Hesabım
    Uluslararası Antalya Film Festivali Geliyor!

    Uluslararası Antalya Film Festivali 16-23 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek.

    53 yıldır Antalya'yı sinemanın ışığıyla aydınlatan Uluslararası Antalya Film Festivali bir kez daha sinemaseverlerle buluşacak. Merakla beklenen festivalin basın toplantısı Antalya’da yapıldı.

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel ile Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in ev sahipliğinde gerçekleşen festivalin basın toplantısı 8 Eylül Perşembe günü, Antalya’da Hotel Su’da yapıldı.

    Menderes Türel; “Bildiğiniz gibi, Antalya Film Festivali’nde benim iki önemli uzun vadeli büyük hedefim bulunuyor. Birisi Altın Portakalı yerelden, ulusaldan, uluslararası, hatta küresel bir boyuta yükseltmek. Yabancı sinemacıların katılımı, uluslararası yarışma bu çerçevede her yıl ağırlık kazanmaktadır. Bu yıl Festival’e ünlü aktör Gerard Depardieu’nün katılacağını duyurduk. Diğer isimleri de önümüzdeki günlerde birer birer açıklayacağız” diyen Türel; “İkinci büyük hedefim de Antalya’nın bir sinema endüstrisi şehri olmasıdır. Bunun için Antalya Film Destek Fonu yarışmasını başlatmıştık. Tamamen veya kısmen Antalya’da çekilen filmler bu yarışmaya giriyor ve kazanana 100.000 TL ödül veriyoruz. Tabii ayrıca filmin Antalya’da çekilecek olan bölümlerinde de desteğimizi esirgememeye de söz veriyoruz” diye konuştu. 

    53. Uluslararası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren ise;Tüm dünya festivalleri arasında iki senedir tek sosyal sorumluluk hedefli film festivaliyiz. Buna çok ciddi önem veriyoruz ve gururla söylüyoruz. Yurtdışında festival yöneticileri ile konuştuğumuzda festivallerin kendiliğinden bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söylüyorlar. Geçmişte, teknoloji bu kadar gelişmeden önce doğruydu, sinemaseverlerin kolayca kavuşamayacağı filmlerle, o şehrin halkını sinema salonlarında buluşturmak bir sosyal sorumluluktu. Artık teknoloji geliştiği için herkesin önünde bir sürü ekran ve olanak var. Dolayısıyla, adı festival olan bir çalışmada sadece, belirli bir zaman diliminde tek bir sosyal sorumluluk projesi bize yetmedi. Madem bu kadar büyük, uluslararası ve etkisi yüksek bir festival yapıyoruz, daha farklı konuları da çalışmalarımızın ağırlık merkezleri haline getirmeliyiz dedik. İki yıldır farkındalık çalışmalarımızı tüm katılımcılarımızı da dahil etmeye çalışarak düzenli olarak yürütüyoruz. Bu yıl geleneksel kortejimiz de de dahil olmak üzere, mülteciler ve 15 Temmuz’da yaşadığımız korkunç darbe girişimiyle bağlantılı iki bölümümüz var. Hiçbir Yerin İnsanları ile dünyanın ortak sorunu ve yarası mültecilere dikkat çekeceğiz.Güneş Tutulması bölümümüzde de bir daha yaşanmasın istediğimiz darbe girişimi gerçekleşseydi, neler olacağını anlatan filmleri seyirciye sunuyoruz” dedi.

    Her yıl merakla beklenen geleneksel kortej, ulusal ve uluslararası pek çok yıldızla Antalyalıları bir araya getirerek tüm Antalya halkına festivalin başladığını müjdeleyerek15 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek. Tüm dünya coğrafyalarının ortak meselesi “göçmenler” ve 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe girişimi ile ilgili düzenlenen darbe filmleri bu senenin sosyal sorumluluk projeleri olarak öne çıkıyor.

    ÖDÜLLER

    Uluslararası Antalya Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerine bu yıl toplam 353 yapıt başvurdu. “Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması”na 6’sı belgesel olmak üzere 60 film başvurusu alırken, İzleyici Ödülü için yarışacak Ulusal Kısa Metrajlı Film Seçkisi’ne başvuran film sayısı 202. Altın Portakal heykelciğiyle birlikte“Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması” para ödülü 50’si dağıtım desteği olmak üzere 100 bin TL, Festivalin adına Uluslararası ibaresinin eklendiği 2005 yılından beri yabancı filmlerin yarıştığı “Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması”nın ödülü ise Altın Portakal heykelciği ile birlikte 50 bin Euro olacak. Geçen yılın diğer bir yeniliği festivalin yarışmalı bölümleri arasına eklenen “Antalya Film Destek Fonu”, yani çekimlerinin en az üçte biri Antalya şehrinde gerçekleştirilecek olan ulusal uzun metrajlı bir filme senaryo aşamasında destek olmak üzeri başlatılan bu bölümün büyük ödülü 100 bin TL. 

    Antalya Film Forum, festival kapsamında 16-22 Ekim tarihleri arasında Zeynep Atakan’ın direktörlüğünde üçüncü kez düzenlenecek. Ortak yapım ve proje geliştirme marketi Antalya Film Forum; kurgu aşamasında bir filmin tamamlanmasına yönelik Work in Progress bölümünün yanı sıra, senaryo aşamasındaki projelere destek verilen Belgesel Pitching ve Kurmaca Pitching başlıkları altında gerçekleşiyor. Work in Progress ödülü olan 100.000 TL ile Pitching Ödülleri olan 30.000’er TL ise ödüluleri kazanan projelerin yapım şirketlerine ödül sertifikası ile beraber verilecek.

    Onur ödülleri, yönetmen Feyzi Tuna ile tiyatro ve sinema dünyasının önemli ismi Yılmaz Gruda’ya; Altın Portakal Emek Ödüllleri ünlü dublaj sanatçıları Altan Karındaş ile Toron Karacoğlu’na ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise efsanevi sanatçı Emel Sayın’a layık görüldü.1964 yılında ilk kez bir film festivaline dönüşen festival, Avrupa ve Asya kıtasının da en köklü film festivallerinden birisi olarak bu yıl 16-23 Ekim 2016 tarihleri arasında 53. kez düzenleniyor.

     FESTİVAL MERKEZİ VE FESTİVAL YOLU

    53. Uluslararası Antalya Film Festivali, 8 gün boyunca Cam Piramit’le Antalya Kültür Merkezi arasındaki Kral Yolu’nu Festival Yolu’na dönüştürüyor. Bu yıldan itibaren Cam Piramit, her festival döneminde sektör için devasa bir festival merkezine dönüştürülecek. Gündüz 12.00 ile gece 00.00 saatleri arasında açık olacak Festival Yolu’nda ise Antalyalılar her gün Söyleşiler, yerli ve yabancı yıldızlarla imza saatleri, her akşam farklı bir grubun katılımıyla gerçekleşecek müzik dinletileri, atölyeler, sergiler, sosyal sorumluluk standları, lounge’lar, ürün satış noktalarının da bulunduğu alan, sinema salonları gibi sürprizlerle karşılaşacak.

    SEÇKİLER

    Bu yıl festival mülteciler konusunu “Hiçbir Yerin İnsanları” başlığıyla beyazperdeden tüm misafirlere, Antalya halkına, sinema endüstrisine film seçkisiyle anlatacak. Bu bölümde; Danimarka, Avustralya yapımı filmlerin yanı sıra, İtalya-Fransa , İngiltere-Türkiye İsviçre ortak yapımı 5 film yer alacak. “Güneş Tutulması” bölümünde darbe filmleriyle, darbeler gerçekleştiğinde yok olan demokrasi ve insan haklarının neler yaşatabileceğini anlatan filmler güçlü bir programla bir araya getiriliyor. Darbe olduğunda yaşananları gözler önüne seren; Türkiye, Şili, Arjantin, Uruguay, Brezilya ve Yunanistan’da çekilmiş filmler festival programında yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top