Kadın sorununu tersten bir bakışla ele alan Yün Bebek ilk gösterimini 49. Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirdi. Ümmiye Koçak'ın yazıp yönettiği yapım, Toroslar'da yaşayan Yörük kadınlarının yaşamını konu ediniyor. Kadrosunun tamamını Arslanköylü Kadınlar Tiyatrosu üyeleri ile bölgede yaşayan köylü kadınların oluşturduğu film, Anadolu kadının gözünden, kadına uygulanan fiziksel ve sözlü şiddeti anlatıyor. Filmin sonunda izleyiciler gözyaşlarına hâkim olamazken, Yeşilçam'ın ünlü isimleri filmde rol alan kadınlara ağlayarak sarılmaları galaya damgasını vurdu. Gösterimin ardında düzenlenen söyleşiye yapımcı Gürhan Ötün ve oyuncu kadrosu katıldı. Ötün filmi 30.000 lira gibi küçük bir bütçeyle tamamladıklarını belirtti.
Festivalin onur konuğu Türkan Şoray şerefine Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve sinema yazarı Atilla Dorsay'ın çektiği 47 portre fotoğraftan oluşan 'Türkan Sultan'a Armağan' sergisi açıldı. Şoray, "Atilla Bey zaten o kadar çok yönlü ki; müzik, sinema sanatı, kitap ve fotoğraf... Biraz farkında olmadan hayatın içinden bu kareleri yakalaması benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Bu bana bir yakını olarak değer verdiğini ve ilgilendiğini gösteriyor. Onun için de kendisine çok teşekkür ediyorum ve öpüyorum onu" diye konuştu ve bir dahaki gelişinin festivalin 50. yılında ve bir film ile olacağını söyledi.
Festivalde dün İlyas Salman Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın elinden alırken, Bruce Beresford'a da Sinemada Başarı Ödülü takdim edildi.
Ulusal Yarışma filmlerinde dün ilk gösterimi yapılan filmlerden biri Evdeki Yabancılar’dı. Gösterimden sonra gerçekleştirilen söyleşiye katılan yönetmen Ulaş Güneş Karcagil, bir ‘mübadele filmi’ yapmadıklarını söyledi ve filmlerini bir ‘kasaba filmi’ ya da ‘küçük hayatların hikayesi’ olarak nitelendirdi. Bir diğer Ulusal Yarışma filmi olan Güzelliğin On Par' Etmez'in galası da renkli anlara sahne oldu. Filmin yönetmeni Hüseyin Tabak “Altın Portakal Film Festivali’ne, bizi ta Avusturya’dan getirdiği için teşekkür ederim” derken, Aşık Veysel’in aynı adlı türküsünden yola çıkan filmin Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan 12 yaşındaki Veysel’in Avusturya’da başladığı yeni yaşamı anlattığını belirtti.
Festivalde günün programı şöyle:
AKM Aspendos
12:00 Hile Yolu (Hile Yolu)
15:00 Küf
18:00 Zerre
20:30 Saba
AKM Perge
15:00 Ana Dilim Nerede
18:00 Masumiyet Müzesi
20:30 Denge Deri
Migros Cinemaximum Salon 1
12:00 Öldür Beni (Töte mich)
18:00 Biz ve Ben (The We and The I)
20:30 Süpermarket (Supermarket)
Migros Cinemaximum Salon 7
12:00 Aglaya (Aglaja)
15:00 İnsan Avı
18:00 Acı (Pieta)
20:30 Tepelerin Ardında (Dupa Dealuri)
Özdilek Park Cinetime Salon 7
12:00 Sevmek Gibi (Like Someone in Love)
15:00 Zoraki Misafir
18:00 Sen Ve Ben
20:30 Aşk
Aksin Plaza Salon 3
12:00 Annenin Cenneti
15:00 Meleklerin Payı (The Angel's Share)
18:00 No
20:30 Düşler-Diyarı (Beasts of the Southern Wild)
Shemall Avm Cinemapink Salon 1
12:00 İtaat (Compliance)
15:00 Savaş Cadısı
18:00 Tepenin Ardı
20:30 İtirafçı (The Informant)