Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından bu yıl 19. kez gerçekleştirilecek olan Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, sinemaseverlerin karşısına, yepyeni bir bakış açısı ve dopdolu bir program ile çıkıyor!
Festivalin bu yılki program ve etkinliklerinin tanıtıldığı basın toplantısı bugün tarihi yarımadada düzenlendi.
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen festivalin basın toplantısı 7 Aralık Çarşamba günü Armada Sultanahmet Hotel’de yapıldı. TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar konuşmasında TÜRSAK’ın 25 yıldır ülkemizde sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunacak etkinlikler düzenlemeye devam ettiğini ve geniş kitlelere sinemayla ulaşmayı hedefleyen en önemli etkinliklerinden birisinin Randevu İstanbul Uluslararası Film Festival olduğunu belirtti.
Yaşar, “Festivalde bu yıl İki yeni bölümümüz var. Bir tanesi Gastronomi Randevusu. Yemek sinema ilişkisi öteden beri sinemanın gündemindedir ancak son yıllarda yeme içme sektöründeki gelişmelere paralel gastronomi filmleri dünyada yükselen bir trend haline geldi. Berlin ve San Sebastian gibi önemli festivaller yemek sinemasına ayrı bir bölümde ele alıyorlar. Biz de Türkiye’de yemek ile sinema arasında ilişki kuracak benzer bir etkinliği hayata geçiriyoruz. Çünkü geniş kitlelerin farklı mutfaklar üzerinden birbirlerinin kültürlerini tanımaları bakımından bunu çok önemli buluyoruz.” sözleriyle taze bölümlerin öneminden de bahsetti.
Film seçkileri hakkında bilgi veren Festival Direktörü Senem Erdine, “Aç Gözünü!” adını verdikleri ana seçkiyi oluştururken yılın son film festivali olmaktan kaynaklanan avantajlarını kullandıklarını ve bir tür yıl değerlendirmesi yaptıklarını dile getirdi. Erdine sözlerine; “Yılın önemli festivallerinin seçkilerinde yer almış ancak henüz ülkemiz seyircisiyle buluşmamış en ilgiye değer filmleri seçtik. Bu bölümde bir tema belirlemekten özellikle kaçındık. Tek kriterimiz filmlerin kalitesiydi. Dolayısıyla bu bölümde dünyanın dört bir yanından gelen birbirinden çok farklı filmler birarada ama her biri şu ya da bu nedenle özel filmler. Aralarında sinema sanatının sınırlarını zorlayan bağımsız yapımlar da var önümüzdeki ödül sezonunda adını çok duyacağımız geniş kitlelere seslenen büyük yapımlar da var.” diye devam etti.
Bu sene az ve öz bir programla yoluna devam eden festivalin en öne çıkan seçkisi, seyirciye seslenen “Aç Gözünü!” Bir ‘yıl sonu değerlendirmesi’ niteliği taşıyan seçkide; Oscar’a göz kırpan yapımlar da sinefillerin merakını kamçılayan çok özel filmler de var. Bir Randevu klasiği olan Sinema Tarih Buluşmasında tarihe ayna tutan 3 film gösterilecek; Hugh Hudson’ın bütün dünyada ilgi uyandıran filmi “Altamira” (Finding Altamira), Martin Zandvliet’in yönettiği “Mayın Ülkesi” (Under Sandet) ve Danièle Thompson’ın yönettiği “Cézanne ve Ben” (Cézanne et moi). Geçtiğimiz dönemde aramızdan ayrılan sinema ustaları; Tarık Akan, Abbas Kiyarüstemi ve Andrzej Wajda’ya ise birer filmleri ile “Anısına” bölümünde yer alacaklar.
Festival, programını iki yeni ve güçlü bölümle de destekliyor. Bunlardan ilki İspanyol Sineması. Bu yıldan itibaren her yıl bir ülke sinemasını odağa alacak olan festival, İspanyol sinemasından 7 örnekle yolculuğuna başlıyor. Bu yolculukta seyircilere iki İspanyol yönetmen de eşlik edecek. Programda yer alan “Periler Akademisi” filminin yönetmeni Jose Luis Guerin ile “İlk Aşk” filminin başrol oyuncusu Francesco Carril ve yapımcısı Javier LaFuente, festival kapsamında gösterimlere katılıp seyircilerin sorularını cevaplayacak.
19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin bir diğer yeni bölümü ise Gastronomi üzerine yapılan filmlere ayrıldı. Son yıllarda bütün dünyada artan bir ilgiye mazhar olan gastronomi ile sinemanın heyecan verici buluşması, beyazperdede 7 filmle yer bulacak. Ancak orada kalmayacak; mutfak kültüründe de dünyanın en eski ve en zengin birikimine sahip başlıca lokasyonlardan olan tarihî yarımada, buluşmaya ev sahipliği yapacak diğer bir adres. Bu bölgede gerçekleştirilecek gastronomi turları için bir Gastronomi Rehberi hazırlıkları başladı. Ocak ayında ise Gastronomi Filmleri Yarışması duyurulmaya başlanacak. Böylelikle TÜRSAK, dünyanın önde gelen festivallerinden Berlin ve San Sebastian festivallerinin, ‘yemek sineması’na özel bir bölüm ayırmalarının ardından Türkiye’ye de bu farklı ve yeni bakış açısını kazandırmış olacak. Bu kapsamda özellikle gençlere ulaşmayı hedefleyen festival, üniversite öğrencilerine 7 bin film biletini ücretsiz olarak ulaştırmayı da planlıyor.
Festivalin geleneksel Onur ödülleri bu yıl; sinemamızın değerli oyuncusu Perihan Savaş ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sami Şekeroğlu’na takdim edilecek. Festival filmleri 16- 22 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Atlas ile Historia Cinemaximum salonlarında izlenebilecek.
Festivalin tüm filmleri için Randevul İstanbul'un web sitesinde bulabilirsiniz.