Hesabım
    2. Malatya Uluslararası Film Festivali Başlıyor!

    120 filmin seyirci ile buluşacağı festival yan etkinlikleriyle de dikkat çekiyor...

    2. Malatya Uluslararası Film Festivali yarın yapılacak açılış töreniyle başlıyor! 120 filmin seyirciyle buluşacağı, Ulusal Uzun, Uluslararası Uzun ve Ulusal Kısa Film yarışmalarının düzenleneceği festivalde ayrıca söyleşiler, atölye çalışmaları ve panellerle birlikte sinema dolu bir hafta yaşanacak.

    Festivalin dikkat çeken yan etkinliklerine göz attığımızda ise, Alican Sekmeç moderatörlüğünde düzenlenecek olan Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun söyleşisi dikkat çekiyor. İki usta oyuncuyla sinema ve Yeşilçam üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirilecek. Ayrıca yine Türk Sineması'nı konuşulacağı başka bir etkinlik de, Son Dönem Türkiye Sineması Paneli olacak. Prof. Dr. Z. Tül Akbal Süalp’in moderatörlüğünü yürüteceği panelde yönetmenler, Semir Aslanyürek, Orhan Eskiköy ve yapımcı Sevil Demirci konuşmacı olarak yer alacak. Türkiye  Sinemasında Yol Öyküleri isimli panel ise, Yrd. Doç. Dr. Aslı Kotaman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek ve Türkiye Sinemasında yol öyküleri tartışılacak. Festivade bir de sempozyum düzenlecek: Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Açısından Sinema Eserleri Uluslararası Sempozyumu ulusal ve uluslararası konuklarıyla sinemayı hem akademik hem de sanatsal yönden ele alacak.

    Almanya'ya göçün 50. yılında ana temasını "Göç" olarak belirleyen festival, düzenleyeceği panel ile bu konuyu masaya yatırıyor. Ahmet Gürata’nın moderatörlüğünde, Thomas Balkenhol, Reyan Tuvi, Tevfik Başer ve Özgür Yaren’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde sinemada göçün ele alınış biçimleri, göçün sinemacının hayatına etkileri üzerinde durulacak.

    1961’den bu yana Almanya'daki Türk işçi ve ailelerin sosyal hayatlarını fotoğraflayıp belgeleyen Mehmet Ünal, Malatya Uluslararası Film Festivali’ne Almanya’ya göçün farklı hallerini, biçimlerini aktardığı “Memleket Almanya” kısa filmiyle konuk olacak. Ayrıca yönetmen, gösterimden sonra konuklarla bir de söyleşi yapacak.

    İlk dönem göç hikâyelerine damgasını vuran “Almanya’da yabancı, Türkiye’de Almancı” klişesinin son dönemde yıkılmasına neden olan Almanya’daki Türkiye kökenli sinemacıların çektiği filmler, yaşanları genç kuşağın gözünden daha taze ve farklı bir açıdan görmemizi sağladı. Yönetmen ve küratör Tuncay Kulaoğlu ve Martina Priessner de, yapacakları "Türk-Alman Göçünün Sinema Sanatındaki Durakları" isimli video sunumlarıyla bu değişimin farklı katlarını inceleyecek.

    Festivalde sinema atölyeleri de unutulmadı. Berat ilk’le Canlandırma Atölyesi, Canlandıranlar Yetenek Kampı’nı gerçekleştiren Berat İlk’in önderliğinde çocuklara canlandırma (animasyon) tekniği ile anlatım yollarını öğretecek. Kurgucu Bora Gökşingöl ise, Kurmaca Filmde Kurgu Atölyesi'nde filmlerin dramaturjik kurgusundan, kurgucunun görevleri ve kurgu tekniklerinden söz edecek ve uzun bir filmin sinemada gösterime girene kadar geçirdiği yapım sonrası süreç hakkında bilgi verecek. Festivalin uluslararası konuklarından Thomas Balkenhol da düzenleyeceği Belgesel Filmde Kurgu Atölyesi'nde ham malzeme ile kurgulanmış film sekansları aracılığıyla, kurguda anlatım, kurgu sistemleri ve kurgu teknikleri hakkında konuklarla deneyimlerini paylaşacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top