Hesabım
    Oscar'ın Saklı Yarışı

    Yabancı film yabancı dilde olmalı<br /><br />

    Amerikan Film Akademisi'nin Oscar adaylarını ilan etmesine bir ay kaldı. Tüm sinema dünyasının gözlerini akademiye çevirdiği bu günlerde akademiden şaşırtıcı bir karar geldi. Variety'nin haberine göre aday adayı listelerinde bulunan sekiz film Oscar yolunda diskalifiye edildi.

    Akademinin 22 yıldır böyle bir karar almamış olması, son on yılda ise en fazla senede bir filmin yarış dışına itilmesi tartışmalar başlattı. Akademi neden böyle bir karar alma ihtiyacı duymuştu?

    Yapılan açıklamada filmlerde dördünün, yarıştıkları ülkelerin dillerinde çekilmemiş olduğu için diskalifiye edildiği bildirildi. Oscar'ın iddialı filmlerinden Michael Haneke'nin Saklı'si (Cache) de bu filmlerin başını çekiyor. Avusturya adına Oscar yarışına giren filmin diyalogları Fransızca.

    Diğer dört film ise birden fazla dilde çekildikleri, çok fazla İngilizce içerdikleri ya da başvuruları doğru yapmadıkları için diskalifiye edildiler. Oscar yarışında şimdiden kaybedenler:

    1. Be With Me - Eric Khoo, Singapur - Üç dilde diyaloglar var ağırlık İngilizcede

    2. Saklı (Cache) - Michael Haneke, Avusturya - Filmin Almanca olması gerekirken diyaloglar Fransızca

    3. Brides - Pantelis Voulgaris, Yunanistan - Fazla İngilizce içeriyor

    4. 1888 - Alfredo Anzola, Venezuella - Başvuru süresini geçirdiği için

    5. Sex & Philosophy - Mohsen Makhmalbaf, Tacikistan, 35 mm kopyayı akademiye ulaştırmadıkları için

    6. Say Good Morning to Dad - Fernando Vargas, Bolivya - 35 mm kopyayı akademiye ulaştırmadıkları için

    7. Bluebird - Mijke de Jong, Hollanda - Filmin televizyonda yayınlanan versiyonu ile akademiye gönderilen arasında çok fazla fark olmaması

    8. Private - Saverio Costanzo, İtalya - Filmin müziklerinin Arapça ve İbranice olması, filmde İtalyanca tek bir kelime bile olmaması

    58 filmin aday adayı olduğu En İyi Yabancı film dalı için şimdi 54 film yarışacak. Dört ülke başvuru süreleri hala devam ettiği için diskalifiye edilen filmlerinin yerine yeni film gönderme hakkına sahip.

    Akademi en son 1983'te böyle bir karar almış ve dokuz film yarışma dışı bırakılmıştı. En İyi Yabancı Film dalında Oscar yarışına katılacak adaylar diğer kategorilerle beraber 25 Ocak'ta açıklanacak.

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top