Yerli sinemanın usta yönetmenlerinden Derviş Zaim, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı (AKDAV) bünyesinde gerçekleştirilen ‘İstanbul’un Şehirleri/Bilad-ı Selase’ Kısa Film Atölyesi'nde katılımcılarla bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Senaryo yazımı ve yönetmenlik konularında atölye katılımcılarına deneyimlerini aktaran Zaim, soruları da cevapladı.
Sinemaya giriş macerasını şu sözlerle anlatan Derviş Zaim, "Edebiyatla ilgileniyordum. Sinemayla da ister istemez hemhal olmaya çalıştım. İyi bir izleyici olmayı hedefledim." diyerek ekledi : "Sonra yavaş yavaş senaryo yazarlığına yöneldim. Sinemaya olan tutkum sonunda kendini, sinemadan başka bir şey istemez hale getirdi beni..."
Sinema sevgisini tıpkı bir "virüse" benzeten Zaim, sözlerini şöyle sürdürdü : "Gerçek sinemacı olmak isteyen adam hayatını riske atar. Sahte sinemacılık kolaydır. Çok da büyük paralar kazanırsınız. Gerçek sinemacı olmak zordur."
Film çekerken, müzik ve benzeri unsurların kullanımına dair gelen bir soruya ise; "Film ile konuşmanız gerekiyor. Film size neye ihtiyacı olduğunu söyler. Bazı filmlerde yoğun müzik kullanmanız gerekir, bazılarında daha az kullanırsınız. Bunu size film söyler." ifadeleriyle cevap verdi.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ‘İstanbul’un Şehirleri/Bilad-ı Selase’ projesi Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı tarafından hayata geçiriliyor. Proje bitiminde 4 kısa film çekilip yayınlanacak.