İstanbul Modern, kuruluşunun 10. yılında Türk sinemasının 100. yıldönümüne ithafen “Yüzyıllık Aşk” başlıklı bir sergiyi sunuyor. Sergi, Türkiye coğrafyasında sinema tarihinin doğuşu olarak anılan 1914 yılından bugüne uzanan 100 yıllık serüvene bakıyor. İstanbul Modern Sinema’nin kavramsal çerçevesini belirlediği serginin küratörlüğünü bölüm yöneticisi Müge Turan ve araştırmacı yazar Gökhan Akçura üstleniyor. Sinemanın seyirciyle buluşma anlarına, bu buluşmanın yarattığı şaşırtıcı ve büyülü kolektif ve kişisel dünyalara yer veren “Yüzyıllık Aşk”, oluşumundan bugününe, sinemayı yaşatan unsur olarak seyirciye odaklanarak, günümüze kadar pek dikkate alınmayan bir noktadan, seyircinin bakışından Türkiye’de sinema olgusunu değerlendirmeyi amaçlıyor. Yüzyıllık aşk sergisini 25 Eylül – 4 Ocak 2015 tarihleri arasında görebilirsiniz.
İstanbul Modern’in atölye ve seminer programı Atölye Modern’in sonbahar dönemi 14 Ekim 2014’de başlıyor. Atölye Modern programı, katılımcıların yazar Mario Levi’nin yönetiminde yazın alanındaki sınırlarını geliştirebilecekleri Yaratıcı Yazarlık Atölyesi; sanatı, fikirler tarihinin bir parçası olarak okumaya davet eden Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat yönetiminde gerçekleştirilen Sanatsal Düşünce Semineri; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) işbirliğinde Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi adlı programlarıyla dokuzuncu seminer dönemine devam ediyor. Ayrıca Atölye Modern bu seminer döneminde yeni bir başlığa da yer veriyor: sanat eleştirmeni ve yazar Süreyyya Evren’in yönetiminde 20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi başlıklı seminer ilk defa uygulanıyor. 20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi, katılımcılarının günümüz sanatının serüvenine dair farkındalıklarını alternatif bir tarih yaklaşımıyla arttırmaya odaklanıyor.
Günümüz sanatının anlatılarını yorumlamada yakın tarihe ilişkin güncel bir bakış açısı sunan Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi seminerleriyle Atölye Modern; sanatçılarla, sanat tarihçileriyle ve sanatın farklı alanlarından diğer aktörlerle katılımcılarını keşfe, analize ve sanatsal deneyime davet ediyor. Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi programının seminerlerini Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, Prof. Dr. Uşun Tükel, Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Osman Erden sunuyor. Türkiye’de Çağdaş Sanat programının gündüz ve akşam seminerleri ise Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu tarafından yürütülüyor.
İstanbul Modern'in düzenlediği Atölye Modern hakkında ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için tıklayın!