Hesabım
    Dünya Sineması Adana'da!

    17 – 25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali gösterim programıyla göz dolduruyor...

    Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 300 filmin sinemaseverlerle buluşacağı Adana Büyükşehir Belediyesi 18. Altın Koza Film Festivali'nin resmi gösterim programı henüz açıklanmasa da, gösterimi yapılacağı duyurulan 'ağır toplar' heyecan verici bir festivalin kapımızda olduğunu müjdeliyor. Ulusal ve uluslararası sinemanın ödüllü ve ses getiren son dönem örneklerine yer verecek festivalde bu yıl Dünya Sineması, Ben Asyalıyım Ben Afrikalıyım ve Fipresci: Arap Yönetmenler isimli bölümler bulunuyor.

    Son dönemde kendine Avrupa'yı mesken tutan usta yönetmen Woody Allen'ın ilk gösterimini açılış filmi olarak Cannes'da yapan son çalışması Midnight in Paris'in ticari vizyondan önce kendisini göstereceği Adana'da, yine Cannes'da ülkemizi gururlandıran Nuri Bilge Ceylan imzalı Bir Zamanlar Anadolu'da da izleyiciyle buluşacak. Ayrıca Fatih Akın'ın önderliğinde Dünya Sinema Fonu tarafından yenilenen kopyasıyla Hudutların Kanunu da 45 yıl aradan sonra ülkemizde ilk kez Adana’da gösterilecek.

    Festivalde göze çarpan uluslarası yapımlar arasında yönetmen Jan Schomburg'un izleyenleri altüst eden ödüllü ilk yönetmenlik denemesi Gök Kubbe (Above Us Only Sky), ‘hapishane’de içerisi ve dışarısı kavramına buruk bir aşk öyküsü üzerinden yaklaşan Bujar Alimani'nin ilk filmi Arnavutluk yapımı Af (Amnesty), son dönemde ürettiği ve Avrupa'da bol bol ödül kazandığı filmleriyle sinema arenasında adından sıkça söz ettiren Yunanistan'dan çıkan Ari Bafalouka imzalı Serbest Dalış (Apnea), kaçak bir kadının kaderini izlediğimiz Kolombiya yapımı Karen Otobüste Ağlıyor (Karen Cries on The Bus), Polonyalı usta kadın yönetmen Dorota Kedzierzawska'nın son filmi Yarın Daha Güzel Olacak (Tomorrow Will Be Better), gösterildiği festivallerden ödül almadan ayrılmayan Darragh Byrne’in yönettiği İrlanda yapımı Araba Ev (Parked) ve trajikomik bir nesil çatışmasını işleyen konusuyla öne çıkan Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti ortak yapımı Ev (The House) bulunuyor.

    Nazım Hikmet’in 1962 yılında yazdığı “Asya Afrika Yazarlarına” isimli şiirden esinlenen “Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım” isimli bölüm ise, Asya ve Afrika kıtalarında alevlenen yeni sinemayı perdeye taşıyacak.

    Bu bölümde öne çıkan yapımlara baktığımızda on yönetmenin Mısır'daki ayaklanmalar sırasında Tahrir Meydanı’nda 18 gün süren gösterilerde çektiği görüntülerden oluşan 18 Gün ilk dikkat çeken yapım oluyor. Kuzey ve Güney Kore ayrılığının yaşattığı trajediyi bir göçmenin gözlerinden izlediğimiz Musan Günceleri, deniz yoluyla Malezya’ya yasal olmayan yollardan giriş yapmaya çalışan bir grubun hikayesini anlatan Deniz Yolcuları, mülkiyet kavramına minimalist sinema diliyle yaklaşan Çin yapımı Yaşlı Eşek ve aradıklarını bulamayan çocukların karşılaştığı zulmü anlatan Tayvan yapımı Dördüncü Portre bu bölümde alternatif sinemaya ilgi duyanları bekliyor.

    Dünya Film Eleştirmenleri Federasyonu - FIPRESCI ile Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’nin işbirliğiyle hazırlanan ikinci program Arap sinemasına odaklanıyor. Tunus’tan Moufida Tlatli’nin yönettiği Sarayın Sessizliği (1994 Toronto FF), Lübnan’dan Behij Hojeij’in yönettiği Ateş Çemberi (2004 Kerala FF), Fas’tan Yasmine Kassari’nin yönettiği Uyuyan Çocuk (2005 Fribourg FF) ve Cezayir’den Merzak Allouache’ın yönettiği Sığınmacılar (2009 Dubai FF) filmleri yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top