Hesabım
    Malatya'da Göç Teması!

    Malatya Film Festivali’nin bu seneki teması göç olarak belirlendi...

    Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı Anlaşması’nın 50. yılında, göç olgusu 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin de ana teması oldu.

    Geçen sene ilki düzenlenen, bu sene 18-24 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenecek festivalde “Göç” teması ile ilişkin film gösterimleri, paneller, "Almanya’ya göç" üzerine kısa film gösterimleri, söyleşiler ve Türk-Alman göçünün sinema sanatındaki yeri üzerine video sunumu yapılacak.

    Göç üzerine film yapmış yönetmenler, yurtdışında yaşamış ve göçü tecrübe etmiş sinemacılar “Göç Sineması Paneli”nde biraraya gelecek. Kutluğ Ataman, Ayşe Polat, Tevfik Baser ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Yaren’in konuşmacı olarak yer alacağı panelde sinemada göçün ele alınış şekilleri, göçün sinemacının hayatına etkileri gibi konular tartışılacak.

    Mehmet Ünal, Malatya Uluslararası Film Festivali’ne Almanya’ya göçün farklı hallerini, biçimlerini aktardığı “Memleket Almanya” kısa filmiyle katılıyor. Sanatçı, filmin gösteriminden sonra seyircilerle bir de söyleşi yapacak.

    Türkiye’den Almanya’ya iş göçü yetmişli yılların başından itibaren iki ülke sinema sanatına da yansımaya başladı. Anlatılan hikayelere, istisnalar hariç, “Almanya’da yabancı, Türkiye’de Almancı” klişeleri damgasını vurdu. Doksanlı yılların başından itibaren ise Almanya’daki Türkiye kökenli genç sinemacılar bu hikayeleri farklı bir perspektiften anlatmaya başladı. Yönetmen ve kuratör Tuncay Kulaoğlu ve Martina Priessner video sunumlarında bu değişimin farklı boyutlarını mercek altına alıyor.

    Gurbet Elde Elli Yıl Film Gösterimleri

    ALMANYA'YA HOŞGELDİNİZ / ALMANYA-WILLKOMMEN IN DEUTSCHLAND/ ALMANYA - WELCOME TO GERMANY Almanya – Germany 2011, 97’ Yönetmen / Director: Yasemin Şamdereli

    10 Kasım 2010, Almanya’nın 1 milyonuncu “misafir işçi”si karşılandı. Bu, bir milyon birinci misafir işçi Hüseyin Yılmaz’ın hikayesi. Hüseyin, 45 yıl Almanya’da bir Türk işçi olarak çalıştıktan sonra, ailesine Türkiye’de bir ev aldığını ve herkesin onunla birlikte gelip evi tamir etmesini istediğini söyler. Ailesi Hüseyin’in bu isteğini çok sıcak karşılamaz ve yoğun tartışmalar birbirini takip eder.

    KENTİN KIYILARINDA / AM RAND DER STÄDTE / ON THE OUTSKIRTS Almanya – Germany 2006, 83’ Yönetmen / Director: Aysun Bademsoy

    Yapıları Türkiye için tamamen yeni olan yerleşim yerleri geçtiğimiz yıllarda güney kıyılarımızdaki büyük şehirlerde gün geçtikçe büyümeye başladı. Bir çember içinde devasa yükseklikteki yaşam alanları, yüzme havuzları, toplanma yerleri, restoran ve barlar merkezde olacak şekilde kurulmaya başlandı. Buralarda, çoğunu Türklerin oluşturduğu sözde “Almancı”lar yaşardı...

    YURTDIŞI TURNESİ / AUSLANDSTOURNEE / TOUR ABROAD Almanya – Germany 2000, 91’ Yönetmen / Director: Ayşe Polat

    11 yaşındaki Şenay ve eşcinsel gece kulübü çalışanı Zeki, Şenay’in annesini bulmak için Almanya’dan çıkıp, Fransa üzerinden Türkiye’ye seyahat ederler. Film, seyahat eden, denk olmayan bu iki insana maceralarında eşlik eder.

    TÜRK GİBİ BAŞLA ALMAN GİBİ BİTİR / A GERMAN MIND WITH A TURKISH HEART Türkiye - Turkey 2008, 60’, Belgesel-Documentary Yönetmen / Director: Murat Şeker

    45 yıl önce Almanya’ya giden Türklerin serüveni birçok açıdan araştırılmış, yazılmış ve filmlere konu olmuştur. Bu serüven, bugün Almanya’da sayıları üç milyona varan yerleşik, çeşitli alanlarda önemli konumlara yükselmiş, meslek sahibi pek çok Türkiyeliyle de devam etmektedir. “Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir”, Almanya’da yaşayan Türkler’in kültür ve sanat alanında elde ettikleri başarıyla, prestij kazanmış sanatçılarının öyküsünü anlatmaktadır.

    Wir sitzen im Süden Almanya -Germany 2010, 88’, Belgesel-Documentary Yönetmen / Director: Martina Priessner

    Bülent, Murat, Fatoş ve Çiğdem’in yaşamöykülerinde ortak bir yön vardır: Hepsi de çocukluk ve gençlik yıllarını Almanya’da geçirmiş ancak yaşadıkları İstanbul’a gelmeye kendileri karar vermemiştir. Bülent beş yıl önce sınırdışı edilmiş; Fatoş ve Murat, kendi istemleri dışında ailelerince Türkiye’ye gönderilmiştir. Almanya’ya geri dönüş arzularını gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri ise yirmi yılı aşkın bir süre sonra bile hala belli değildir.

    DERYA / WEITES MEER / WIDE OPEN SEA Almanya – Germany 2000, 11’, Kısa-Short Yönetmen / Director: Hakan Emre Koca

    Almanya'da yaşayan İtalyan, Türk, İranlı ve Alman dört arkadaşın farklı kültürlerden gelmelerine karşın birçok ortak özelliği vardır: Münih sokaklarında amaçsız dolaşmayı severler ve sadece futbol, partiler ve kızlarla ilgilenirler..

    ELMA VE YUMURTA / APPLE&EI / APPLE&EGG Almanya – Germany 2007, 5’, Kısa-Short Yönetmen / Director: Ahmet Taş

    Berlin’de Türk göçmenler haftada 4 kere, günde 8 saat elma ve yumurta için şarkı söylerler.

    KONTES SOPHIA HATUN / GRÄFIN SOPHIA HATUN / COUNTESS SOPHIA HATUN Almanya – Germany 1997, 16’, Kısa-Short Yönetmen / Director: Ayşe Polat

    Kocası tarafından eve mahkum edilmiş kontes, Türk hizmetçisini içindeki bastırılmış varlık olarak kabul eder ve onu özgürleştirir.

    SINIRDIŞI / DER ABSCHÜBLING / THE DEPORTEE Almanya – Germany 1997, 15’, Kısa-Short Yönetmen / Director: Tuncay Kulaoğlu

    Bu film, daha kötü şartlardaki ülkelerden gelen birçok insan gibi, daha iyi bir yaşam umuduyla Almanya’dan sığınma hakkı bekleyen bir adamın hikayesi.

    YABANCI / FREMD / FOREIGN Almanya – Germany 2007, 19’, Kısa-Short Yönetmen / Director: Hakan Savaş Mican

    Almanya’da yaşayan Türk asıllı Adem, Türkiye'ye geri dönen annesi Meryem’in zaman zaman yaptığı ziyaretlerle allak bullak olur. Ana ve oğlu bir hafta boyunca Berlin'de aynı daireyi paylaşırlar.

    ALMANYA ACI VATAN / GERMANY BITTER LAND Türkiye, Almanya – Turkey, Germany, 1979, 85’

    Yönetmen / Director: Şerif Gören

    Film, Almanya’daki işçilerin sorunları, yabancılaşması ve üretim hattı karşısındaki çaresizliliğini anlatır. Filmin kadın karakteri Güldane (Hülya Koçyiğit) para kazanmaktan başka düşüncesi olmayan bir işçidir. İzine geldiğinde Mahmut’la para karşılığı formalite icabı bi evlilik yapar. Mahmut’un amacı Almanya’da işçi olabilmektir. Ancak günün birinde Güldane’nin hamile kalmasıyla hayatları değişir.

    GERİ DÖNMEYİ UNUTTUK / WIR HABEN VERGESSEN ZURÜCKZUKEHREN / WE FORGOT TO COME BACK Almanya – Germany 2001, 60’, Belgesel – Documentary Yönetmen / Director: Fatih Akın

    Fatih Akın’ın ailesinin Türkiye’den Almanya’ya olan yolculuğunu anlatan “Geri Dönmeyi Unuttuk”, Türk-Alman yaşam tarzı ve Almanya’ya taşınan akrabaların Türkiye’de karşılanma şekillerini gözler önüne seriyor.

    GÜL HASAN / HASAN THE ROSE Türkiye, İsveç – Turkey, Sweden, 1979, 83’ Yönetmen / Director: Tuncel Kurtiz

    Bir şebekenin lideri olarak çalışan üç kağıtçı yönetmenin, çekeceği filmde rol verme vaadiyle Avrupa'da çalışan vatandaşlarımızı dolandırmasını, sömürmesini doğal bir abartı eşliğinde traji-komik yapıyla aktaran film, Kurtiz'in daha önce birlikte çalıştığı kimi yönetmenlere yönelik öfkesini de somut biçimde yansıtmaktadır.

    MİSAFİR İŞÇİ BABAM / MEIN VATER DER GASTARBEITER / MY FATHER, THE GUEST WORKER Almanya – Germany 1994, 52’, Belgesel – Documentary Yönetmen / Director: Yüksel Yavuz

    Yüksel Yavuz, bu otobiyografik belgeselde, kasvetli bir aile öyküsü anlatıyor. Film, aynı zamanda yönetmenin babasının hayatı boyunca gösterdiği gayrete ve başarısına duyduğu büyük saygının ifadesi.

    OTOBÜS / THE BUS Türkiye, İsveç – Turkey, Sweden, 1974, 75’ Yönetmen / Director: Tunç Okan

    Film, İsveç'e kaçak işçi olarak götürülen, köylerinden başka bir şehir görmemiş, bir otobüs dolusu insanın, Stokholm'e vardıktan sonra başlarından geçenleri Doğu-Batı ekseninde çok çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır.

    POLİZEİ / POLIZEI Türkiye, Almanya –Turkey, Germany, 1988, 78’ Yönetmen / Director: Şerif Gören

    Ali Ekber çocukluğunda Berlin'e gelmiş ve burada çöpçülük yapan bir Türk işçisidir. Türkler'in ağırlıkta olduğu bir semtte yaşamaktadır. Yalnız yaşadığı evinin bütün sırlarını anlattığı Garip adlı kuşuyla paylaşmaktadır. İşinden arta kalan zamanlarda ise küçük de olsa bir rol alacağı günü beklediği bir Türk tiyatrosunun temizlik işleriyle ilgilenmektedir. Bu arada tiyatrodan beklediği bir haber gelir; Alman Polisi rolünü oynayacaktır.

    TÜRKLER GELİYOR / DIE TÜRKEN KOMMEN / TURKS ARE COMING Almanya – Germany 2004, 52’, Belgesel – Documentary Yönetmen / Director: Züli Aladağ

    Tan Ailesi, İstanbul’da başarılı bir tekstil firmasını yönetmekte ve otuz kadar ülkeye çorap ihraç etmektedir. Kayısı üreticisi ve Malatyalı büyük bir aşiretin oğlu olan Nevzat Öztürk, her zamanki gibi AB tarım desteği almayı beklemektedir.

    YER KÖMÜRÜ / TORF - WIE DIE TÜRKISCHEN GASTARBEITER NACH LOHNE KAMEN / TORF

    2009, 45’, Belgesel – Documentary Yönetmen / Director: Orhan Çalışır, Dirk Meißner

    Film, Amasya’nın bir köyünden 1966 yılında yer kömürü (Torf) çıkarma işinde çalışmak için kuzey Almanya’nın Lohne şehrine gelen bir grup işçinin yolculuğu ile başlıyor. Film bu işçilerin hikayesinden hareket ederek, üç kuşak boyunca Türkiye’den Almanya’ya göçün öyküsünü anlatıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top