Bu yıl 15 - 22 Mart tarihleri arasında 23. kez düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali’nin film programı ve detayları Ankara Dedeman Oteli’nde düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Vakıf Başkanı Oğuz Dönmez, Ulusal Uzun Film Koordinatörü Gürkan Büyükturan, Dünya Sineması Koordinatörü Ezgi Yalınalp, Kısa Film Koordinatörü Kıvanç Yalçıner ve Etkinlikler Koordinatörü Funda Masdar’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, genel hatlarıyla festivalin teması ve programı anlatıldı.
Bu yıl kendisine tema olarak ‘Tektipleşme’yi seçen festival farkındalık yaratmayı, üzerinde düşünmeyi, tartışmayı amaçlayan bir programla sinemaseverlerin karşına çıkmaya hazırlanıyor. Sadece gösterimleriyle değil, festival kapsamında düzenlenecek atölye çalışmaları, söyleşiler ve sergilerle de dikkat çeken festivalde dolu dolu geçecek bir sinema ortamı oluşturulacak.
Festivalde bu yıl dağıtılacak Özel Ödüller, sinema yazarı Burçak Evren, seramik sanatçısı Hamiye Çolakoğlu ve Orkestra Dergisi adına besteci ve müzik adamı Panayot Abacı’ya 15 Mart Perşembe akşamı, MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış töreninde verilecek.
Açılış filmi olarak geçtiğimiz yılın sonlarında yitirdiğimiz değerli sinemacı Lütfi Ömer Akad anısına Akad’ın 1968 yılında çektiği Vesikalı Yarim seçilirken, başrol oyuncusu Türkan Şoray ve senaristi Safa Önal da gösterime konuk olarak katılacak.
Festivalin 23 filmin başvuru yaptığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda bu yıl 8 film yarışıyor. Prof. Dr. Oğuz Onaran, Prof. Dr. Seçil Büker ve Prof. Dr. S. Ruken Öztürk'ten oluşan ön seçici kurul tarafından değerlendirmeye alınan ve yarışmaya katılmasına karar verilen filmler şöyle:
Canavarlar Sofrası-Ramin Matin
Mar-Caner Erzincan
Yangın Var-Murat Saraçoğlu
İz-M. Tayfur Aydın
Nar-Ümit Ünal
Aşk ve Devrim-F. Serkan Acar
Entelköy Efeköy'e Karşı-Yüksel Aksu
Güzel Günler Göreceğiz-Hasan Tolga Pulat
Festivalin film programı ise yine birbirinden önemli filmlere evsahipliği yapıyor. Bu yıl ÖZEL GÖSTERİM bölümünde 1966’da sansür kurulundan geçemeyen ve yasaklanan ilk film olma özelliğini taşıyan Alp Zeki Heper imzalı ‘Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri’ aradan geçen 46 yıl sonra, ilk kez Ankara Film Festivali’nde sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin bir diğer bölümü olan TEKTİPLEŞME'de, tektipleşmeyi vurgulayan filmler yoluyla seyircinin farkındalığına katkı sağlamak amaçlanıyor. Festivalin en renkli bölümlerinden biri olan DÜNYANIN HER KÖŞESİNDEN, dünyadaki önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından en beğenilen filmlerden oluşan, Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya uzanan bir yolculuk. USTA İŞİ bölümü, çağdaş sinemaya yön veren, dünyanın en tanınmış, en usta yönetmenlerinin en son filmlerini içeriyor ve sinemanın ustalarına bir saygı duruşu içeriyor.
Festival programının en önemli bölümlerinden biri olan, yedinci sanat ustalarını başyapıtlarıyla andığımız “Toplu Gösterim” bölümünün bu seneki konuğu Amerikan sinemasının yalnız ve inatçı silahşöru Robert Altman. Yaşamına 90 film sığdıran yönetmenin, bizlere ayrı ve yeni bir dünyanın gizli kapılarını açan en güzel filmleri Ankara’ya konuk olacak. EKMEK, DEĞİŞİM VE SOSYAL ADALET bölümü ise başta Tahrir Meydanı olmak üzere Mısır sokaklarının nabzını tutacak.
Yaptığı filmler 40 yıldan beri her ülkeden sinema seyircisinin gündeminden düşmeyen İtalyan sinemasının yetiştirdiği büyük ustalardan Michelangelo Antonioni, doğumunun 100. yılında, kariyerinin başlarında çektiği az bilinen kısa, belgesel ve uzun filmlerinden oluşan bir seçkiyle GÖRÜNTÜNÜN MİMARI: ANTONIONI bölümünde anılacak. Son bir yılda çekilen kısa ve belgesel filmlerin yer aldığı TÜRKİYE PANORAMASI ve son dönemde dünyada önemli festivallerin programında yer alan, bol ödüllü örneklerin bulunduğu DÜNYA HALİ yine programın öne çıkan bölümlerinden.
Festival kapsamında bu yıl düzenlenecek yan etkinlikler şöyle:
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
1-Bahçeşehir Üniversitesi Kısa Film Atölyesi (17-18-19 Mart 2012 Yer: Goethe Institut Ankara -Batı Sinemaları)
2-“Cahit Berkay’la Geçmişten Günümüze Film Müziği Yapım Süreci ve Teknikleri” Atölye Çalışması (16 Mart 2012 Saat: 14:00 Goethe Institut Ankara)
3-Doğan Sarıgüzel “Sinemada, Kamera, Teknikler ve Bunların Estetiğe Katkıları” Başlıklı Atölye Çalışması (19 Mart 2012 Saat: 17:00 Goethe Institut Ankara)
4-Osman Şahin “Sinema Edebiyata Bakıyor: Uyarlama Senaryo Atölyesi” (19 Mart 2012 Saat: 14:00 Goethe Institut Ankara)
SERGİLER
1-İHD “Yaşam 8 Metrekareye Sığar mı?” (16 Mart 2012 saat: 18:00 Goethe Institut Ankara)
2- Erkut Onart “Hollanda’da 5 Yıl” Fotoğraf Sergisi (15 Mart 2012 Saat 16:00 Batı Sinemaları)
3- İbrahim Demirel “ Türk Sinemasının Kayan Yıldızları” Fotoğraf Sergisi (15 Mart 2012 Saat 14:00 Kızılırmak Sineması)
PANEL VE SÖYLEŞİLER
1-Söyleşi - Edebiyatla Sinema Arasında: Necip Mahfuz (20 Mart 2012 Saat: 14:00 Goethe Institut Ankara)
2-Tektipleşme Konulu Panel (21 Mart 2012 Saat: 14:00 Goethe Institut Ankara)
GÖSTERİM MERKEZLERİ
Kızılırmak Sineması
Batı Sineması
Goethe-Institut Ankara
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
BİLET SATIŞ - ÜCRET
Festival biletleri gişelerden ve http://www.mybilet.com/ sitesinden alınabilecek.
Bu sene bilet fiyatları geçen sene olduğu gibi, 2,5 – 5 ve 10 TL olarak belirlendi.
Detaylı Film Programı İçin Tıklayınız!