Beyazperde.com editörlerinin de katıldığı festival basın toplantısında bu seneki festival detaylarına yer verildi. Basın toplantısına konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan katıldı.
Otuzuncu yılında 150 bin izleyiciyle yine Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olan İstanbul Film Festivali’nin programı her zaman olduğu gibi bu yıl da dopdolu.
İstanbul Film Festivali’nin 30 Mart Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda yapılacak Açılış Töreni’nde sinemanın beş önemli ismine İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü takdim edilecek.Yönetmen Ali Özgentürk, Türk Sineması’nın unutulmaz oyuncuları Ayşen Gruda ve Halit Akçatepe ile Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni Sevin Okyay. 2008’de çektiği Liverpool güzellemesi Zaman ve Şehre Dair’in ardından yeni filmi merakla beklenen usta yönetmen Terence Davies de festivalin açılış töreninde Sinema Onur Ödülü’nü almak üzere İstanbul’da olacak bir diğer önemli sinemacı. İngiliz yönetmenin, başrolünde Rachel Weisz’in yer aldığı son filmi The Deep Blue Sea / Aşkın Karanlık Yüzü 31. İstanbul Film Festivali Açılış Filmi olarak gösterilecek. The Deep Blue Sea festivalde ayrıca “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümü kapsamında izleyicilerle buluşacak. Terence Davies, ayrıca festival kapsamında bir de sinema dersi verecek. “Belirsizliğin Keyfi ve Tehlikeleri” başlıklı sinema dersi, 31 Mart Cumartesi günü 16.00’da Salon’da gerçekleştirilicek.
“Sinema ve Müzik” başlıklı özel bölümde, İKSV’nin kuruluş yılı olan 1973’ten bu yana her 10 yıllık dönemden seçilmiş birer müzikal film izleyiciyle buluşacak. 1977 yapımı unutulmaz müzikal New York New York, 1979 yılında çıkan efsanevi albüm The Wall’dan esinlenen müzikal belgeseli Pink Floyd The Wall / Duvar , Stephan Elliott’ın yol filmi The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert / Priscilla, Çöller Kraliçesi ve stilize aşk öyküsü Moulin Rouge! / Kırmızı Değirmen filmleri bu kapsamda izleyiciyle buluşacak.
“Uluslararası Yarışma” bölümünde Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat uyarlaması olan 11 film yarışacak. 31. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını bu yıl ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan üstleniyor.
İstanbul Film Festivali’nde “Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması” sponsorluğunu 25 yıldır olduğu gibi Efes üstleniyor. Türkiye’den 2011–2012 sezonunda yapımı tamamlanan filmlerinin bir araya geldiği Türkiye Sineması bölümünde Ulusal Yarışma’nın yanı sıra Yarışma Dışı, Belgeseller ve Yeni Türkiye Sineması başlıkları altında 40’a yakın film gösterilecek.
Festivalde bu yıl, 2011–2012 sezonunda yapımı tamamlanan 12 film, Ulusal Altın Lale ödülü için yarışacak. 31. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, yönetmen, senaristi, şair ve yazar Murathan Mungan üstlenecek. 3 tanesinin Türkiye, 4 tanesinin dünya prömiyerini yapacağı yarışma filmleri şöyle:
- Tepenin Ardı / Emin Alper (Türkiye Prömiyeri)
- Ben Uçtum, Sen Kaldın / Mizgin Müjde Arslan (Dünya Prömiyeri)
- İz-Rêç / M. Tayfur Aydın
- Lal Gece / Reis Çelik (Türkiye Prömiyeri)
- Can / Raşit Çelikezer
- Yeraltı / Zeki Demirkubuz
- Babamın Sesi / Orhan Eskiköy & Zeynel Doğan (Türkiye Prömiyeri)
- Ana Dilim Nerede? / Veli Kahraman (Dünya Prömiyeri)
- Yurt / Muzaffer Özdemir
- Ferahfeza / Elif Refiğ (Dünya Prömiyeri)
- Şimdiki Zaman / Belmin Söylemez (Dünya Prömiyeri)
- Nar / Ümit Ünal
Festivalin bu yılki özel özel bölümlerinden “Devrimin Filmini Çekmek”, özellikle Arap Baharı üzerinden bütün dünyada gerçekleşen halk hareketlerini ve başkaldırış hikâyelerini sinema üzerinden sorgulayacak ve “bir devrimin nasıl filme çekilebileceğini” inceleyecek. “Yunanistan’da Neler Oluyor?” başlıklı bölüm kapsamında son dönem Yunan sinemasının 5 çarpıcı örneği festival seyircisiyle buluşacak. Türkiye ile Çin arasındaki kültürel yakınlaşmayı ve politik ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan “2012 Türkiye’de Çin Kültürü Yılı” vesilesiyle İstanbul Film Festivali programında özel bir bölüm ayrıldı. Festivalin bu yıla özel bölümlerinden bir diğeri “Aile İçinde” 21. yüzyılda değişen aile kavramını ve ilişkilerini konu edinen filmlerden oluşuyor. 2010 yılında özel bir bölüm olarak yer alan ve izleyicilerden büyük beğeni toplayan “Antidepresan” bölümü, bu yıl da sinemaseverlere hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya benzersiz açılardan bakan filmlerden oluşan bir seçki sunacak.
Sabah Gazetesi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen “Dünya Festivallerinden” başlıklı bölüm, festival izleyicisine tanınmış yönetmenlerin saygın festivallerde gösterilen çoğu ödüllü son yapıtlarından 25’e yakın film sunuyor.
Colin’s sponsorluğunda gerçekleştirilen “Genç Ustalar” bölümünde, ilk ya da ikinci filmleriyle dünya sinema endüstrisinin dikkatlerini üzerine çekmiş genç yönetmenlerin filmleri yer alıyor.
İstanbul Film Festivali’nin belgeseller bölümünün sponsorluğunu bu yıl da NTV üstleniyor. NTV Belgesel Kuşağı’nda son dönemin ses getiren belgeselleri yer alıyor.
“Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümünde hâlâ formda, dünya sinemasına yön vermeyi sürdüren, ödüle doymayan ve yıllara meydan okuyan yönetmenlerin en son filmlerini izleme fırsatı bulacaklar.
Uyarıcı, sarsıcı, kışkırtıcı filmleri uykuya tercih edenlerin dört gözle beklediği geleneksel “Geceyarısı Çılgınlığı” bölümü Size Magazine sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Festival boyunca cumartesi geceleri 24.00 birer film sizi dehşete düşürüp uykunuzu kaçıracak.
İstanbul Film Festivali’nin ilgiyle beklenen bölümlerinden Mayınlı Bölge’de farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan, yaklaşımları ve teknik özellikleriyle sıradışı filmler yer alıyor.
Festivalde bu yıl canlandırma sinemasına, en yeni ve en başarılı uzun metraj canlandırma filmlerinden bir seçkiyle özel bir bölüm ayrıldı.
Hollanda–Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400. Yılı nedeniyle bu yıl “Çocuk Mönüsü”, çocuk filmleri konusunda uzmanlaşmış bir ülke olan Hollanda’dan filmler sunuyor.
Geçen festivalden bu yana kaybettiğimiz sinemacıların yapıtlarıyla anıldıkları "Anılarına" bölümünde, Ö. Lütfi Akad, Yusuf Kurçenli ve Theo Angelopoulos filmleri gösterilecek.
İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen ve sinema profesyonellerinden büyük ilgi gören “Köprüde Buluşmalar” bu yıl yedinci kez gerçekeştirilecek
Geçen festivalden bu yana kaybettiğimiz sinemacıların yapıtlarıyla anıldıkları bu bölümde, Ö. Lütfi Akad, Yusuf Kurçenli, Theo Angelopoulos filmleri gösterilecek.
Uluslararası sinemacılar ve dağıtımcıların artan ilgisiyle her geçen yıl gelişmeye devam eden Film Geliştirme Atölyesi bu yıl 11–12 Nisan tarihlerinde yapılacak.
31. İstanbul Film Festivali biletleri 17 Mart Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren;
- BİLETİX satış noktaları,
- BİLETİX çağrı merkezi (0216 556 98 00)
- biletix.com
- Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı Citylife (City’s) ve Rexx Sinemalarında açılacak ana gişelerden alınabilecek.
31. İstanbul Film Festivali’nde bilet fiyatları tam 15 TL; öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise 9 TL olacak. Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli bilet uygulaması bu yıl da devam ediyor. Festival boyunca, hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30 ve 16.00) yalnızca 5 TL olacak. Sinema tutkunlarına ve öğrencilere özellikle tavsiye ederiz.
Filmlerin gösterim saatleri geçen yıllarda olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30. Festivalin büyük ilgi gören Geceyarısı Sineması gösterileri bu yıl da sürüyor. Festival süresince her Cumartesi gecesi saat 24.00’te bir film izleyicilere sunulacak.
31. İstanbul Film Festivali’yle ilgili ayrıntılı bilgi için, 10 Mart Cumartesi günündenitibaren festivalin resmi web sitesi film.iksv.org takip edilebilir.
2012 film listesini aşağıdaki bağlantılara tıklayarak indirebilirsiniz;
Word dosyası
PDF dosyası