Hesabım
    Oscar'dan Sızan Korsan Kopyalar

    Warner'dan, Oscar öncesi, Akademi üyesine yasadışı kopya davası

    Warner Bros., Amerikan Film Akademisi üyesi, aynı zamanda eski aktör olan Carmine Caridi'ye, Son Samuray ve Gizemli Nehir filmlerinin basın için hazırlanmış kopyalarını dışarı sızdırdığı ve yasadışı olarak çoğaltılmasına yol açtığı için 300.000 dolarlık tazminat davası açtı.

    Her film vizyona girmeden önce basına özel gösterimler yapılır. Ancak Türkiye gibi basının tek bir şehirde toplandığı ülkelerde basın gösterimlerini yapabilmek kolay olsa da, Amerika gibi geniş bir coğrafyada nerdeyse imkansız. Bu sebeple yapımcı firmalar ülkenin dört bir yanına dağılmış basın mensuplarına özel olarak filmlerinin birer örneğini gönderirler. Tabi ki screener tabir edilen bu kopyaların herhangi bir şekilde çoğaltılması ya da başka birine verilmesi yasaktır. Oscar için oy kullanacak 6000'den fazla Akademi üyesine de aynı şekilde tüm filmlerin birer kopyası yollanıyor. Caridi'ye yapılan suçlama da, kendisine özel gönderilen kopyaları Russell Sprague adlı başka bir şahsa da göndermiş olması ve sonunda Sprague'ın filmleri yasadışı olarak çoğalttığının ve internet üzerinden satışını yaptığının tespit edilmesi. Soruşturmada kendini savunan Caridi, Sprague'ın korsan kopya ürettiğinden kesinlikle haberi olmadığını, O'nu sadece bir sinema tutkunu sandığını söyledi.

    Korsan olarak piyasaya sürülen filmlerin genelde screener kopyalar kullanılarak çoğaltıldığına uzun zamandır inanılıyor. Hatta geçen yıl, yine Oscar öncesinde, büyük stüdyolar basın için screener kopya yapılmamasını savunmuş ve sadece kendi kontrollerinde basına özel gösterimler yapılması gerektiğini söylemişlerdi. Ancak küçük stüdyolar bunun kendileri için nerdeyse imkansız olduğunu ve filmleri gerekli şahıslara postalamaktan başka çareleri olmadığını belirtmiş hatta olay stüdyolar arası kavgaya dönüşmüştü. Ancak bir sonuç elde edilemeyince en azından bu sene daha ciddi önlemler alınmasına karar verildi.

    Bu yıl Oscar için oy kullanacak Akademi üyelerine yine filmlerin birer kopyası gönderilecek. Ancak, filmlerin yanında özel bir DVD makinesi de yollanacak ve filmler başka hiçbir makine de izlenemeyecek. Yine de bu engeli alt etmeyi başaranlar olursa diye her Akademi üyesine bir kod verilecek ve kodlar filmlerin içine de görülemeyecek bir şekilde yerleştirilecek. Yani filmlerden birinin kopyalandığı tespit edilirse içindeki özel kod sayesinde hangi Akademi üyesinden alınmış olduğu anlaşılacak.

    Kendisi de sinema sektörünün içinde olmasına rağmen böyle bir korsan film davasına karışan Caridi'nin durumu aslında pek çok şeyi özetliyor. Hala son derece bilinçsiz yaklaştığımız korsancılık, film dünyasına derinden zarar veren ve bir çok ufak şirketin iflasına yol açmış bir olgu. Büyük emekler sonucu yapılan filmlerin korsan CD tezgahlarında satılmaya devam edilmesi durumun daha da vahimleşmesine yol açabilir, bu nedenle sinema salonlarında yerimizi almaya devam edelim.

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top