23. Ankara Uluslararası Film Festivali, dolu dolu geçen hafta sonunun ardından ulusal ve dünya sinemasından yapımlarla ve etkinliklerle devam ediyor. Festivalde 16 Mart, Ahmet Ağaoğlu'nun F Tipi cezaevlerindeki insanlık dışı koşulları fotoğrafladığı "Yaşam 8 Metrekareye Sığar mı?" başlıklı sergisiyle başladı. Goethe Institut’de açılan sergi Behzat Ç ekibi de katıldı. Festival’in diğer bir etkinliği, “Cahit Berkay’la Geçmişten Günümüze Film Müziği Yapım Süreci ve Teknikleri” atölye Çalışması, Cahit Bey’in, öngörülemeyen nedenlerle katılamaması sonucu son anda iptal edildi.
Festivalin dikkat çeken etkinliklerinden Bahçeşehir Üniversitesi Kısa Film Atölyesi'nin düzenlediği ve 3 gün boyunda devam edecek olan kısa film atölyesinin ilk gününde, `Temsil ilişkisi`, `Toplumsal cinsiyet rolleri`, `İktidar`, `Mülkiyet`, `Toplumsal çatışmalar`, `Azınlık-çoğunluk ilişkileri` gibi etkenlerin `Sinemada anlatım ve aktarım` üzerindeki etkileri tartışıldı.
Arap Baharı'na geniş yer ayıran festival programının altı filmlik seçkisinde bulunan Kahire’den Kaçış filmi ilk gösterimi 17 Mart’ta yapıldı. Mısır asıllı Amerikalı yönetmen Hesham Issawi’nin filmi Mısır`da Müslüman ve Hıristiyan iki kişinin aşkını anlatıyor. Festivalde 17 Mart'ta gösterilen bir diğer film olan ‘Aşk ve Devrim’in gösterimine filmin yönetmeni Serdar Acar, oyuncular Derya Durmaz ve Gün Koper katıldı ve gösterimden sonra bir de söyleşi gerçekleştirildi. Programda dikkat çeken bir diğer yapım olan Metin Çavuş’un, ‘Kutluğ Ataman’ isimli filmi festivaldeki ilk gösterimini gerçekleştirdi. ‘Canavarlar Sofrası (The Monsters' Dinner)’ filminin 17 Mart gösterimine yönetmen Ramin Matin ve yapımcılar Emine Yıldırım ve Oğuz Kaynak katıldı. Yönetmen Matin, filminin distopik olduğuna dair gelen bir soruya, "Emin değilim ama kimliksiz bir evren yaratmaya çalıştık" şeklinde cevapladı.
Festivalde dün Entelköy Efeköy'e Karşı'nın gösterimi renkli anlara sahne oldu. Yoğun ilgi çeken filmin ardından yapılan söyleşide yönetmen Yüksel Aksu, erkenden vizyondan kaldırılan yapımın Mayıs ayında tekrar vizyona gireceğini müjdeledi. Yüksel Aksu, kendisine yönlendirilen “Entelköy`den misiniz, yoksa Efeköy`den mi?” sorusunu, “Ben iki taraftanım, hem tango yaparım hem zeybek oynarım” şeklinde cevaplandırarak izleyicilere teşekkür etti.
Dünün dikkat çeken gösterimlerinden biri de Nar'dı. Yönetmen Ümit Ünal, oyuncular İdil Fırat ve İrem Altuğ'un katılımıyla gerçekleşen gösterim sonrasında yapılan söyleşi de, Ünal filmin sonunu seyirciye bıraktığını belirtti ve herkesin bir gün birbirine dönüşebileceğini, seyircinin de bu konuda düşünmesini istediğini söyledi. Oyuncular İdil Fırat ve İrem Altuğ ise, Ümit Ünal gibi bir yönetmenle çalıştıkları için çok şanslı olduklarını belirttiler.
Uluslarası gösterimde yine önemli filmler sinemaseverlerle buluştu. Ekmek, Değişim ve Sosyal Adalet bölümünde Mohamed Diab’ın 2010 yapımı Kahire 678, Dünya Sineması bölümünde ise Hanımefendi ve Kum adam ilgi çeken yapımlardı.
FESTİVALDE GÜNÜN PROGRAMI
ETKİNLİK
Sinemada, Kamera, Teknikler ve Bunların Estetiğe Katkıları - Doğan Sarıgüzel
Alman Kültür Merkezi 19 Mart 2012 Saat: 14:00
GÖSTERİM
KIZILIRMAK SİNEMALARI S1
12:00 Yarın (Morgen) 100’
14:15 Mikrofon (Microphone) 120’
17:00 Bir Sabah Erkenden (Early One Morning) 90’
19:30 Kayıp Gençlik (Wasted Youth) 122’
21:30 Bizim Gibi Hırsızlar (Thieves Like Us) 123’
BATI SİNEMALARI S1
12:00 McCabe ve Bayan Miller (McCabe & Mrs. Miller) 120’
14:15 Aşk Yalanı (Lies of Love) 10’
Po İnsanları People of the Po Valley 10’
Çöpçüler Sanitation Department 9’
Kadınlar Arasında The Girlfriends 104’
17:00 Entelköy Efeköy'e Karşı Ecotopia 114’
19:30 Belvedere 90’
21:30 Simurg (Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri yerine)
BATI SİNEMALARI S
12:10 Ulusal Belgesel Film Yarışması III National Documentary
Film Competition III 103’*
14:45 Ulusal Belgesel Film Yarışması IV National Documentary
Film Competition IV 89’*
17:15 Bir Varmış Bir Yokmuş Once There, Now Gone 120’ *
19:45 Kısa Sınır Tanımaz I Short Without Limits I 90’ *
21:4 Üç Buçuk Three and a Half 80