Japonlar’a karşı ulus olarak her daim sempatimiz olagelmiştir; belki de cevabı bu filmde bulabiliriz. Bu yıl dostluklarının 125.yılını kutlayan Türkiye ve Japonya'nın ilk sinemasal işbirliği Ertuğrul 1890 filmi bugün seyircileriyle buluşmaya başladı.
En kötü günlerinde birbirine yardım eli uzatan iki dost ülke: Japonya ve Türkiye dostluğunu beyazperdeye aktaran Ertuğrul 1890'ın başrollerinde Masaaki Uchino, Kenan Ece, Shiori Kutsuna, Alican Yücesoy, Mehmet Özgür, Uğur Polat yer alıyor. Mitsutoshi Tanaka imzalı, dünya sinema tarihinin ilk Türk ve Japon ortak film iki ülkenin halkları arasında 95 yıl arayla, 1890’da Kushimoto’da ve 1985’te Tahran’da yaşanan, iki yardımlaşma ve kurtarma hikâyesini etkileyici bir dille anlatıyor. 1890 yılında Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un hikayesi ve 1985'te 215 Japon vatandaşının Turgut Özal talimatıyla THY tarafından İran - Irak savaşından kurtarılmasının hikayesi iki ülkenin dostluğuna dair saf ve güçlü bir örnek sunuyor.
Türkiye’de yapılmış, deniz üzeri sahneler ve batma sahnelerinin çekildiği ilk ve tek proje olan Ertuğrul 1890 için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arşivinden temin edilen Taşkızak Tersanesi orijinal çizimlerine sadık kalınarak; Ertuğrul Fırkateyni, Antalya Tekfen Platoları’nda birebir inşa edildi. 2,5 ay Japonya ve 2 ay Türkiye’de olmak üzere toplam 4,5 ayda tamamlanan çekimlerden önce projenin planlama ve önhazırlık çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürdü. Türkiye çekimlerinde yaklaşık 160 kişilik bir teknik ekibin 2 ay boyunca çalıştığı yapımda 4.500 figüran görev aldı.
Filmin müzikleri, Paris’te yaşayan Japon müzisyen Michiru Oshima tarafından bestelendi. Moskova Senfoni Orkestrası ile 4 günlük bir çalışma sonunda canlı kayıtlar tamamlandı. Türk Ney sanatçısı Aziz Şenol Filiz de enstrümanıyla canlı kayıtlara katıldı.
Filmin Türkiye çapındaki seansları için tıklayın!