’in açılış konuşması ile başladı. Serter, 20 yıl önce Gülseren Hocayla bir etkinliğimiz var, afişimizi asar mısınız diye cadde cadde gezerek başladığımız bu festivalde, bu kalabalığı görmek çok mutlu ediyor sözleriyle başladığı konuşmasında festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Türkiye’de bir festivali 20 yıldır yapmanın zorluklarından bahseden Serter, yurt dışından katılan konuklara da ayrıca teşekkür etti.

    İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Festival Başkanı Prof. Dr. Erhan Eroğlu ise konuşmasında festivalde değerli sinemacıları misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı. Eroğlu sözlerine ise şöyle devam etti:

    Üniversitemiz 60 yıllık deneyimli tecrübesi ve ilk günkü heyecanı ile hem üretmeye hem de sanatsal ve kültürel açıdan ülkemize katkı sağlamaya devam ediyor. Bunun yanında geçmişte öğrenci olmaktan ve bugün dekan olmaktan durur duyduğum ülkemizin iletişim eğitimi veren ve kendi akademik alanındaki diğer fakülteler arasında en köklü ve ilki olan fakültemizin 40. yaşını kutluyoruz. Bu süreç içerisinde kurulduğu ilk günden bu yana teknolojik alandaki gelişmemizin sürekli yakından takip edildiği ve bu süreç içerisinde elde edilen deneyimlerin, bilgilerin hem sektöre hem de öğrencilerle paylaşıyoruz. Fakültemizin film festivali gibi etkinlerle bünyesinde bulunan öğrencilere sadece teorik olarak değil aynı zamanda kendi akademik alanlarındaki etkin sosyal ortamlar yaratmalarına, etkinliklerimize katılan sektör profesyonellerle iletişime geçerek meslek bilincini geliştirmelerine ve öğrenmelerine olanak sağlıyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Umarım iyi seyirli bir hafta geçiririz diliyorum.

    “Bu festivalin diğerlerinden farklı olduğunu düşünüyorum” diye sözlerine başlayan Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı ise açılış konuşmasında sözlerine şöyle devam etti:

    Bu festival, “Sinema Günleri” diye yıllar önce başlarken önce yerelin tadını alıyor ve sonra ulusal ve daha sonra uluslararası film festivali olarak kademe kademe yükseliyor. Bu süreç çok önemli. Öğrencilerimiz sinemacılarla buluşuyorlar. Bu çok kıymetli. Festivalimize ileriki yıllarda daha çok katkı sağlayacak çalışmalar da yapacağız. Sürprizlerimiz var. Biz de kendi üzerimize düşen her şeyi yapacağız.

    Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası tek uzun metraj film festivali olan Eskişehir Uluslararası Film Festivali, töreninde geçtiğimiz yıl içerisinde hayatını kaybeden yerli yabancı sinema emekçilerini de unutmadı. Fotoğraflarının perdeye yansıdığı anlarda, duygusal dakikalar yaşandı. Festivalde geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Türk sinemasının usta oyuncularından Münir Özkul unutulmadı.

    Performans, Emek ve Onur ödüllerine geçilmeden önce Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası tek uzun metraj film festivali olan Eskişehir Uluslararası Film Festivali, bu yıl "Kısa Film Yapım Destek” ve “Sinema Kültürüne Katkı Yarışması” kazananlarını da sahnede açıklandı ve ödülleri takdim edildi.

    Kısa Film Yapım Desteği’ni Cemre Okumuş “Büyük İstanbul Depresyonu”, Ege Karakurt “Yaşlı Adam ve Tren” ve Ramazan Kılıç “Servis” projeleri ile aldılar. Senaryo Danışmanlık Desteği Kazananlar ise Ümit Karaçam, Ahmet Toğaç ve Musab Tekin oldu. Sinema Kültürüne Katkı Yarışması’nda ise En İyi Sinema Makalesi’ni Hakan Erkılıç “Dijital Sinema Teorisi Üzerine” projesi ile kazanırken, En İyi Sinema Kitabı ödülü ise İlkay Nişancı “Teoride ve Pratikte Sinemada Kurgu” makalesi ile aldı. En İyi Sinema Kitabı Jüri Özel Ödülünü ise Hakan Savaş “Rağmen Sinema” makalesi ile aldı. “Sinema Kültürüne Katkı Ödülü” bu yıl 1997 yılında, yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu tarafından kurulan TÜRVAK-Türker İnanoğlu Vakfı’na takdim edildi. Ödülü Sinema-Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon’dan aldı. İnanoğlu, Anadolu Üniversitesinin sinemayı sevdiren çok önemli bir üniversite olduğunu söyledi. Festival, son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da seçkisine aldığı yerli filmlerdeki performansları ile dikkat çeken iki oyuncuya "Yılın Performansı" ödülü verildi.

    Bu yıl festivalde “Yılın Performansı Ödülleri”, Sibel” filmindeki başarılı rolüyle Damla Sönmez’e ve “Güvercin” filmindeki başarılı rölüyle Kemal Burak Alper’e verildi. Sönmez, teşekkür konuşmasında; “Ben festivali bir fiil takip etmeye çalışıyorum. 20 yıldır seçkisiyle, sinemaya katkısıyla benim hayatımda hep yol gösterici oldu. Bu nedenle 20. yılında bu ödülü almaktan çok onur duyuyorum” derken, Kemal Burak Alper ise “Eskişehir de bir sanat eseri. Ben de bu sanat eseri şehirden, üniversitesinden, fakültesinden ve festivalinden bir ödül almak inanın çok kıymetli” dedi.

    Emek Ödülleri bu yıl yönetmen Yılmaz Atadeniz, görüntü yönetmeni Çetin Tunca ile makyaj uzmanı, ses sanatçısı ve oyuncu Suzan Kardeş’e takdim edildi. Ödülü alırken Suzan Kardeş, “Ben çok gururlandım böyle bir ödül için. Çünkü biliyorum ki sinema bir kişi ile olmaz, bir ekip işidir. Ve bütün ekip arkadaşlarıma da hediye hediyorum” derken, Çetin Tunca ise ödülünü bir sinema okulundan aldığı için, bu ödülü yıllar sonra bir diploma olarak kabul ettiğini söyledi. Yeşilçam’ın usta yönetmen Yılmaz Atadeniz ise “İnsanların hayalleri bitmezse filmcilik de ölmez diyerek sinemaya verdiği değeri dile getirdi.

    İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Festival Başkanı Prof. Dr. Erhan Eroğlu’dan ödülünü alan Itır Esen şunları söyledi:

    Burada olmaktan çok heyecanlayım Eskişehir'i çok seviyorum. Sinemaya doğrudan katkısı olan bu fakültenin gerçekten kıymetini bilin. Sinema çok önemli gerçekten. Ben şanslıyım sinemanın içine doğdum. Babam dolasıyla… Çok mutluyum çok gururluyum. Sinemada bugüne kadar gelmiş geçmiş katkısı bulunan herkese sinema emekçilerine selam olsun.

    Son olarak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı'dan ödülünü alan Macit Koper ise şunları dile getirdi; “Bu onuru bana bahşeden festivale çok teşekkür ediyorum. Çok değerli rahmetli dostum Onat Kutlar’ın “Sinema bir şenliktir” sözünü hatırlıyorum. Umarım bütün yıllar olduğu gibi bu yılda bu festival Eskişehir için bir şenlik olur.” Salonun tıklım tıklım dolduğu açılış gecesi ödül alanların toplu fotoğraf çekimiyle birlikte sona erdi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top