Hesabım
    Türkiye'nin İlk Proje Ajansı!

    Drama İstanbul Film Atölyesi, senaryo geliştirme, proje tasarım ve yapım işlevlerini birleştiren; proje ve yazar havuzu olarak sektöre hizmet veren bir atölye olarak Türkiye’de bir ilk...

    Haluk Ünal, Serpil Güler, Sedef Ecer ve Olivier Lorelle’den oluşan uluslararası bir ekip tarafından 2010 yılında kurulan Drama İstanbul Film Atölyesi (DİFA) ve Yapım Lab işbirliği ile oluşturulan yeni nesil senaryo atölyesi, proje ve yazar havuzu olarak hizmet vererek sektördeki önemli bir eksikliği giderecek. Yeni ve eski senaryolara senaryo doktorluğu hizmeti verecek atölye, genç senaristlerin projeleriyle yapımcıları buluşturma işini de üstlenecek.

    Batı’da proje ve yazar ajansları film endüstrilerinin en önemli aracı kuruluşlarından. Proje ve yazar havuzu olarak çalışıp, yapımcı, senarist ve edebiyat dünyası arasında bir buluşma noktası, güvenilir bir paylaşım alanı olarak çalışıyorlar. DİFA, bu role aday olmayı hedefliyor.

    Atölyenin genel yönetmenliğini üstlenen Haluk Ünal bu fikre ulaşmalarını şöyle anlatıyor:

    “İlk senaryolarımın peliküle yansıdığı 97 yılından beri onlarca yönetmen, senarist ya da yapımcı arkadaşım eserlerini okumamı, görüş beyan etmemi istemiştir. Ama önemli bir sorunu fark etmem ilk kez Antalya Altın Portakal Festivalinde, Paris’te yaşayan ve senaryo yazarları meslek örgütünün Avrupa temsilcisi olan Sedef’in (Ecer) organize ettiği atölyelerde oldu. Bu atölyelerde Oscar ödüllü yazarlar Louis Gardel, Michel Fessler, Oscar adayı ve Sezar ödüllü Yazarlar Olivier Lorelle, Jacques Deschamps’ın öğrencisi sonra da arkadaşı olma şansını elde ettim. Dördü de atölyelerinde senaryo mimarisini anlatıyorlar, hikaye analiz ve geliştirme yöntemi olarak da script doctoring yapıyorlardı. Daha sonra Genel Senaryo Danışmanı ve Editör Yazar olarak çalıştığım Altıoklar Yapım’da raflarda bekleyen bine yakın çalışmanın temel eksiğinin bu olduğunu gördüm. Bu nedenle Türkiye Sinemasının arka bahçesinde büyük bir iyi fikirler mezarlığı var. Nihayet, bu ustalarla ahbaplığımız içinde bu işin batıda nasıl profesyonelce, kurumlaşmış bir biçimde ele alındığını gördüğümde, Sedef’e böyle bir kurumu Türkiye’de kurmayı teklif ettim. Bu hayali kurmamız 2006, vücut bulması 2010’u buldu.”

    Haluk Ünal “21. yüzyıl bütün pazarlama iletişimi ve marketingin merkezine internet yerleşti” diyor ve devam ediyor “bu çağda ürettiğimiz her görüntü küresel bir içerik (content) denizinin parçasına dönüşüyor. Dahası orada kaybolup gidiyor. Bu süreçte sanatı, kaliteyi koruyabilmek kesinlikle dünyalı bir bakışla ve tavırla üretmeyi ve pazarlamayı şart koşuyor. Bu nedenle bu ülkedeki en Dünyalı kuruluşlardan Zeynep Özbatur’un Yapım Atölyesiyle, Drama İstanbul Film Atölyesinin işbirliği yapmasına, dayanışmasına karar verdik. ”

    TEMEL HİKÂYE TASARIMI

    "İyi bir senaryo için iyi bir film öyküsü, iyi bir film öyküsü için de güçlü bir film fikrine sahip olmalısınız" prensibinden hareket eden sekiz haftalık atölyelerde, katılımcıların uygulama içinde güçlü bir film fikri yaratmaları; iyi bir hikâye geliştirmenin yol ve yöntemlerini fark ederek,  nitelikli bir hikaye geliştirmeleri amaçlanıyor. 

    SENARYO GELİŞTİRME

    8 haftalık atölyelerde roman uyarlamaları ya da orijinal film hikayelerinin dizi veya sinema filmi olarak, bir yapımcıya sunulabilecek, satılabilecek bir niteliğe kavuşturulması amaçlanıyor. Atölyeye katılan projelerin bazıları, eğer proje sahibi de isterse DİFA veya Yapım Lab tarafından üstlenilebileceği gibi, sektörde etkin yapımcılara da bu kuruluşlar aracılığıyla sunulabilecek.

    Ayrıntılı bilgi için:

    http://www.dramaistanbul.com.tr

    http://yapimlab.blogspot.com

      facebook Tweet
      Öneriler
      Back to Top