1960'larda o dönemin Batı Almanyası’nın sanayide çalışacak iş gücü açığını kapatmak için başlattığı işçi alımıyla başlayan Türkiye'den Almanya'ya göç akımı, 50 yılı geride bırakmış görünüyor. Neredeyse 3 nesli kapsayan çift kültürlülük ve çift memleketli olma halinin getirdiği toplumsal farklılıklar, uyum süreçleri ve sorunlar yıllardır üniversite kürsülerinden sanatın farklı dallarına kadar tartışılıyor, inceleniyor.
Türkiye’de Alman kültürü dendiğinde ilk akla gelen kurumlardan olan Goethe-Institut göçün 50.yılında düzenlediği çeşitli etkinliklerle halen süren bu sosyolojik olguyu yeniden gündeme yaşıyor. "Karşıdan Bakış/Der andere Blick" teması altında düzenlenen film seçkisi, 11-14 Ekim tarihleri arasında Ankara’da, 17-20 Ekim tarihleri arasında İzmir’de ve 20-30 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da, İstanbul Modern Sinema’da sinemaseverlerle buluşuyor.
Küratörlüğünü sinema yazarı Engin Ertan’ın üstlendiği seçkide gösterilen filmler, göç çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasındaki bağa ve kültürel alışveriş üzerine yoğunlaşıyor. Gösterim programında yer alan bazı filmler arasında, Türk sineması üstatlarından Halit Refiğ’in yönettiği 1969 yapımı "Bir Türk’e Gönül Verdim", Jörg Gförer’in yönettiği 1986 yapımı Ganz Unten/En Alttakiler, Şerif Gören’in en önemli filmleri arasında yer alan Almanya, Acı Vatan/Deutschland bittere Heimat, Filiz Akın ile Ediz Hun’un başrolleri paylaştığı Ankara Ekspresi ve Fatih Akın'ın İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (Crossing the bridge - the sound of Istanbul) adlı filmleri öne çıkıyor.
İstanbul Modern sinemada yapılacak gösterimlerin müze ziyaretçileri için ücretsiz oalcağını da hatırlatalım…
Detaylı film programı ve ayrıntılı bilgi için www.goethe.de/istanbul adresi ziyaret edilebilir...