Türk sineması yeni, genç ve taze bir ödüle daha kavuştu! Sinema sektörün başkenti İstanbul'da ilk kez 2012'de düzenlenecek olan Yeşilçam Akademi Ödülleri 2012, bir Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği projesi olarak başlıyor.
2011 yılında Türkiye’de vizyona girmiş bütün yerli filmlerin aday olduğu ödüllendirme sistemi, sektörün üretici unsurlarının yapımları şeffaf, demokratik ve itibarlı bir şekilde ödüllendirmek niyetiyle kurgulandı.
2011 yılında vizyona çıkmış filmler arasından usta isimlerden oluşan Seçiciler Kurulu'nun her kategoride 5'er aday belirlenecek ve bu adaylar arasından her kategorinin “En İyi”si seçilecek. Seçiciler Kurulu üyeleri, sektörün yurtiçi ve yurtdışında saygınlık kazanmış önemli isimlerinden oluşacak. Ayrıca kurulda sinema ilgisi ve bilgisi ile tanınan sanat önderleri de dahil edilecek.
Seçiciler Kurulu tarafından belirlenecek 5 aday filmin kamuoyuna duyurulmasının ardından ikinci aşamaya geçilecek ve sinemanın tüm üretici unsurlarının yanı sıra film dağıtımcıları ve salon işletmecilerinin de temsil edildiği yaklaşık 2500 kişiden oluşacak “Büyük Jüri” tarafından değerlendirilerek, her dalda yalnızca bir tane “En İyi” seçimi yapılacak.
Her aday film, Büyük Jüri'nin izleyebilmesi için kendilerine özel tahsis edilen sinema salonlarında iki hafta boyunca gösterime sunulacak. “Film, sinemada izlenir” sloganıyla yola çıkan Yeşilçam Akademi Ödülleri, teknolojinin imkanlarından da yararlanacak. Bundan hareketle, filmler ayrıca Büyük Jüri'nin özel bir şifreyle bağlanacağı bir Internet sayfasından da HD olarak da izlenebilecek. Aynı sitenin kamuya açık bölümünde ise filmlerin fragmanları ve ayrıntılı bilgileri yer alacak.
Yeşilçam Akademi Ödülleri Projesi şu isimlerden oluşuyor:
Öncü Meslek Birlikleri
BİROY (Sinema Oyuncuları Meslek Birliği), BSB (Belgesel Sinemacılar Meslek Birliği), FİYAB(Film Yapımcıları Meslek Birliği), SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SESAM (Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SE-YAP (Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği), SİNEBİR (Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TESİYAP (Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği)
Sendikalar-Dernekler-Vakıflar
SİNESEN (Sinema Emekçileri Sendikası), OYUNCULAR SENDİKASI, ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği), FİLM-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği), SENDER (Senaryo Yazarları Derneği), SODER (Sinema Oyuncuları Derneği), TÜRSAK (Türkiye Sinema Audivisuel Kültür Vakfı), TÜRSAV (Türk Sinema Vakfı)