Hesabım
    ABD Seyircisi Türk Sinemasına Doydu

    “Aradaki Mekan: Türkiye Sineması Panoraması” Özcan Alper’in Gelecek Uzun Sürer filminin New York prömiyeri ile sona erdi…

    ABD'de gerçekleştirilen en geniş kapsamlı Türk Sineması retrospektifi, Film Society of Lincoln Center’da Özcan Alper’in Gelecek Uzun Sürer filminin New York prömiyeri ile sona erdi. Ayrıca gösterimden sonra seyircilerin sorularını cevaplayan yönetmen, ilk filmi Sonbahar'ın tartışmalı bir konuyu ele almasında rağmen Türkiye’de 150.000 kişi tarafından izlendiğini ve bunun genelde 35.000 kişi tarafından izlenen sanat filmleri ile karşılaştırıldığında oldukça sıra dışı olduğunu belirtti.

    The American Turkish Society (Amerikan Türk Cemiyeti-ATS)’ye bağlı Moon and Stars Project ve Film Society of Lincoln Center (Lincoln Center Film Cemiyeti) tarafından organize edilen etkinlikte 1950’lerden bugüne toplam 29 film seyirci ile buluştu. Etkinliğin kapanış gecesinde Moon and Stars Project Sanat & Kültür Direktörü Binnaz Saktanber, Moon and Stars Project'in sinema projelerine devam edeceğini söyledi ve " Bu programın da sizlere Türkiye’den filmleri daha çok takip etme ve gidip görme konusunda ilham vermesini umut ediyoruz.” dedi.

    Etkinlikte film gösterimlerinin yanı sıra gösterimlere paralel olarak düzenlenen söyleşi ve paneller de ilgi çekti. On gün süren retrospektifin öne çıkan etkinlikleri arasında Raşit Çelikezer’in Can filminin New York prömiyeri ve hararetli tartışmaların geçtiği, yönetmenler Raşit Çelikezer, Ali Özgentürk ve Yeşim Ustaoğlu ile sinema yazarları Fatih Özgüven ve Zeynep Dadak’ın katıldığı “Aradaki Mekan: Türkiye’de Sinemanın Yörüngesi” başlıklı panel yer aldı.

    Retrospektif kapsamında Tatil Kitabı filmi gösterilen ve geçtiğimiz günlerde trajik bir trafik kazasında kaybettiğimiz genç yönetmen Seyfi Teoman da programda anıldı. Lincoln Center Film Cemiyeti de filmin gösteriminden elde edilen geliri Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından oluşturan Mithat Alam Eğitim Fonu’na bağışladı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top