Hesabım
    Arka Pencere 2011 Sinema Yıllığı

    Arka Pencere 2011'de vizyona giren tüm filmlerin eleştirilerini tek bir kitapta topladı...

    İnternette yayın yapan önde gelen film kültürü dergilerinden Arka Pencere, içinde geçtiğimiz yıl vizyona giren 298 filmin eleştirisinin olduğu sinema yıllığını tek bir kitapta topladı. 28 yazar tarafından kaleme alınan ve arşiv niteliği taşıyan kitap, Mürekkep Yayınları tarafından yayımlandı ve raflarda yerini aldı.

    Atilla Dorsay ve Uğur Vardan’ın önsözüyle açılan kitaba yazılarıyla destek veren isimler arasında kimler yok ki: Murat Özer, Ali Ulvi Uyanık, Burak Göral, Okan Arpaç, Burçin S. Yalçın, Kemal Ekin Aysel, Tunca Arslan, Müjde Işıl, Çağdaş Günerbüyük, Ebru Çeliktuğ, Erman Ata Uncu, Nil Kural, Olkan Özyurt, Elif Tunca, Janet Barış, Kerem Sanatel, Müge Turan, Şenay Aydemir, Berke Göl, Evrim Kaya, Selin Gürel, Serdar Kökçeoğlu, Vuslat Saraçoğlu, Cem Altınsaray, Ceylan Özgün Özçelik, Cumhur Canbazoğlu, Melis Behlil ve Talip Ertürk…

    İki farklı kapakla okuyucusunu selamlayan kitabı dileyenler Darren Aronofsky’nin müthiş filmi “Siyah Kuğu (Black Swan)”, dileyen Nuri Bilge Ceylan’ın başyapıtı “Bir Zamanlar Anadolu'da” kapaklı versiyonuyla edinebilecek. Renkli fotoğraflarla desteklenen ve filmlerin 5 yıldız üzerinden değerlendirildiği 2011 Sinema Yıllığı, büyük boy baskısı ve 279 sayfalık kalınlığıyla öncelikle arşivcilerin, daha sonra da tüm sinemaseverlerin kaçırmaması gereken titiz bir çalışma.

    Kitabın önsözünden: “Bugün film eleştirisi belki eskisinden de önemli, çünkü sessiz sedasız ilerleyen dijital devrim sayesinde dünyanın dört bir yanında üretilen filmlerin sayısı katlanarak artıyor. Bunların birçoğu, nicedir bir iki salonla da olsa artık ülkemizde gösteriliyor. Anlayacağınız, dünya film piyasası bu sanatın yaklaşık 120 yıllık tarihinde hiç olmadığı kadar hareketli. Bu hareketliliği yorumlamak, dünya sinemasının nerelerden nerelere gitmekte olduğunu anlamak için elbette eleştirmenlerin üzerinde daha önce hiç olmadığı kadar sorumluluk var. Bugün her sinemaseverin küçük resimde filmleri anlamlandırmak, büyük resimde ise film piyasasında kaybolmamak için eleştirmenlerin rehberliğine şiddetle ihtiyacı var. Türkiye’de de vizyon piyasası hayli çetrefilli bir manzara barındırıyor. Dolayısıyla, belki her zamankinden daha çok tartışılan film eleştirmenlerinin omuzlarına da daha fazla yük ve sorumluluk düşüyor.”

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top