Deniz Yavuz'un Antrakt raporlarına göre Türkiye’de sinemada film gösterimleri ve sinema filmi üretimleri artık neredeyse tamamen dijital olarak gerçekleştirilmekte. 2014 yılında Türkiye sinemalarının dijital gösterim olanakları %55’in üzerinde salonda gerçekleşti. Üretilen yerli sinema filmlerine de 35 mm. film kopyası basılmıyor. 2015’in ilk haftasıyla birlikte peliküle basılacak film bulmak mümkün olmayacak.
Deniz Yavuz'a göre dijitalleşmenin filmlerin "niceliğine" katkısı ortada. Yurtdışından film ithalatı yapan şirketler artık daha çok filmi Türkiye sinema pazarına getiriyor. Türkiye’de sinemanın yüzüncü yılı olarak kabul edilen 2014’te vizyona çıkan yerli yapımların sayısı ise 108. Bu yirmi beş yıllık sürede ulaşılan en yüksek sayı…
Antrakt'ın raporuna göre bugün itibarıyla Türkiye’de sinema filmi gösterimi yapılabilen 611 adet bina bulunuyor. 611 binanın 368 tanesinde bir yıl boyunca, elli iki hafta aralıksız profesyonel şartlarda film gösterimi yapılıyor. Rapor sonuçlarına göre Türkiye’nin haftalık film oynama kapasitesi kompleks bazında 460, perde/salon bazında 2.287 ve koltuk bazında ise 290.670 adet.
Cinemaximum grubunun Bakırköy Marmara Forum adlı alışveriş merkezinde bulunan işletmesi ile Cinetech grubunun Başakşehir’deki Mall of İstanbul adlı alışveriş merkezinde yer alan 16 perdelik işletmeleri bugün için Türkiye’nin en yüksek perde kapasitesine sahip sinemaları... Koltuk kapasitesi açısından ise Cinemaximum grubunun Adana’daki işletmesi toplam 2.953 adet koltukla ilk sırada yer alıyor. Aynı işletmede bulunun 571 koltuklu sinema salonu da Türkiye’nin en yüksek kapasiteli, aynı anda en çok biletli izleyicinin film seyredebileceği salon olarak ilk sırada…
Raporda illere göre sinemalara bakıldığında bütün başlıklarda İstanbul’un açık ara önde olduğu görülüyor. İstanbul Avrupa yakasında Anadolu yakasına göre iki katı işletme bulunuyor, İstanbul’u Ankara takip ediyor. Başkentin ardından İzmir geliyor.
Türkiye’de bir yıl boyunca düzenli sinema filmi gösterimi yapılan komplekslerin yer almadığı iller Kars, Şırnak, Bayburt, Iğdır, Ardahan, Hakkari, Sinop, Bartın,Gümüşhane… 2014 yılında herhangi bir gösterimin yapılmadığı il sayısı ise 2… Geçen yıl Sinop ve Hakkari’de sinema filmi gösterimi yapılamadı. Rapora göre son yıllarda faaliyetine son veren sinema işletmesi sayısı 150’ye ulaştı. Kapanan sinemalar 2010’dan başlayarak, beş yıla yayıldığında her yıl 30 sinema kompleksinin faaliyetini durdurdu.
Bu bilgiler için Antrakt Sinema’ya ve Deniz Yavuz’a teşekkür ederiz.