
Pera Film, 2 – 30 Mayıs tarihleri arasında, İtalyan Dışişleri Bakanlığı ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle, “Yeni Gerçekçilik” akımını temsil eden 9 film ve iki özel belgeselle sinemaseverlere özel bir seçki sunacak. Dünya sahnesine, Roberto Rossellini’nin Nazi işgali altındaki Roma’yı gösterdiği Roma, Açık Şehir (1946-Cannes Büyük Ödül) filmiyle çıkan İtalyan Yeni Gerçekçiliği “Masalın Sonu” başlığı ile İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.
Faşizan İtalyan rejimin ürettiği melodram filmlere bir tepki olarak doğan yeni gerçekçilik akımı İtalyan toplumuna yeni bir bilinç aşılayarak, savaş sonrası İtalya’da işçi sınıfının çektiği sıkıntıları ve günlük yaşam mücadelesini yansıtan filmler ortaya koymuştu. İtalyan sinemasının en önemli isimlerinden olan ve yeni gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden Roberto Rossellini, “her şeyden önce dünyaya yönelik ahlaki bir bakış açısı” şeklinde tanımlamıştı.
Roma, Açık Şehir’in yanı sıra programda gösterilecek filmler ise şu şekilde: Luigi Comencini imzalı Bread, Love and Dreams; Vittorio De Sica‘dan Umberto D, Federico Fellini’den I Vitelloni, Vittorio De Seta’nın "Banditi a Orgosolo" adlı filmi ve yine Roberto Rossellini imzasını taşıyan Paisan, Germany Year Zero, Stromboli, Journey to Italy bu seçkinin diğer filmleri. Carlo Lizzani’nin İtalyan Sinema Tarihi adlı çok önemli belsegeli de bu program kapsamında Pera Film takipçileri ile buluşacak.
Programın detaylarına Pera Film'in sayfasından ulaşabilirsiniz.
