27. Ankara Uluslararası Film Festivali'ne sayılı günler kala, dolu dolu ve sürprizli programımız da netleşti!
Bu yıl teması ‘Bakış ve Ses’ olarak belirlenen festivalin mekanları olarak Büyülü Fener, Goethe Enstitüsü, Tilki Sanat Galerisi olacak. Gösterilecek filmlerin ilk seansları öğrenciler için 8 lira, öğretmen, 65 yaş üstü için 12 lira, tam bilet olarak 14 lira belirlendi. ‘Hamlet’ gösterimi ise 40 lira, indirimli 30 liradan izlenebilecek. Ayrıca ‘Askıda Bilet’ uygulaması ile filmler 11.30, 14.00 ve 16.30 seanslarında ücretsiz seyredilebilecek.
Festivalin bu yılki Onur Ödülleri, yönetmen Tomris Giritlioğlu, Beşiktaş Kültür Merkezi’nin kurucuları Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar ile ressam ve eğitmen Prof. Turan Erol’a takdim edilecek.
En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü”, “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” gibi birçok ödül için yarışacak 10 uzun film şunlar: Ana Yurdu (Yön. Senem Tüzen), Çırak (Yön. Emre Konuk), Kalandar Soğuğu (Yön. Mustafa Kara), Melekleri Taşıyan Adam (Yön. Cansel Elçin), Memleket (Yön. Murat Saraçoğlu), Misafir (Yön. Mehmet Eryılmaz), Rüzgarın Hatıraları (Yön. Özcan Alper), Saklı (Yön. Selim Evci), Sarmaşık (Yön. Tolga Karaçelik), Toz Bezi (Yön. Ahu Öztürk).
Pek çok önemli sinemacının yolunu Ankaralı seyircilerle ilk defa kesiştiren Ulusal Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları kapsamında “En İyi Kısa Film”e 5 bin, “En İyi Belgesel Film”e ise Ankara Sanayi Odası'nın katkılarıyla 10 bin lira ödül de verilecek. Bu sene tür ayrımı olmaksızın tek bir kategori altında yarışacak 27 kısa film şöyle:
2 Kızgın Adam (Yön. Baran Gündüzalp), Amansız Takip (Yön. Ahmet Kıran), Balık Havuzu (Yön. Ezgi Kaplan), Bir Hediye (Yön. Muhammed Seyyid Yıldız), Büst (Yön. Hakan Hücum), Cahide Devekuşu’nun Açık Evliliği (Yön. Ali Kemal Güven), Çay Fincanı (Yön. Elif Boyacıoğlu), Çevirmen (Yön. Emre Kayış), Çocuk (Yön. Aytaç Uzun), Denize (Yön. Ufuk Çavuş), Dilemma (Yön. Burak Günaydın), Eksilmek (Yön. Seçkin Göksoy), Enkaz (Yön. Ezgi Büşra Çınar), Günah (Yön. Gülistan Acet), Hüvelbaki (Yön. Süleyman Arslan), Huzurevi (Yön. Ahmet Toklu), Kırıntı (Yön. Mert İnan, Cemre Yılmaz), Kuyu (Yön. Selman Nacar), Mucize Aynalar (Yön. Metehan Şereflioğlu), Orman (Yön. Onur Saylak, Doğu Yaşar Akal), Rodi (Yön. Emre Sert, Gözde Yetişkin), Salı (Yön. Ziya Demirel), Savaş Bölgesi (Yön. Oğuzhan Kaya), Seyirci (Yön. Ayberk Olgay), Yoğurt (Yön. Tahsin Özmen), Yumurta (Yön. Muaz Güneş, Emrah Doğru), Zemheri, (Yön. Melih Özhan Dinçel).
Bu seneki yarışmada bulunan 16 belgesel film ise şöyle: Ali Değil Ari Komutanım (Yön. Deniz Özden), Daha Güzel Bir Hayat (Yön. Pınar Okan), Dokunuş (Yön. Ethem Özgüven), Geride Kalan… ‘Mermanat’ (Yön. Zeynep Gülru Keçeciler), Gözyaşı Yolu (Yön. Engin Türkyılmaz), İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi (Yön. Eytan İpeker), Kameralı Çocuk (Yön. İbrahim Yeşilbaş), Kara Atlas (Yön. Umut Vedat), Kayıp Vatan (Yön. Aydın Kapancık), Kayıp Zamanlar (Yön. Faysal Soysal), Kinostajik (Yön. Resul Sakınmaz), O’nsuz (Yön. Ufuk Erden), Uzak (Yön. Vahap Sarıaltın), Patronsuzlar (Yön. Sidar İnan Erçelik), Son Vardiya (Yön. Mert Cemal Pekşan), Vefa (Yön. Baran Vardar).
Festival kataloğunda; gösterimlerin yanı sıra ulusal uzun film, ulusal belgesel film, ulusal kısa film yarışmaları da düzenlenecek. ‘Dünya Sineması Gösterimi ‘ adı altında ‘Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!’, ‘Usta İşi’, 'Çok Uzaktan Gelmiş Olamayız!' ve 'Želimir Žilnik Toplu Gösterimi' bölümleri yer alacak.
Dünya ve Türkiye sinemasının farklı türlerden son dönem örneklerini buluşturacak “Özel Gösterimler”kapsamında 2 uzun, 3 belgesel film sinemaseverleri bekliyor. Senaryosu Onur Ünlü’ye, yapımcılığı Yağmur Ünal’a ait olan, Türkan Şoray’ın yönettiği Uzaklarda Arama filmine iki özel gösterim yapılacak. Büyülü Fener Sineması ile Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimler sonrasında Şoray, filmin yapımcı ve oyuncularından Yağmur Ünal ile bazı oyuncular, izleyenlerin sorularını yanıtlayacak. Ankara merkezli bir sinema kolektifi olan SinemaKavram'ın son uzun filmi Sarmaşıklar’ınizleyicilerle buluşacağı özel gösterim, ekiple gerçekleştirilecek sohbetle renklenecek. Ayrıca filmin dünya prömiyeri yapılmış olacak. Türkiye'de gelişen sinema sektörünün beraberinde getirdiği tekelleşmenin izini yapımcılar, yönetmenler, dağıtımcılar ve ekonomistlerle birlikte süren Kapalı Gişe ve Gençlerbirliği Spor Kulübü'nün alt liglerde geçirdiği ve tekrar 1. lige dönme mücadelesi verdiği 1970-1982 yılları arasındaki dönemi Gençlerbirliği taraftarlarının gözünden anlatan Döğüşenler de Var Bu Havalarda özel gösterimi yapılacak Türkiye'den belgeseller. Ayrıca Döğüşenler de Var Bu Havalarda belgeselinin dünya prömiyeri yapılmış olacak. Üç farklı sivil hak hareketine odaklanarak, Gezi Parkı protestolarının iki yıl sonrasına ne kaldığını sorgulayan Çemberin Dışındakiler (The Outsider) belgeseli ise Türkiye prömiyerini festivaldeki özel gösterimle yapmış olacak. Her üç belgeselin özel gösteriminin ardından da film ekibinden katılımcılarla söyleşi gerçekleştirilecek.
DokuFest Seçkisi ile Tanıklıklar adlı belgesel film, Kısa Sınır Tanımaz , Uluslararası Busan Film Festivali Seçkisi , Buluşmalar ve Çocukluk Halleri adlı kısa film gösterimi de yapılacak. Yine ‘Deneysel Film ve Video’ başlığı altında; Gizli Sinema: Türkiye Deneysel Sinemasının Son On Yılı , Bakış Makineleri: Deneysel Filmin Tarihi, Deneysel Faz, Video Sergisi: Manzaranın Kaybı, Lukas Marxt gösterimleri sunulacak.
Festivalde, “Çocukların Festivali: Büyüklere Yer Yok” başlıklı bir bölüm düzenlendi. Söz konusu bölümde yer alan filmler, Çin Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin işbirliği ve desteğiyle seçildi. Bir animasyon, iki kurmaca film, 7-12 yaş arası çocuklar tarafından izlenebilecek.
Annesinin ölümünün yarattığı travmayı, yardım ettiği yaralı bir kuğuyla kurduğu dostluk sayesinde aşmaya başlayan, bu “en yakın arkadaşı”nın kaçırılması sonrası babasıyla birlikte zorlu bir arayışa girişen Holly'nin hikayesini konu alan Kuğu, çocuk filmlerinden biri. Bir diğer film; Benim Kutsal Atım. Bir efsanenin peşinden yollara düşmüş üç bilgenin etkisinde kalan ve sahibi olduğu beyaz atın, efsanede bahsedilen kutsal at olduğuna inanan Husile'nin baş kahramanı olduğu film, “Chagan” adlı atının babası tarafından satılması ihtimaline karşı onu kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Animasyon film Küçük Mutlu Denizaltı 3 ise, Olly ve Beth adlı iki denizaltının, define bulmak için atıldıkları ve başkalarının da onlara katılmasıyla büyüyen, gittikçe arkadaşlık ve cesaretin gerçek anlamlarını öğrenmelerine yardımcı bir hale dönüşen renkli serüveni anlatıyor. Çocuklar için seçilen bu filmlerin gösterimleri, Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda olacak.
Festival, Ankara’da yaşayan mülteci çocukları da unutmadı. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin işbirliği ile mülteci çocuklara yönelik, hayal güçleri ve yaratıcılıklarına da katkıda bulunacak bir çalışma yapılacak. Canlandırma sinemasının teknikleri üzerine düzenlenecek “Stop Motion Atölyesi”nde, heykel sanatçısı Aykut Öz, çocukların basit tekniklerle kendi çizgi filmlerini yapabilmelerine yardımcı olacak.
Festivalin bu y
ı
lki Onur Ödülleri, yönetmen Tomris Giritlio
ğ
lu, Be
ş
ikta
ş
Kü
lt
ü
r
Merkezi
nin kurucular
ı
Y
ı
lmaz Erdo
ğ
an ve Necati Akp
ı
na
r ile ressam ve e
ğ
itmen
Prof. Turan Erol
a takdim edilecek.