Hollywood dünya sinemasında açık ara önde. Bu kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek. Sinema sektörünün dev endüstrisi her yıl daha da devasa bütçeli filmlere el atıyor, öyle ki Steven Spielberg'ün yeni filmi Dünyalar Savaşı için Paramount'un ortaya koyduğu rakamın 200 milyon dolar olduğunu Ben Robot'u 4 Temmuz'da vizyona sokmayı planlıyordu ancak Sony Pictures erken davranıp Örümcek-Adam 2'nin 2 Temmuzda gösterimde olacağını duyurduğunda rekabeti göze alamadılar ve filmi iki hafta erteleyip 16 Temmuzda vizyona soktular. Box Officeleri incelersek kim ne kazandı, kim ne kaybetti? Tatil haftasına yetişen Örümcek-Adam ilk dört günde 116 milyon dolar kazandırırken toplamda 371, geç kalan Ben Robot üç günde 52.2 milyon dolar kazandırırken toplamda 142 milyon dolar kazandı ve tabi ki işten Sony Pictures karlı çıktı. Rakamlar her ne kadar ilk anda çok büyükmüş gibi görünse de beklenenin gerçekten altında. Dört günde, tabi ki Amerika'daki tatil nedeniyle, 116 milyon dolar kazanmasına rağmen iki aydır gösterimde olan Örümcek-Adam'ın toplam hasılatı sadece 371 milyon dolar; bu da 4 Temmuz haftasının getirdiği karı açıkca ortaya koyuyor. Durum böyle olunca da firmalar şimdiden bir sonraki temmuzun stresine giriyor. Unutulmaması gereken bir noktada, bu hafta için sadece dev bütçeli, göz boyayan ve seyirci çekme ihtimali yüksek bilim kurguların kapışması.
Kısacası, endüstri devleri para savaşları yaşarken sinema sanatı geriliyor. Bilgisayar efektlerine boğulmuş, bazen ne anlattığı bile belli olmayan filmler çok büyük hayal kırıklıkları yaratabiliyor. Ama yapılan reklamlar sayesinde zaten iki haftalık gösterim sonunda yatırdığının iki mislini kazanan şirketler için bu hiç önemli değil.
Diğer yandansa seyircinin hayal kırıklığının sürekli artması korsan film üretenlerin karlarına kar katması anlamına geliyor. Gün geçtikçe sinemada aradığını bulamayan seyirci, sinema salonuna gitmektense nasıl olsa o paraya değmeyecektir deyip korsan film almaya yöneliyor. Bir diğer yandan da efekt bolluğundan sıkılan seyirci düşük bütçeli bağımsız filmlerden, Avrupa Asya sinemasından daha fazla haberdar olmaya başladı. Öyle ki bu gelişmeler karşısında Hollywood'un yapabildiği ya yönetmen transfer etmek ya da çok beğenilmiş Avrupa filmlerini, yine dev bütçelerle, yeniden çekmek.
Umarız Hollywood'lu yapımcılar yavaş yavaş yaptıkları hataları fark etmeye başlarlar çünkü bu gidişle seyirci sinemadan daha da soğuyacak.
Sanem Türk