Geçtiğimiz hafta haberlerimiz arasında duyurduğumuz Türkiye’de Sinema Dergiciliği/Sorunlar ve Sorular paneli dün akşam Atatürk Kitaplığı’nda gerçekleştirildi. Film Arası Sinema Dergisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın işbirliğinde hayata geçirilen toplantıya sektörden, sinemaseverlerden ve öğrencilerden ilgi yoğundu. Beyazperde.com da sektörün bu önemli toplantısında oradaydı.
Oturuma konuşmacı olarak dergicilik sektörünün Türkiye'deki duayen isimlerinden olan Burçak Evren, Altyazı dergisi genel yayın yönetmeni Fırat Yücel, Sinema dergisi genel yayın yönetmeni Engin Ertan, Film Arası'ndan Suat Köçer ve pek çok farklı dergi çıkartmış sektörün önemli isimlerinden, tersninja.com'un da kurucusu olan Ege Görgün Modern Zamanlar dergisi adına katıldı.
Açılış konuşmasında Burçak Evren, Türkiye topraklarında dergiciliğin ilk örneklerinin 1914'te görüldüğünü dile getirdi. Fransızca ve Osmanlıca çıkan bu dergiler arasında sinema yeteri kadar yer bulamazken, bu kaynakların şuan kütüphanelerde olmadığını ancak kendi kişisel koleksiyonunun da yer aldığını dile getirdi. Kronolojik bir çizgi izleyerek 1930'larda "artisti" öne çıkartan magazinsel dergilerin ardından, 1950'li yıllarda Lütfü Akad dönemiyle ilk kırılmanın yaşandığını belirten Evren, 1960'lı ve 70'li yılların sinema dergileri açısından altın çağlar olduğunun da altını çizdi. İlk sinema festivalleri ve ilk örgütlenmelerle sinema dergilerinin eleştirel ve kuramsal bir yapıya kavuştuğunu belirten usta isim, gazetelerde sinema köşelerinin ve yazarlarının artışına da dikkat çekti. 1990'lardan günümüze kadar dergiciliğin ciddi değişimler geçirdiğini belirten Burçak Evren, sinema dergicilerinin "sinemaya asıl gönül veren ve misyon olarak bunu sürdüren insanlar" olduğunu da ifade ett. Dergilerin esas amacının döneme tanıklık etmek olduğunu vurgulayan Evren, sözlerini günümüz açısından genelde olumsuz bir tablo çizerek tamamladı.
Fırat Yücel ise Altyazı dergisinin ortaya çıkışına ve 12 yıllık tarihçesine değinerek, zamanla ve farklı faktörlerle derginin duruşunun değiştiğini de ekledi. Yücel basılı dergilerin yanı sıra internette varlığını sürdüren CineDergi, Hayalperdesi, Arka Pencere e-dergilerini ve dergi kalitesinde önemli sinema içeriği hazırlyan siteler olarak Ötekisinema.com ve Beyazperde.com'u da saymayı ihmal etmedi.
Sinema dergisinden Engin Ertan ise 10 yılı aşkındır içinde bulunduğu derginin sinema yazarı Mehmet Açar dönemiyle ciddi bir değişim geçirdiğini dile getirdi. Hem popüleri, hem sinema tarihini dengeleyen bir çizgi sürdürdüklerini de ekledi. Suat Köçer ise Film Arası'nın tamamen gönüllü ve kendiliğinden ortaya çıkan bir yayın olduğunu ifade ederken Modern Zamanlar dergisinde Ters Ninja eki çıkartan Ege Görgün, ise Türkiye'de genel anlamda dergiciliğin oldukça zor olduğunu ifade ett.
Okuma oranlarının azlığına dikkat çeken Görgün, özellikle dağıtım ağlarının büyük ekonomik sıkıntı yarattığını da ekledi. Antalyalı bir öğretmen ve grafiker olan Tuncer Çetinkaya'nın tek başına Modern Zamanlar dergisini çıkartma serüvenine de değinen Görgün, sinema dergiciliğinin gönülden gelen ve kalıcığı esas alan bir çizgi izlediğini dile getirdi. Son olarak sektörde yer alan sinemacıların dahi dergi okuma alışkanlığının çok alt seviyelerde olduğunu da sözlerine ekledi. Soru-cevap bölümünün ardından panel sonlandı.
Haber: Melis Z. Pirlanti
Fotoğraflar: Duygu Kocabaylıoğlu