Hesabım
    Oberhausen Manifestosu Filmleri Ankara'da!

    1962 yılında yayımlanan ve Yeni Alman Sineması’nın miladı olan Oberhausen Manifestosu’nun imzacılarının filmleri 21-22 Aralık’ta Goethe Enstitüsü’nde gösterilecek...

    28 Şubat 1962 yılında 8. Batı Almanya Kısa Film Festivali’nde ilan edilen ve  “Yeni Alman Sineması”nın doğuşunu simgelen Oberhausen Manifestosu’nun imzacılarının filmleri 21-22 Aralık’ta Goethe Enstitüsü’nde gösterilecek.

    Savaş sonrasında Alman sinemasını propaganda aracı olmaktan kurtaran ve sinemayı uluslararası saygınlığa ulaştırmayı amaçlayan manifesto ve bu doğrultuda üretilen filmler, akıma dahil olarak onu dönüştürmeyi başaran Fransız Yeni Dalgası’nın tersine bugün de Alman sinemasında eski ile yeni, ticari ile deneysel, popüler ile avangard arasında derin uçurumlar olmasının temelini atmış oldular.

    İngiliz Özgür Sinema Hareketi, Fransız Yeni Dalgası ile doğan modernist dalganın etkisiyle kaleme alınan manifesto ile ticari sinema ile arasına kalın bir çizgi çeken sinemacılar, sinemada özgürlüğü, geleneksellikten kurtulmayı, ticari baskılardan sıyrılmayı, sinemayı somut entelektüel, biçimsel ve ekonomik kavrayışlarla tekrar ele almayı amaçladır.

    Geleneksel film anlatımının sınırlarını genişleten, neredeyse belgesele taşan bir gerçekliği benimseyen yirmi altı sinemacının imzasıyla yayınlanan manifesto, Alman toplumunu, kapitalizmini, uyumculuk ve kayıtsızlığını eleştiriyordu.

    Manifesto’nun yayınlanmasının 50. Yıldönümünde Oberhausen Kısa Film Festivali, imzacıların filmlerinden oluşan “Provoking Reality. Mavericks, Mouvements, Manifestos”  isimli bir programla çıktı karşımıza. İmzacıların manifestonun yayımlanmasından önceki ve sonraki beşer yılı kapsayan aktif dönemlerine (1958-1967) ait 40’a yakın film restore edilerek Nisan ayının sonunda 58. Oberhausen Kısa Film Festivali’nde gösterildi. Oberhausen Manifestosu Filmleri’ni 21-22 Aralık tarihlerinde Puruli Kültür Sanat işbirliğiyle Goethe Institut Ankara’da izleyebilirsiniz.

    Ayrıntılı bilgi için: http://www.goethe.de/ins/tr/ank/ver/tr10199556v.htm

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top