Bu yıl 19. kez gerçekleşecek olan Gezici Festival 27 Kasım'da sürpriz bir açılış ile Tuncel Kurtiz'in memleketi Edremit'te başlıyor. Festival 29 Kasım – 5 Aralık tarihleri arasında Ankara gösterimlerini gerçekleştirecek ve hemen ardından 6 – 9 Aralık tarihlerinde Sinop'a konuk olacak. Edremit'te yapılacak açılışta Tuncel Kurtiz'in anısına, Gezici Festival arşivlerinden derlenen “Gezici Festival'in Yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz” adlı belgesel ve Kurtiz'in 1979'da İsveç'te yönettiği Gül Hasan filmi gösterilecek.
20. Ankaralı izleyiciler ise bir süre önce kaybettiğimiz aktörün başrolünde olduğu Kuzunun Gülümseyişi filmini izleme fırsatı bulacaklar. Ankara açılışında, Hitchcock 9 projesi kapsamında, Hitchcock'un 1925 ve 1929 arasında çektiği 9 sessiz filminden biri olan Şantaj (Blackmail) beğeniye sunulacak.Dünya sinemasından örneklerin de yer alacağı festivalde gösterilecek olan filmler arasında ise; Gloria, Kimsenin Kızı, Muhteşem Güzellik, Genç Kız ve Boksör, İşçiler, Karşınızda Martin Bonner, Ölümsüz Aşk (Ain't Them Bodies Saints), Geçmiş (Le Passé), Dünya Bizim Değil (A World Not Ours) yer alacak.
Bir Ülke: Şili bölümünde gösterilecek olan Şili sinemasından örneklerin de sinemaseverlerin büyük ilgisi ile karşılanması bekleniyor. Hizmetçi (La Nana), Ateş Başında (By the Fire), Tony Manero, Oyun (Play), Kutsal Aile (La Sagrada Familia) gibi uzun metraj filmlerin yanında kısa filmler de seyiricisi ile buluşacak.
Türkiye Sineması 2013 bölümü, Yozgat Blues, Köksüz, Gözümün Nuru, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Kusursuzlar, Soğuk ve Jîn filmlerini ağırlayacak. Ne Yapmalı? Adlı bölüm ise izleyiciye demokrasi ve özgürlük mücadelesinin yöntemlerini düşünmeye davet edecek. Bölümde % 10 Kahraman Kimdir?, Işığa Özlem, Ona Dair Bildiğim İki Üç Şey, Stuart Hall Projesi adlı yapımlar gösterime sunulacak.
Barış Bıçakçı: İki Film Arasındaki En Kısa Mesafe bölümü, büyük okuyucu kitlesine sahip olan Bıçakçı'nın seçtiği iki film ile insanlık hallerine, ergenlikten yetişkinliğe geçişe, kaybettiklerimize, taşra yalnızlığına yeni bir gözle bakmaya çağırıyor. İki filmin arasındaki en kısa mesafeyi sorgulatıyor. Bu bölümdeki filmler ise Birdy ve Gilbert'in Hayalleri (What's Eating Gilbert Grape).
Kısa belgeseli Aşura (Ashura) ile Berlin Film Festivali’nde geçen yıl ödül kazanan, dünyada video ve erformans alanlarındaki eserleriyle tanınan Köken Ergun’un, daha önce Oberhausen, Rotterdam, Sydney ve Zagreb Film festivallerinde gösterilen video işleri Türkiye’de ilk kez toplu olarak izleyiciyle buluşacak.
Bu bölümde gösterilecek video işleri arasında Binibining Vaadedilmiş Topraklar (Binibining Promised Land), TANKLOVE, Ben Askerim (I, Soldier), İsimsiz (Untitled), WEDDING ve 2007 yılında Rotterdam Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülünü kazanan Bayrak (Flag) ile merakla beklenen Aşura bulunuyor. Ankaralılar Ergun’un çalışmalarını, 5 Aralık’ta SALT Ulus’ta açılacak, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Kitle ve İktidar ile daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar.
Türkiye’de deneysel sinemanın ilk örneklerinin ortaya çıkmasının 50. yılında, Türkiye’den ve deneysel sinema denilince ilk akla gelen ülke olan Avusturya’dan kısa filmler, bu bölümde izleyiciyle buluşacak. Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri de ABD, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, Portekiz, Romanya, Sırbistan ve Ürdün’den kısa filmleri izleyicilerle buluşturacak. Küçük izleyicileri, aralarında Estonya, İspanya, Letonya ve Norveç’in de bulunduğu farklı ülkelerden diyalogsuz, kısa canlandırmaların gösterileceği Çocuk Filmleri bölümüyle beraber, bir de Canlandırma Atölyesi bekliyor.
Festival bünyesinde gerçekleşecek olan söyleşilerden ikisi, Taner Birsel (30 Kasım – Çağdaş Sanatlar Merkezi) ile Zeki Demirkubuz ve Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu (4 Aralık – Alman Kültür Merkezi)'nin olacak.