Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.
Bugün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden "Kardeşler" filminin ilk gösterimi MalatyaPark Avşar Sinemaları’nda gerçekleştirildi. Gösterimin ardından filmin yönetmeni ve senaristi Ömür Atay, yapımcısı Funda Ödemiş, görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız ve oyuncular Caner Şahin ile Yiğit Ege Yazar’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Merve Genç Kurşun üstlendi.
İlk olarak söz alan yönetmen Ömür Atay, filmin prodüksiyon hikâyesinden bahsetti ve filmin yapımının 4-5 yıllık bir sürece yayıldığından söz etti. Atay, töre cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti farklı bir yönden ele alan filmin çıkış noktasını ‘Kardeşlerimiz ve ailelerimiz bizim ilk ötekilerimiz. Hayatta ilk tanıdığımız insanlar. Buna benzer temalar benim aklımda vardı ve zaman içerisinde birikerek film ortaya çıkmaya başladı’ şeklinde özetledi.
Moderatör Merve Genç Kurşun’un oyunculara yönelik ‘Çok konuşmadan, sadece mimik ve jestlerle bir dünya yaratmak gereken böyle zor bir rol geldiğinde siz neler hissettiniz?’ sorusuna Yiğit Ege Yazar şöyle yanıt verdi:
Ben normalde oyunculuk yapmıyordum artık ama senaryoyu görünce oynamak istedim. Belki birçok kez anlatılmış bir hikâyenin sonrasını çok farklı bir yerden, sade bir şekilde ele alan bir hikâye. Çok zevk alarak dahil olduğum bir proje oldu.
Caner Şahin ise, filmin sade üslubunun ve ajitasyondan kaçıyor olmasının kendisini çok etkilediğini ifade etti. Filmin görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız filme hazırlanmak için çok kısa bir süreleri olmasına rağmen kolayca filme adapte olabildiklerinden bahsetti ve senaryonun görsel bir dile sahip olduğundan söz etti. Seyircilerden gelen filmde şiddetin kullanımı üzerine bir soruya yönetmen Ömür Atay şöyle yanıt verdi:
Filmin içinde bir şiddet var ama bu biraz geride kalan bir şiddet, çünkü bir cinayetin dört yıl sonrasındaki etkilerini görüyoruz. Aslında bu filmin temel dertlerinden birisi hayattaki şiddetin göründüğünden çok daha büyük bir alanı kapladığı ve kadınlara yönelik şiddet ve tacizin aslında göründüğünden daha fazla kurbanı olduğuna işaret etmesi. Genel olarak böyle bir datanın içinde hareket eden bir film.
Filmin yapımcısı Funda Ödemiş ise yönetmen Ömür Atay’la uzun zamandır tanıştıklarını ve bu sayede anlattıkları hikâyenin hassasiyeti üzerine birçok şeyi paylaşabildiklerini söyledi. Ödemiş, sözlerine şöyle devam etti:
Tabii ki kadın cinayeti korkunç bir şey ve bununla ilgili birçok şey de yapılıyor. Ancak sonrasında ne oluyor kısmına bakmak çok kıymetliydi benim için. Çünkü bu çocuklar da kurban oluyor. Yani bu bir kahramanlık hikâyesi değil. Bu cinayetleri işleyen insanların da hayatlarının ne kadar olumsuz yönde değişebileceğini göstermek benim için çok kıymetli bir şeydi.
Karlovy Vary Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştiren "Kardeşler", Adana Film Festivali’nde de Türkiye prömiyerini yapmıştı. "Kardeşler"in ikinci Türkiye gösterimi 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde yapıldı.