Hazırladığı rapor ve değerlendirmelerle sinema sektörüne geniş açıdan bakmamızı sağlayan İletişim Uzmanı Nizam Eren, Türk Sinemasının 100. yılında 100 yerli filmin vizyona girmesiyle ilgili yeni bir yazı kalema almış.
"Düş Gerçekleşti" başlığını taşıyan yazısına, 5 Aralık haftasında gösterime çıkacak 4 film ile 100. film de gösterime çıkmış oldu diyerek devam etmiş. Yazısının devamında;
2013 yılında 87 yerli film için 28 milyon bilet satılırken 2014 yılı için kesinleşmese de 107 filme 32 milyona yakın bilet kesileceğini varsayıyorum.
Şu ana dek kesilen bilet sayısı 29.5 milyon
5 er yıllık dönemlerde gösterime giren film sayısı :
2000 yılında : 8
2005 yılında : 28
2010 yılında : 66
2014 ise : tahmini 107 film vizyon bulmuş olacak.
Digital teknolojinin gelişmesi ve filmlerin hammaddeye gereksinim duymaması, laboratuarlarda filmlerin rehin kalmaması, salon sayısının artması, genç nüfus , sosyal medyanın yaygınlaşması, bir bilete bir bilet bedava kampanyaları, akıllı telefonlar ile her şeye kolayca ulaşılması gibi bir çok neden film sayısının artmasına, dolayısı ile salonlara talebi doğuruyor. Bu talep yeni salonlar açmaya zorlanırken bir çok kasaba ve şehirde yeni salonlar ile filmler ‘’son tüketiciye’’ kolayca ulaşabiliyor.
Ancak anımsatmak da yarar var. DVD'den, Blue Ray'den film gösteren salonlarında olduğunu ve bunların da ‘’eser işletme belgesi’’ aldığı taktirde ‘’sinema eseri’’ sayıldığını unutmayalım. Rakam işte böyle büyüyor. (5 ve altında sinema da gösterilebilen tam 9 film var)
‘’100. yılda 100 film’’ klişesini 2013 yazında bir yazımda kullandım ve ilk olduğumu sanıyorum.
Çok önemli Bilgi: ‘’100. Yılda 10 film’’ aslında eski bakan Ertuğrul Günay’a aittir ama maalesef bunu dillendirecek zaman ve fırsat bulamadan bakanlıktan ayrıldı. İlk kullandığı yer ise Teşvikiye camiinin bahçesiydi (Yılmaz Atadeniz’in kulakları çınlasın)
Önemli diğer Not: Rakamlar sadece yerli filmler içindir